Pomoc Hartz 4

• Autor wątku Autor wątku Ksawera
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Ksawera

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam Wszystkich i proszę o pomoc,
po utracie pracy złożyłem wniosek o zasiłek Hartz 4. Zgodnie z prawdą podałem, że posiadam w Polsce mieszkanie własnościowe. Dostałem odmowe świadczeń z tego właśnie powodu, że posiadam majątek, który stanowi taką i taką wartość-czyli nie jestem osobą potrzebującą. W tym mieszkaniu mieszka moja żona z dwójka dzieci. Nie mogę przecież wyrzucić ich na bruk żeby spieniężyć mieszkanie! Czy ktoś może mi doradzić? Z prawa wynika, że wnioskodawca Hartz 4 może posiadać mieszkanie własnościowe o ile w nim zamieszkuje. Dadam, że posiadam dwa meldunki: w Niemczech i w moim mieszkaniu w Polsce.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Ksawery

Ostatnia edycja:
marian1 napisał:
Starając się o Hartz 4 nie możesz mieć meldunku w Polsce.

A to wcale nie jest prawdą. Starając się o Hartz 4 możesz mieć zameldowanie w Polsce, ale musisz mieć też zameldowanie w Niemczech. O ile się nie mylę zameldowanie w Niemczech jednakże nie może być krótsze niż 6 m-cy ;). Musisz zameldować się w jobcenter (niemiecki urząd pracy) i przez okres pobierania u nich zasiłku musisz być w pełni ich dyspozycji... pozdrawiam :)

a co do mieszkania to fakt według ich prawa nie możesz posiadać mieszkania (w niektórych landach samochód nawet stanowi przeszkodę). Niestety będzie trudno Ci wytłumaczyć fakt że w owym mieszkaniu mieszka żona z dziećmi (co innego gdybyście mieli rozwód). Ich zdanie dotyczące tego faktu to takie, że powinieneś sprzedać mieszkanie i wynająć żonie i dzieciom inne i wtedy będziesz mieć z czego się utrzymać... życzę powodzenia i cierpliwości

może Ci się przyda. Znalazłam to na niemieckiej stronie (przetłumaczone już :) )
Aby uzyskać dodatkowe środki na pokrycie kosztów związanych z mieszkaniem należy złożyć wniosek u świadczeniodawcy. Muszą to być jednak koszty określone jako adekwatne. Aby otrzymać świadczenie ALG II, wnioskodawca musi wcześniej zużytkować posiadany majątek. Są tu jednak wyjątki. Należy do nich samochód, jeden na każdą osobę pozostającą w związku. Wartość pojazdu nie może przekraczać 5000 euro. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku posiadania własnego mieszkania lub domu. Za stosowną wielkość uważane jest mieszkanie o powierzchni nie przekraczającej 120 m2 i dom o powierzchni do 130 m2. Wartości te obowiązują niezależne od ilości zamieszkujących je osób. Wolne od zaliczenia w poczet majątku są kwoty 250 euro na każdy ukończony rok życia, ponadto majątek, który służy jako zabezpieczenie na starość i wypłacany jest dopiero w chwili przejścia na emeryturę. Ubezpieczenia na życie są wolne od zaliczenia do kwoty 16 250 euro. Promowane przez państwo modele zabezpieczenia na starość, jak np. Riester-Rente lub Rürup-Rente są również zwolnione od zaliczenia do majątku.

Ksawera napisał:
Witam Wszystkich i proszę o pomoc,
po utracie pracy złożyłem wniosek o zasiłek Hartz 4. Zgodnie z prawdą podałem, że posiadam w Polsce mieszkanie własnościowe. Dostałem odmowe świadczeń z tego właśnie powodu, że posiadam majątek, który stanowi taką i taką wartość-czyli nie jestem osobą potrzebującą. W tym mieszkaniu mieszka moja żona z dwójka dzieci. Nie mogę przecież wyrzucić ich na bruk żeby spieniężyć mieszkanie! Czy ktoś może mi doradzić? Z prawa wynika, że wnioskodawca Hartz 4 może posiadać mieszkanie własnościowe o ile w nim zamieszkuje. Dadam, że posiadam dwa meldunki: w Niemczech i w moim mieszkaniu w Polsce.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Ksawery

Posiadajac mieszkanie własnościowe (powyżej określonej kwoty) nie masz co liczyc na pomoc socjalna - temat wałkowany wielokrotnie na forum.

Zgodnie z założeniem niemieckich urzędów mieszkanie mozesz sprzedać i funkcjonować za środki z jego sprzedazy, a żonie i dzieciom wynająć coś taniego.

lissonka napisał:
może Ci się przyda. Znalazłam to na niemieckiej stronie (przetłumaczone już :) )
Aby uzyskać dodatkowe środki na pokrycie kosztów związanych z mieszkaniem należy złożyć wniosek u świadczeniodawcy. Muszą to być jednak koszty określone jako adekwatne. Aby otrzymać świadczenie ALG II, wnioskodawca musi wcześniej zużytkować posiadany majątek. Są tu jednak wyjątki. Należy do nich samochód, jeden na każdą osobę pozostającą w związku. Wartość pojazdu nie może przekraczać 5000 euro. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku posiadania własnego mieszkania lub domu. Za stosowną wielkość uważane jest mieszkanie o powierzchni nie przekraczającej 120 m2 i dom o powierzchni do 130 m2. Wartości te obowiązują niezależne od ilości zamieszkujących je osób. Wolne od zaliczenia w poczet majątku są kwoty 250 euro na każdy ukończony rok życia, ponadto majątek, który służy jako zabezpieczenie na starość i wypłacany jest dopiero w chwili przejścia na emeryturę. Ubezpieczenia na życie są wolne od zaliczenia do kwoty 16 250 euro. Promowane przez państwo modele zabezpieczenia na starość, jak np. Riester-Rente lub Rürup-Rente są również zwolnione od zaliczenia do majątku.

Na to ja zaczynam się bać.
Mamy(rodzina) przyznany ALG 2.W chwili składania wniosku zle zrozumiałem wypełniany wniosek(Nie znałem jeszcze Niemieckiego-jestem w trakcie kursu). Podałem,że nie posiadam mieszkania,myslałem że chodzi o Niemcy.
Posiadam mieszkanie własnościowe w Polsce (65m).Domyślam się,że prędzej czy później to wyjdzie.Przydało by się to zgłosić do Jobcenter i tu moje pytanie;jakich mogę spodziewać się konsekwencji ? :rolleyes:

Kewals1 napisał:
Na to ja zaczynam się bać.
Mamy(rodzina) przyznany ALG 2.W chwili składania wniosku zle zrozumiałem wypełniany wniosek(Nie znałem jeszcze Niemieckiego-jestem w trakcie kursu). Podałem,że nie posiadam mieszkania,myslałem że chodzi o Niemcy.
Posiadam mieszkanie własnościowe w Polsce (65m).Domyślam się,że prędzej czy później to wyjdzie.Przydało by się to zgłosić do Jobcenter i tu moje pytanie;jakich mogę spodziewać się konsekwencji ? :rolleyes:

Wypełniając wniosek w jobcenter musisz podać wszystkie dobra jakie posiadasz w Polsce jak i w Niemczech (mieszkania, auta, konta bankowe a nawet jaki masz stan gotówki). Mogą dojść szybko do tego jeśli:
1. Jesteś w tym mieszkaniu zameldowany
2. otrzymujesz wpłatę na konto za wynajem jego
Znam ludzi, którzy są na socjalu od paru lat i mają mieszkanie w Polsce, ale nikt do nich się jeszcze "nie doczepił". Oczywiście nie popieram tego!
Odpowiadając na twoje pytanie jeżeli powiesz lub jobcenter dowie się o twoim mieszkaniu może zażądać zwrotu wypłaconych pieniędzy (wszystkich).

Kewals1
lissonka
A to wcale nie jest prawdą. Starając się o Hartz 4 możesz mieć zameldowanie w Polsce, ale musisz mieć też zameldowanie w Niemczech. O ile się nie mylę zameldowanie w Niemczech jednakże nie może być krótsze niż 6 m-cy
Masz okazje sprawdzić co ci powiedzą w Jobcenter czy to prawda że można mieć 2 meldunki pobierając Hartz 4 czy ( lissonka )ma racje.
W razie wykrycia meldunku w Polsce masz zwrot pobranych pieniędzy w całości w razie wątpliwości zadzwoń tam.

lissonka napisał:
Znam ludzi, którzy są na socjalu od paru lat i mają mieszkanie w Polsce, ale nikt do nich się jeszcze "nie doczepił"

ostatnio na innym forum Berlina pisal taki jeden ze wstrzymali mu świadczenia ,wyszlo na jaw ze posiada w PL mieszkanie ,nie wiem jak ale wyszlo

tu cytat

Witam serdecznie w piątek dowiedzialem sie ze urzad pracy zabral na zasilek dla bezrobotnych ,od tego dnia dziecko ,moja partnerka i ja nie mamy ubezpieczenia ,Moja partnerka jest w 14 tyg ciazy zostalismy bez srodkow do zycia i niewiem gdzie mamy sie teraz udac zeby miec za co zyc .Powodem zabrania pieniedzy bylo posiadanie w Polsce mieszkania ktorego nie mozna sprzedac przez 5 lat ktore mija dopiero w sierpniu bardzo prosze o pomoc lub jakas porade co mozemy zrobic i czy sa instytucje ktore moga nam pomudz,owszem szukam pracy ale znam slabo jezyk niemiecki a od poniedzialku ide do szkoly na kurs jezyka niemieckiego prosze bardzo o porade moze jakies namiary na jakies instytucje ktore sa w stanie nam pomodz z gory dziekuje za jakiekolwiek informacje.

Ostatnia edycja:
marian1 napisał:
Kewals1

Masz okazje sprawdzić co ci powiedzą w Jobcenter czy to prawda że można mieć 2 meldunki pobierając Hartz 4 czy ( lissonka )ma racje.
W razie wykrycia meldunku w Polsce masz zwrot pobranych pieniędzy w całości w razie wątpliwości zadzwoń tam.

Co do tych 2 meldunków to chodziło mi o to, że można mieć zameldowanie w Polsce, ale nie chodziło mi o własnościowe mieszkanie!!! ale o np. zameldowanie u rodziców, ciotki, wuja.

A i od razu prostuję że we wcześniejszych postach nie doczytałam, że osoba ma meldunek we własnościowym mieszkaniu

Lissonka
Co do tych 2 meldunków to chodziło mi o to, że można mieć zameldowanie w Polsce, ale nie chodziło mi o własnościowe mieszkanie!!! ale o np. zameldowanie u rodziców, ciotki, wuja.
Pobierając Hartz 4 meldunek tylko w Niemczech to jest do sprawdzenia wystarczy zadzwonić.

marian1 napisał:
Pobierając Hartz 4 meldunek tylko w Niemczech to jest do sprawdzenia wystarczy zadzwonić.

No to tutaj mam pytanie mieszkam w Niemczech i mam znajomych (małżeństwo z dzieckiem) którzy od 2 miesięcy pobierają hartz 4. Razem są zameldowani u jej rodziców. To dlaczego dostają pieniądze jeżeli mają meldunek w Polsce (oczywiście w Niemczech też go mają).

znam takich co maja od 25 lat meldunki w PL i korzystali tez na poczatku z pomocy socjalnej,sama tez bylam zameldowana w PL ,nikt w Jobcenter nie pytal o to ,na wniosku tez nic nie ma na temat zameldowania za granica

belunia napisał:
znam takich co maja od 25 lat meldunki w PL i korzystali tez na poczatku z pomocy socjalnej,sama tez bylam zameldowana w PL ,nikt w Jobcenter nie pytal o to ,na wniosku tez nic nie ma na temat zameldowania za granica

Dokładnie, pomagałam im wypełniać dokumenty, a ponad to przecież na ich dowodach osobistych jest adres zameldowania Polski!!! więc nie wiem jak mam rozumieć, że nie można mieć zameldowania w Polsce!!!

Antragsteller muss seinen gewöhnlichen Aufenthalt in der Bundesrepublik Deutschland haben .Gewöhnlicher Aufenthalt ist dort, wo der Mittelpunkt der Lebensbeziehungen ist.

i to wszystko

a meldunki ich nie interesuja ,bo niby jakie korzysci ktos mialby miec z samego zameldowania za granica

marian1 napisał:

może wypowiesz się na ten temat. Co miałeś na myśli?

Foka_pl napisał:
Posiadam diałkę budowlaną nie nadająca się do budowy (stoi transformator i słupy) i osczędności na kontach czy to może przeszkodzić

Żartujesz sobie?

Przeciez to logiczne, ze zanim wyciagniesz rece po pieniadze podatników jestes zobowiązany do spozytkowania wlasnych srodkow. Chyba nie oczekujesz, ze ktokolwiek bedzie oplacal Twoje i Twojej rodziny utrzymanie, jezeli posiadasz wlasne oszczędności.

przy okazji - jakie macie obywatelstwo?

Powrót