pomoc dla rozwodki z dzieckiem z niskimi alimentami

• Autor wątku Autor wątku olesiahadz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olesiahadz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam jestem rozwódką z małym dzieckiem. Pracuje w niepełnym wymiarze godzin. Zarabiam tygodniowo około 200euro. Mam zasądzone alimenty od ojca dziecka z Polski w wysokości 300zł. Z dzieckiem przebywam w Irlandii od 1,5 roku. Wynajmuję mieszkanie wspólnie z przyjaciółmi. Dziecko chodzi do przedszkola. Otrzymuję Benefit Child od social welfare. Zastanawiam się czy należy mi się jakakolwiek pomoc z social welfare. Około 800 Euro +130E Benefit oraz 75Euro alimentów to niewiele, aby się utrzymać. Na same przedszole wydaję 580E miesięcznie. Bardzo proszę o ewentualną informację, czy mogłabym się starać o jakąś pomoc i w jaki sposób. Z góry dziękuje.

FIS - słyszałaś o tym? Musisz pracować minimum 19h/tydz bądź min. 38h na dwa tygodnie. Jeśli zarabiasz 200€ na minimalnej stawce, to ten warunek spełniasz. Dostaniesz wtedy ok. 180€ dodatku na tydz.
Poza tym staraj się o medical card (darmowe wizyty lekarskie i leki na ryczałt). Masz pytania - pytaj :)

olesiahadz napisał:
Witam jestem rozwódką z małym dzieckiem. Pracuje w niepełnym wymiarze godzin. Zarabiam tygodniowo około 200euro. Mam zasądzone alimenty od ojca dziecka z Polski w wysokości 300zł. Z dzieckiem przebywam w Irlandii od 1,5 roku. Wynajmuję mieszkanie wspólnie z przyjaciółmi. Dziecko chodzi do przedszkola. Otrzymuję Benefit Child od social welfare. Zastanawiam się czy należy mi się jakakolwiek pomoc z social welfare. Około 800 Euro +130E Benefit oraz 75Euro alimentów to niewiele, aby się utrzymać. Na same przedszole wydaję 580E miesięcznie. Bardzo proszę o ewentualną informację, czy mogłabym się starać o jakąś pomoc i w jaki sposób. Z góry dziękuje.

Starałaś się o: One-Parent Family Payment

-Czy dziecko chodzi do public creche?
-Jeśli nie kwalifikujesz się do Medical card (w co wątpię), możesz aplikować o gp card, udaj się do pobliskiego HSE i złóż wnioski
A przede wszystkim udaj się do Citizens Information i tam Cię poinformują, zanim udasz się do SW, w którym jak nie znasz swoich praw , to Cię na buty spuszczą. Oby nie. Powodzenia. :)

Ostatnia edycja:
Właśnie, zapomniałam jeszcze o One Parent Family. Dla ciebie wyjdzie on w kwocie ok. 190€, z tym że wypłacany jest do momentu ukończenia przez najmłodsze dziecko 7 lat, badź do chwili kiedy się z kimś zwiążesz i przestaniesz być samotną matką.
W takiej sytuacji jeśli otrzymujesz OPF to FIS wyniesie ok. 60€

Powrót