Pomiar prędkości motoroweru - leaglne czy nie ??

• Autor wątku Autor wątku Zdzisek815
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zdzisek815

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam
Na początek chciałem powiedzieć, ze nie jestem pewien czy wybrałem dobry dział, ponieważ chyba moje pytanie nie pasuje konkretnie do żadnego z działów.

A więc, słyszałem że polska policja w tym roku ma zostać wyposażona w tzw przyrządy do sprawdzania prędkości maksymalnej motorowerów (150 szt. takich urządzeń).
Jak wszyscy wiemy około 90% motorowerów (popularnych skuterów) poruszających się po polskich drogach przekracza prędkość dopuszczalną 45km/h (również pojazdy blokowane).
Dla nie wtajemniczonych na tym filmie można zobaczyć jak wygląda taki pomiar prędkosci YouTube - Aerox op Rollerbank met Begrenzer

Więc tu pojawia się moje pytanie, czy taki pomiar jest legalny ?? Sam posiadam motorwer chłodzony powietrzem, który podczas takiego pomiaru może się najzwyczajniej zatrzeć, ponieważ jest chłodzony tylko i wyłącznie pędem powietrza. kto wtedy zapłaci za szkody powstałe w wyniku pomiaru ??

Wydaje mi się, ze takie urządzenie nie w pełni odwzorowuje oporów toczenia i pędu powietrza oraz wagi kierującego, przez co zapewne bardzo łatwo będzie przekroczyć granicę 45km/h. Czy jest jakaś możliwość podważenia wiarygodności takiego pomiaru ??

Wiesz, próbować podważać zawsze mozna.
Kiedyś było popularne podważanie wiarygodności pomiarów prędkości ssmochodów. Strony żądały przedstawienia świadectwa legalizacji urządzenia pomiarowego wydanego przez urząd miar, jak i śwadectwa przeszkolenie funkcjonariusza w zakresie obsługi urządzenia. NIe słyszałem, by kiedykolwiek coś takiego komuś pomogło w uniewinnieniu. Robiło się to w celu opóźnienia postępowania, dzięki czemu można było uniknąć odebrania prawa jazdy za zdobycie okreśłonej liczby punktów karnych.

Ok, ale mam pytanie, czy podczas takiej kontroli mogę się nie zgodzić na pomiar z obawy uszkodzenia pojazdu ??

Jeśli Policja zostanie w takie urządzenia wyposażona, to na pewno będą one posiadały legalizację. Proszę pamiętać, iż Policja może działać TYLKO I WYŁĄCZNIE w granicach prawa, a więc jeśli Policja dokonuje jakiegokolwiek pomiaru (obojetnie - prędkości, zawartości alkoholu, rodzaju paliwa etc) to może dokonać tego tylko na podstawie stosownych przepisów prawa i przy uzyciu urządzeń które posiadają stosowną homologację.

Jeśli jednak policjanci będą chcieli dokonać pomiaru takiego motoroweru, i będą mieli urządzenie posiadajace stosowną homologację to będą mogli to zrobić - nawet wbrew Twojej woli.

Rozumiem.
A co się stanie gdy podczas pomiaru pojazd ulegnie uszkodzeniu ?? Mam szansę na odzyskanie kosztów naprawy ??

Powrót