Polubowna spłata zadłużenia po wypowiedzeniu umowy.

• Autor wątku Autor wątku Emy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Emy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam :) Od pewnego czasu goszczę na tym forum. Tak jak wszyscy mam problem, a właściwie to cała moja rodzina.
Zwracam się więc do Was o pomoc, sami sobie nie możemy poradzić :(.
Ale do rzeczy ...
Mój tato zaciągnął kredyt. Jest emerytem i był już nim w momencie podpisania umowy kredytowej. Na początku raty spłacane były terminowo, ale jak to w życiu bywa stracił płynność finansową i zaczęły się problemy. W styczniu bank wypowiedział umowę kredytową, dług wynosił prawie 19tyś . W rozmowie telefonicznej pani poinformowała nas, że trzeba wpłacić przynajmniej 30% całego zadłużenia aby można było starać się o ugodę. Zaczęła się batalia o pozyskanie środków. Z wielkimi bólami zgromadziliśmy kwotę i wpłaciliśmy. W oddziale banku doradca klienta pomógł ojcu w napisaniu pisma o ugodę. Obiecał że postara się monitorować całą sprawę. Mój tato ma 70 lat. W życiu wcześniej nie miał tego typu problemów, więc dla niego cała ta sytuacja jest dramatyczna. Czekaliśmy jak na zbawienie na odpowiedź z banku. Dotarła po 1,5 m-ca. Ale cała ta propozycja polubownej spłaty zadłużenia okazała się nie do spełnienia :/. Tata jak wspomniałam jest emerytem, jego dochód to 1600zł/m-c. Bank dokładnie wiedział o wysokości dochodu a mimo to w propozycji przedstawił spłatę w 6 miesięcznych ratach w wysokości 2200zł każda ! Przecież to zupełnie nierealna propozycja . Załamaliśmy się. Napisaliśmy kolejne pismo z prośbą ... W odpowiedzi przysłali że bardzo współczują ale nie znajdują podstaw do przychylenia się :/ . W oddziale pomocny pan skwitował całą sprawę jednym zdaniem : jest pan za stary ...
Tak sobie wtedy pomyślałam że szlak by ich trafił !
Nie stać nas na taką ratę . Czy jest jakaś szansa żeby ich przekonać do polubownej ale rozsądnej spłaty zadłużenia ?
Przeczytałam dokładnie umowę kredytową i mam jeszcze jedno pytanie , chodzi o ubezpieczenie kredytu. Czy można ubezpieczyć emeryta od utraty pracy ??? :) Co się dzieje z kwotą na ubezpieczenie przy wypowiedzeniu umowy kredytowej?
Bardzo Was proszę o pomoc. Jak wybrnąć z całej tej sytuacji .
Z góry dziękuję i pozdrawiam, życząc spokojnego dnia :)

Witam!

Pisać, pisać i jeszcze raz pisać do banku, zasypcie ich pismami, ale wpłacajcie regularnie co miesiąc ratę, którą jest dla Was możliwa do zaakceptowania.

pozdr
Katarzyna Pluta

ja bym napisał do arbitra bankowego jeszcze i przedstawił mu sytuację i są szanse ze bank zareaguje niż na takie pisma.

Ostatnia edycja:
Powrót