Polsko-niemiecki obywatel chce poslubic Ukrainke JAK?

• Autor wątku Autor wątku gregor22962
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gregor22962

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, jestem obywatelem Polski lecz od 4 lat rowniez niemieckim. mieszkam w niemczech na stale chociaz czesto odwiedzam rodzine w Polsce gdzie pol roku temu poznalem obywatelke Ukrainy. Polubilismy sie, jezdzilem do polski prawie co wekend, no ale Oksana tak ma na imie ma prawo na pobyt w polsce tylko do konca tego roku. Polubilem ja i nie chce jej stracic postanowilem ja poprosic o reke no i sie zgodzila:D . Chce sie ozenic ale nie wiem jak najlepiej i najlatwiej to zrobic ? Nie chce zeby to trwalo latami - jak wiekszosc wie Ukraina to nie EU wiec trzeba wizy itp.
Mam teraz ogromna prosbe do wszystkich co moga mi jakos doradzic
* mam wziasc slub w polsce jako polski obywatel i pozniej zabrac moja juz zone jako obywatelke EU do niemczech ?
*mam zabrac Oksane do Niemczech i tu wziasc slub? - Przynajmniej bedziemy razem i bede sie mogl nia opiekowac - niestety nie ma wizy na niemcy:-(
*czy moze slub na ukrainie choc to mi sie nie podoba !

Nie wiem co mam zrobic, moze ktos potrafi mi doradzic, moze ktos ma jakis inny pomysl?
Prosze o pomoc pilnie . Z gory dziekuje

RE: Jak poslubic Ukrainke?

Gdybym ja był na twoim miejscu, to najpierw zapytałbym mojej narzeczonej, gdzie chce mieć ślub, i zrobiłbym tak, jak ona by chciała. Gdyby nie miała zdania, to zrobiłbym tak, żeby było jak najbardziej romatycznie. Ale jeżeli tobie chodzi o to, żeby było jak najłatwiej pod względem formalnym, to radziłbym ci na wszelki wypadek spisać przed ślubem intercyzę :)

halo tiul
dzieki za odpowiedz ale nie chodzi w tym wypadku o romantyzm
czytalem juz troche na ten temat i chodzi o to ze ona bez prawa pobytu moze zostac deportowana na ukraine a zalatwianie wszystkich papierow przez konsulaty moze potrwac nawet i rok i tego nie chce !
a jesli chodzi o intercyze to nie jest dla mnie az tak wazna jak to ze jezeli ona wroci na ukraine a ja jako niemiec bede sie staral o to zeby do mnie wrocila to konsulat ukrainski moze zazadac odemnie zebym podpisal ze bede jej rodzine wspomagal finansowo !!
prosze o sensowne podpowiedzi to jest forum prawne a gadu gadu!!

halo gregor
na tym forum raczej nie znajdziesz niemieckich prawników specjalizujących się w poślubianiu ukrainek. Poa tym jeżeli piszesz: "czy moze slub na ukrainie choc to mi sie nie podoba !", to nie wygląda to na problem prawny :) PO drugie, jeżeli weźmiesz ślub w Polsce, to twoja żona nie będzie obywatelką UE, bo nie ma czegoś takiego jak obywatelstwo UE. Będzie żoną obywatela Polski i Niemiec. Po trzecie nie da się uniknąć załatwiania formalności na Ukrainie, bo jeżeli nie weźmiesz tegoślubu na ukrainie, to twoja żona i tak będzie musiała zebrać rózne zaświadczenia tam, przetłumaczyć je i przedstawić je potem w polskim albo niemieckim konsulacie. Ewentualnie ty będziesz musiał zrobić to samo i przedstawić te dokumenty w ukraińskim konsulacie. Moim zdaniem, najłatwiej byłoby na ukrainie, bo jako Polak nie potrzebujesz wizy, żeby tam wjechać. Po czwarte - sorry za szczerość - ale tutaj to już pojechałeś po bandzie: "jezeli ona wroci na ukraine a ja jako niemiec bede sie staral o to zeby do mnie wrocila to konsulat ukrainski moze zazadac odemnie zebym podpisal ze bede jej rodzine wspomagal finansowo !!" Możesz wyjaśnić, co ma ukraiński konsulat do niemieckiej czy polskiej wizy twojej żony???

Przenoszę na prawo międzynarodowe.

haj tiul
Tak moge wyjasnic dostalem na niemieckiej stronie taka podpowiedz a wiec wyjasniam
zona wroci na ukraine i bedzie zalatwiac papiery no i jezeli bedzie sie starala o to zeby mieszkac i zyc w niemczech musi dostac wize na niemcy lub ze wzgledu na to iz poslubila niemca o niemieckie obywatelstwo ktore jej przysluguje po 3 latach pobytu w niemczech.
lecz aby otrzymac pozwolenie na przyjazd do niemiec a tym bardziej przyjac obywatelstwo musi sie zrzec obywatelstwa ukrainskiego a to nie jest takie proste tzn ona musi dostac zgode od urzedu aby sie zrzec ! konsulat kontaktuje sie ze mna i wydaje zgode jesli podpisze ze bede " w razie potrzeby" wspieral rodzine zony
i sory ale nie wiem czy to napewno chodzi o ukrainski konsulat czy moze inny urzad napisano mi ze ukrainski wiec podalem dalej ale moze to chodzi o jakis sad albo cos w tym stylu
bede szczery nigdy nic takiego nie robilem i czasami moge cos blednie napisac ale wole to niz zrobic blad ktory bedzie nas kosztowal duzo czasu i pieniedzy
dostalem juz kilka podpowiedzi na niemieckiej stronie i staram sie wybrac najlepsze pytam na polskiej bo moze poprostu jest latwiej cos zalatwic
jedna z podpowiedzi to po slubie musi zmienic paszporty co na ukrainie trwa do 3 miesiecy ale jak sie pojdzie ladnie poprosi i zaplaci 20 euro to proces sie skraca do 2 tygodni
nie wiem czy to prawda ale raczej tak bo 8 lat temu wyrabialem paszport w polsce i tez sie udalo w tydzien:-)
chodzi mi tez o to ze jak ona bedzie w polsce lub w niemczech to jak wiadomo nie ma granic i zawsze moge ja zabrac praktycznie gdzie chce z tym ryzykiem ze bez wizy moze zostac deportowana
jesli natomiast wroci na ukraine to juz nie chodzi mi zalatwianie tych papierow tylko o to ze ukrainy nie opusci dopokad nie dostanie pozwolenia na granicy caly czas stoja uzbrojeni po zeby celnicy i jesli sie nie przygotuje do odpowiednio to bede tylko lazil po urzedach a sprawa moze sie ciagnac latami jeden niemiec napisal mi ze czeka na zone juz 20 miesiecy bo ktos podejzewa ze to slub fikcyjny zrobil blad i poscil zone na ukraine po papiery bez wizy wiec nie moze dostac w niemczech tak zwanego kuratora bo zony nie ma w niemczech a zona nie moze przyjechac bo nie chca jej dac pozwolenia tez bym chcial mu pomuc ale nie wiem jeszcze jak
ale dzieki za podpowiedz i za szczerosc
pozdrawiam

Mysle ze najlepszym rozwiazaniem jest slub w Polsce - zglos sie do swojego Urzedu Stanu Cywilnego - z tego co wiem bedzie potrzebny:
1. Pana akt urodzenia
2. Akt urodzenia narzeczonej
3. Dokument z Ukrainy stwierdzajacy ze Pana narzeczona jest stanu wolnego.

Oczywiscie wszystkie dokumanty musza byc przetlumaczone na polski.

Powrót