Pomoc finansowa z OPS - jak często można się o nią ubiegać

• Autor wątku Autor wątku Lanserek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lanserek

Użytkownik
Odpowiedzi
126
Witam,

przestudiowałam ustawę z marca 2004 r o pomocy społecznej i nie znalazłam odpowiedzi na pytanie: jak często można ubiegać się o pomoc finansową z OPS.

Wg logiki - musi upłynąć miesiąc od momentu ostatniego wniosku o pomoc. JEDNAK - pan socjalny, w ubiegłym miesiącu informował mnie, że mogę ubiegać się raz na dwa miesiące, a jak był u mnie na wywiadzie parę dni temu - już mówił, że raz na kwartał.

Trochę zgłupiałam - albo to on jest .... echem.

Czy wiecie coś n/t?

ustawa nie reguluje tej kwestii
Lanserek napisał:
Wg logiki - musi upłynąć miesiąc od momentu ostatniego wniosku o pomoc.
nie musi, nawet jak złożysz wniosek następnego dnia musi zostać rozpatrzony

Jeżeli chodzi o:
- zasiłki stałe i okresowe to na np. czas orzeczenia lekarskiego (stały) lub na okres wskazany w decyzji (stały oraz okresowy)
-zasiłki celowe nie mają ustalonych „norm odległości czasowych”, pod warunkiem, że nie wnosisz 2 razy o to samo czyli w przypadku gdy pierwsza decyzja była odmowna a ty wnosisz o to samo a okoliczności nie zmieniły się w istotny sposób.
Pracownicy socjalni często wprowadzają „klientów” w błąd lub nie informują ich o przysługujących prawach i formach pomocy.
Doradzam załatwienie każdej sprawy w formie pisemnej.

Oj tak, za niedługo dojdzie do tego, że będę musiała zapytania odnośnie procedury socjalnej na piśmie składać - chciałam się dzisiaj dowiedzieć, kiedy ma złożyć wniosek o sfinansowane posiłków dziecka w żłobku - jeszcze w tym miesiącu czy dopiero w styczniu... ale się nie dowiedziałam. Normalnie facet mi odmówił odpowiedzi :O A decyzję za okres listopad-grudzień to się nie mogę doprosić nadal. Nie wiem co mam z tym robić. Przecież to straszne.

Jeżeli twoje dziecka w tym miesiącu miało "sfinansowane posiłki" to od stycznia.

Jeżeli do tej pory nie otrzymałaś decyzji w odpowiedzi na wniosek złożony co najmniej przed miesiącem przysługuje ci skarga na opieszałość urzędników do dyrekcji lub kierownika MOPS (zalecam dyrektora). Decyzja powinna być wydana bez zbędnej zwłoki nie później niż 30 dni od złożenia wniosku. W szczególnie zawiłych sprawach można ten termin wydłużyć ale to się dzieje bardzo żadko i powinno być uzasadnione a ty powinnaś być o tym poinformowana.

W skardze napisz, że żądasz zmiany pracownika socjalnego ponieważ ten obecny działa na twoją szkodę. Pracownicy socjalni mają obowiązek dbać o interesy "klientów" i informować ich o przysługujących im formach pomocy. Jeśli tak nie
zrobił działał na twoją szkodę łamiąc:

Art. 100. 1. W postępowaniu w sprawie świadczeń z pomocy społecznej należy kierować się przede wszystkim dobrem osób korzystających z pomocy społecznej...
Art. 119. 1. Do zadań pracownika socjalnego należy w szczególności:
3) udzielanie informacji, wskazówek i pomocy w zakresie rozwiązywania spraw życiowych osobom, które dzięki tej pomocy będą zdolne samodzielnie rozwiązywać problemy będące przyczyną trudnej sytuacji życiowej; skuteczne posługiwanie się przepisami prawa w realizacji tych zadań;
4) pomoc w uzyskaniu dla osób będących w trudnej sytuacji życiowej poradnictwa dotyczącego możliwości rozwiązywania problemów i udzielania pomocy przez właściwe instytucje państwowe, samorządowe i organizacje pozarządowe oraz wspieranie w uzyskiwaniu pomocy;
5) udzielanie pomocy zgodnie z zasadami etyki zawodowej;

CYTATY Z USTAWY O POMOCY SPOŁECZNEJ

Powrót