Pomoc, pilnie, zwrot allego

• Autor wątku Autor wątku NINAH5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NINAH5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam
Jakiś czas temu dokładnie 30 stycznia 2015 r sprzedałem na Allegro sweter poprzez licytację. Towar był wysyłany do klienta dwukrotnie do Niemiec i za każdym razem wracał. W końcu na prośbę klienta wysłałem towar do gdańska.
Paczka w końcu doszła około 25 lutego. W dniu wczorajszym ( TO JEST JAKIEŚ 30 DNI PÓŹNIEJ) otrzymałem informację od klienta, że żąda on zwrotu pieniędzy za sweter ponieważ nie jest on oryginalny i posiada poprzeszywane metki. Dodam, że wystawiony sweter był opisany jako używany, nie że jest oryginalny tylko , że jest to sweter marki .......................
Według mnie sweter jest oryginalny, metki są w porządku.
Proszę o informację czy muszę zwrócić pieniądze za towar, jaki klient ma czas na zwrot towaru używanego.
POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!!

Co mam dalej robić !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Na początek możesz przeczytać podobne wątki które są już na tym forum.

Na koniec możesz przyjąć reklamację klienta i rozpatrzeć ją wg własnego uznania.

Treść wiadomości od kupującego:
Proszę o natychmiastowy zwrot moich pieniędzy !!!
Czekam na ich zwrot 5 dni do soboty !!
Jak nie odda mi Pan pieniedzy, to pojde na policje i zglosze OSZUSTWO !!
Ten Łach to Marc Jacobs !!, Przyszył Pan do tego lacha metki od tej firmy-sprawdzone !!

Art. 286. Oszustwo
Dz.U.1997.88.553 - Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny
. Kto, w celu osignięcia korzyści majtkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporzdzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą;.. wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
Nie wiem , czy sie Panu to oplaci ??!!

A to treść mojego ogłoszenia:
Nagłówek :Kaszmirowy sweter Marc Jacobs-M
Opis : Do sprzedania posiadam sweter marki Mark Jacobs.... Brak w opisie iż sweter jest orygnalny cz też nie.
I tu- w moim mniemaniu sweter jest w 100% oryginalny...
Co robić w tym przypadku jak sprawdzić jego autentyczność i czy ma to jakieś znaczenie.
Zwrócić pieniądze muszę czy też nie????????????

POMOCY !!!!! MAM MAŁO CZASU

Proszę również mi powiedzieć czy kupujący ma podstawy aby zgłosić sprawę na Policję o popełnieniu przeze mnie rzekomego oszustwa.

Proszę !!!!!!!!!! bo mnie zamkną:)

No to jest oryginalny, czy nie? Napisałeś, że to sweter marki Mark Jacobs (powinno być Marc Jacobs) co jednoznacznie wskazuje na to, że sweter jest oryginalny ...

Tak napisałem Marc Jacobs.
Według mnie jest oryginalny.
Sweter został zakupiony gdzieś w outlecie, metka nie wskazywała na to iż jest to produkt podrobiony. Wykonany z wysokogatunkowego materiału.(kaszmir)
Szwy idealne, niestety bez metki bocznej. ( z której zostało tylko 100% cashmere)
Ale po jego wiadomości trochę zwątpiłem w jego autentyczność.
Co teraz?

Czytałeś opinie o kupującym? - istnieje niebezpieczeństwo, że to próba wyłudzenia

Tak czytałem opinie, ma bardzo dużo negatywów.
Natknąłem się również na jego negatywny komentarz wobec innej osoby która rzekomo przeszywała również metki.

Możesz zażądać odesłania swetra w ceku zbadania jego autentyczności z jednoczesnym zobowiązaniem do zwrotu wszystkich kosztów w wypadku potwierdzenia się opinii kupującego.

O taką odpowiedź mi chodziło.
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam.

Witam
Wczoraj napisałem do klienta po czym wnosi, że sweter jest nieoryginalny, jak go sprawdził, u którego rzeczoznawcy......

A oto jego odpowiedz:
Prosze nie przedluzac sytuacji, bo robi sie to niesmaczne. Doskonale Pan wie, ze wszystko kosztuje, a takze to, jak sie sprzeda cos nieoryginalnego.
Jesli Pan zaplaci za taki dokument akonto, to naychmiast otrzyma Pan taki atest. Bezproblemowo !!
Wystarczy wplacic na konto (120€ Certificate of Public) jakie Panu podam i otrzyma Pan na maila lub na adres domowy.
Takie koszta placi Polcja i do sprawy te koszta podaje.

Co dalej ? ............i co to jest ????

Możesz zażądać odesłania swetra w ceku zbadania jego autentyczności z jednoczesnym zobowiązaniem do zwrotu wszystkich kosztów w wypadku potwierdzenia się opinii kupującego.
A konkretnie to czego nie zrozumiałeś w powyzszym cytacie?

Wczoraj napisałem do klienta po czym wnosi, że sweter jest nieoryginalny, jak go sprawdził, u którego rzeczoznawcy......

A oto jego odpowiedz:
Prosze nie przedluzac sytuacji, bo robi sie to niesmaczne. Doskonale Pan wie, ze wszystko kosztuje, a takze to, jak sie sprzeda cos nieoryginalnego.
Jesli Pan zaplaci za taki dokument akonto, to naychmiast otrzyma Pan taki atest. Bezproblemowo !!
Wystarczy wplacic na konto (120€ Certificate of Public) jakie Panu podam i otrzyma Pan na maila lub na adres domowy.
Takie koszta placi Polcja i do sprawy te koszta podaje.

Co dalej ? ............i co to jest ????

chodzi mi o to że klient napisał, że mogę wysłać 120 euro na Certificate of Public i otrzymam jakiś certyfikat, jaki ????

cała jego wiadomośc do mnie jest wyżej #17

Zlać to ?

Powrót