Pomimio ugody egzekucja

• Autor wątku Autor wątku qua8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mialem debet bank wypowiedzial dostal nakaz przekazal pelnomocnicwo firmie windykacyjnej splacilem naleznosc przed dostaniem zajecia komorniczego w wrzesniu 2015 a reszte w listopadzie a teraz dostalem zajecie na 14.5 tys zadaja odemnie pieniedzy ktore już splacilem i winduja koszty bo to dlanich kasa

czyli wierzycielem jest bank a firma windykacyjna działa w imieniu banku?

Tak bank jest wierzycielem a fw jest pelnomocnikiem. Tylko bank umywa ręce :-\

pozostaje złożyć pozew przeciw egzekucyjny z wnioskiem o zawieszenie egzekucji komorniczej do czasu prawomocnego rozstrzygnięcia sporu, jeżeli chodzi o skargę na komornika lepiej odpuścić szkoda 100,00 zł przyda się do opłacenia pozwu.

Im bardziej w temat się zagłębiam tym bardziej jestem przerażony. Z jakim niebywałym lekceważeniem firmy traktują swoje obowiązki. Oni nawet nie chcą tego wyjaśniać. Mają nakaz to mają. Klauzula jet to jest. I co pan zrobisz? Nic pan nie zrobisz. A "dłużnik" teraz musi się kopać z koniem. Mam nadzieję że kwity potwierdzające spłatę masz. Bez powództwa przeciwegzekucyjnego się nie obejdzie.

digiton napisał:
Z jakim niebywałym lekceważeniem
Pytający również lekceważy......mija miesiąc od pierwszego pytania. Rozumiem zagubienie pytającego. Jednak to ja jestem przerażony....tym, że gdy nie "kuma", nie podreptał do prawnika w realu. ( bezpłatnie, odpłatnie)

Zasieglem opini radcy to mi poradzil zebym poczekal jak przyjdzie pismo od komornika a co do lekcewazenia to oni to robia z premedytacją nabijaja na koszta bo to ich zysk. Co do tego ze minol miesiąc to trochę trwalo to zeby coś ustalic z bankiem komornikiem i fw ktora mnie straszyla grozila i krzyczala

Ostatnia edycja:
robinson21 napisał:
pismo przyszło i co zamierzasz z tym zrobić?
Chciał żalić czynności komornicze.....ech
Pyta o zasadność nie należności głównej ale o zastępstwa, egzekucji.
Nie czyta ze zrozumieniem, a radca jak to radca - mityczny.
Więc jeszcze raz.
Twierdzisz, że zaspokoiłeś wierzyciela, masz kwity, więc zgodnie z art 840kpc 2 :
"po powstaniu tytułu egzekucyjnego nastąpiło zdarzenie, wskutek którego zobowiązanie wygasło albo nie może być egzekwowane; gdy tytułem jest orzeczenie sądowe, dłużnik może powództwo oprzeć także na zdarzeniach, które nastąpiły po zamknięciu rozprawy, a także zarzucie spełnienia świad- czenia, jeżeli zarzut ten nie był przedmiotem rozpoznania w sprawie;
Nie czekaj skrob pozew ( lub zawodowiec po ty jakoś mało "kumaty" jesteś). Pamiętaj o wniosku o zabezpieczenie powództwa poprzez zawieszenie egzekucji - ważne
Wszystkie twoje obawy padną razem z tytułem o ile twoje twierdzenia mają poparcie w rzeczywistych faktach.
Powództwo z pozoru wydaje się łatwe. Więc skorzystaj z pomocy prawnika....

przed pierwszym zajęciem komorniczym spłaciłem należność główną 9,5 tys komornik zabrał 700 zl z pensji w listopadzie ( nie dostałem pisma o wszczęciu egzekucji) w banku powiedzieli mi ze 11 listopada spłaciłem zobowiązanie ( zwróciłem się do banku o potwierdzenie) teraz znowu firma windykacyjna chce 14 tys w tym narobione koszty egzekucje według moich wyliczeń i uczciwej kalkulacji to powinienem zapłacić komornikowi za wszczęcie egzekucji od kwoty 1200 zł bo tyle wynosiły koszty procesowe. I teraz moje pytanie skoro wierzyciel został spłacony (może jakaś drobna kwota została za odsetki które sobie naliczyli) tylko został komornik do spłacenia to wnosić tak jak przedmówca "wniosek przeciw egzekucyjny" czy skargę na czynności komornicze zawsze jakaś drobna suma może być do wyegzekwowania 30-90

Ręce opadają i nie tylko......dostałeś odpowiedz. Koniec.

Nie denerwuj się korf może masz racje nie każdy jest znawcom a człowiek w potrzebie słucha różnych opinii "znawców"

Skarga na czynności komornika nie służy zaskarżaniu istnienia lub nieistnienia obowiązku określonego w tytule wykonawczym. Merytoryczną zasadność tytułu wykonawczego można kwestionować tylko w drodze powództwa przeciwegzekucyjnego (przykładowo, jeżeli pomimo dobrowolnej spłaty zadłużenia przez dłużnika wierzyciel wszczyna egzekucję to dłużnik nie powinien jej zwalczać w drodze skargi na czynności komornika!)

Czas do wniesienia wniosku przeciw egzekucyjnego mija w momencie zakończenia egzekucji
Czytałem również żeby najpierw złożyć pismo do wierzyciela ponieważ później mogę nie odzyskać kosztów sądowych. Pismo kierować do banku czy do pełnomocnika FW ??

Powództwo składasz przeciwko temu kto prowadzi egzekucję. Nie baw się w żadne pisma bo komornik za chwilę Ci ją zakończy.

Złożyłem pozew przeciw egzekucyjny z wnioskiem o zawieszenie egzekucji komorniczej do czasu prawomocnego rozstrzygnięcia sporu
Dowiedziałem się dzisiaj w pracy że komornik siadł mi na pensje da się to powstrzymać czy trzeba czekać na postanowienie sądu na zawieszenie egzekucji?
Jak sąd zawiesi egzekucje to czy komornik będzie dalej pobierał część wypłaty?

Powrót