Pomoc przed komornikiem !

• Autor wątku Autor wątku krzysztofnowak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysztofnowak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!

Miałem kiedyś trochę kłopotów finansowych co spowodowało , że mam na głowie komornika. Wiadomo, że pieniądze trzeba oddać wierzycielowi, ale prowadząc działalność gospodarczą komornik nie da się rozwinąć.
Usługę, którą wykonam i wezmę kasę do reki to nie ma problemu jednak, jak dostanę przelew to KOMORNIK zabiera wszystko i nie ważne czy mam za co żyć czy nie oraz czy kasa jest mi potrzebna na zakup materiałów do wykonania kolejnej usługi.
Mam teraz możliwość wyłożenia odłożonych pieniędzy i uruchomienia np. spółki z o.o. co pozwoli też na spłatę komornikowi, ale w rozsądnych dla mnie ratach.

Czy zakładając Sp. z o.o. i będąc właścicielem 100% udziałów komornik może zająć np. konto bankowe tej Sp. z o.o. lub zakupiony przez spółkę samochód, komputery, ruchomość ?

Czy komornik może wysłać pismo do Spółki z o.o. i zająć mi ewentualne wypracowane przez rok dywidendy?

Pozdrawiam i proszę o pomoc !

1. Komornik nie może egzekwować ze składników majątku należącego do spółki z o.o.
2. Może zająć Pana udziały w tej spółce.

Dziękuję za odpowiedź.

W takim razie nie mam pomysłu jak prowadzić działalność, żeby komornik nie mógł zająć mojej kasy.
Nie chodzi o to , że nie chcę płacić. Tylko on zajmuje całość kasy z konta!

Będę musiał chyba założyć Sp. z o. o. na kogoś innego i jakoś zabezpieczyć prawnie swoje udziały.

A może jakiś pomysł co mam zrobić ?

Pozdrawiam i dziękuję.

Powrót