Pomoc osobom osadzonym

• Autor wątku Autor wątku czarnulla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Wniosek do sądu o udzielenie pomocy postpennitencjarnej.

Połączyłam wątki, proszę się jeszcze zapoznać z wcześniejszymi postami.

RE: Wniosek do sądu o udzielenie pomocy postpennitencjarnej.

wbeatn napisał:
Witam.
4 czerwca br. zostalem zwolniony po odbyciu całej kary na wolność. Jak słyszałem od kilku współosadzonych mam możliwość starania się o pomoc ze strony sądu w sprawie udzielenia mi jednorazowej pomocy materialnej w postaci bonów spożywczych bądź pieniedzy. Zgłosiłem się w sądzie do kuratora i dowiedziałem się, że owszem mam prawo się o to starać i w związku z tym powinienem napisać wniosek do sądu o udzielenie mi takiej pomocy w którym powinienem zamieścic informacje na temat tego ile potrzebuje, na co przeznacze otrzymaną pomoc. Nigdzie nie potrafie znaleść wzoru takiego pisma. Sam nie wiem jak zacząć jest ktoś może kto mógłby mi udostępnic jakis wzór ? Bądź podzielić się doświadczeniem. Wiem tylko tyle, że jutro mam się pojawić w sądzie z napisanym wnioskiem, świadectwem zwolnienia i ewentualnymi papierami na temat mojego zarejestrowania się w urzędzie pracy. Z góry dziękuje!

Data, miasto i inne pierdoły ...
Do jakiego Sądu i inne pierdoły ...

Zwracam się z uprzejma prośbą do Wysokiego Sądu o przyznanie mi jednorazowej zapomogi postpenitencjarnej w kwocie xxx lub bonach opiewających na kwotę xxx.
Prośbę swą motywuje tym: (ble ble ble jestem biedny i nie mam chleba) ...

W sumie to nie wiem czy może być bo nigdy takiego pisma nie pisałem ale hmmm ... nie musi to chyba być jakies straszne ah oh wystarczy lakoniczna prośba bo liczy się w tym wypadku papier a pewnikiem to kurator opiniuje czy zapomogę ci przyznać czy nie ...

Bractwo Więzienne

Bractwo Więzienne

Adres:
Centrum bractwa:
ul. Deotymy 41, 01-441 Warszawa
tel. (0-22) 836 04 33

Współzałożyciel, członek Zarządu, opiekun kościelny:
ks. Jan Sikorski

www.bractwowiezienne.ruchy.opoka.org.pl

Bractwo Więzienne jest wspólnotą osób, które głoszą Ewangelię w zakładach karnych, wspomagając w posłudze kapelanów więziennych.

Wolontariusze posługujący więźniom wywodzą się m.in. z Odnowy w Duchu Świętym, Legionu Maryi, Instytutu św. Brata Alberta, Wspólnoty Krwi Chrystusa, Ruchu Rodzin Nazaretańskich, Drogi Neokatechumenalnej.
Bractwo liczy ok. 400 członków i ok. 500 sympatyków.

W ramach działań statutowych członkowie bractwa:

- przygotowują w nich oprawę Mszy świętych,
- organizują dla osadzonych spotkania biblijne i modlitewne,
- przygotowują chętnych do przyjęcia sakramentów,
- prowadzą ewangelizację w radiowęźle więziennym,
- wyświetlają filmy religijne, prowadzą biblioteki,
- wydają gazety wewnętrzne,
- prowadzą indywidualne rozmowy z więźniami,
- wysyłają im paczki,

- pomagają w rozwiązywaniu konfliktów rodzinnych.

W miarę możliwości członkowie Bractwa pomagają swoim podopiecznym także po wyjściu na wolność:

- szukają dla nich mieszkań i pracy,
- spotykają się na modlitwie,
- umacniają ich na drodze przemiany życiowej.

Wielu więźniów nawraca się, niektórzy podejmują apostolat wśród towarzyszy z celi więziennej i w innych zakładach karnych. Dają świadectwa wiary w kościołach i mediach, opowiadając o otrzymanej od Boga łasce.

Pomoc polega także na wspieraniu rodzin skazanych.

Powrót