Pomoc przy kazusach

• Autor wątku Autor wątku pawel-cz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawel-cz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam

Proszę o ogólne nakierowanie mnie w jaki sposób i od której strony mam "ugryźć" ten oto kazus: 1 Janina Piłat . Mieszka sama z ojcem - Janem Kowalskim w domku jednorodzinnym w Toruniu przy ul. Św. Józefa. Pan Jan ma 92 lata i bardzo zaawansowaną miażdżycę, stwierdzoną orzeczeniem lekarskim. Pani Janina pracuje zawodowo, ma 57 lat. Do tej pory zatrudniała opiekunkę do ojca, ale niestety Pani zrezygnowała z pracy i obecnie jest problem z pozyskaniem osoby chętnej do pracy. Pan Jan mógłby uczęszczać do dziennego domu pomocy społecznej przy ul. Fałata, ale nie można nawiązać z nim kontaktu , a tym samym nie można uzyskać zgody. Pani Janina chciała, by przyjęto go do Zakładu Opiekuńczo Leczniczego, ale tam również potrzebna jest jego zgoda. Proszę zasugerować odpowiednie rozwiązanie i podjąć kroki w tym kierunku.

Na co mam zwrócić szczególna uwagę itd. Dopiero zaczynam swoja "przygodę" z prawem, to jest mój pierwszy kazus dlatego proszę o wyrozumiałość.
Bardzo dziękuje i pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
coś takiego jak ubezwłasnowolnienie?

pawel-cz napisał:
Na co mam zwrócić szczególna uwagę itd. Dopiero zaczynam swoja "przygodę" z prawem, to jest mój pierwszy kazus dlatego proszę o wyrozumiałość.
Bardzo dziękuje i pozdrawiam!

A ja pozwolę sobie spytać, na jaki przedmiot ten kazus? W sensie jaki dział prawa, bo to zwykle sugeruje gdzie szukać. Ogólnie domyślam się, że k.c. cz. ogólna. Tu rzeczywiście rozważałabym ubezwłasnowolnienie i to całkowite.

Dziękuje za odpowiedzi. Też myślałem nad ubezwlasnowolnieniem tyle, że częściowym. Ale jedynie osoby u których stwierdzona jest choroba psychiczna mogą być ubezwłasnowolnione ( tak wyczytałem). A co do przedmiotu to jest to prawo cywilne.

Ekhm... No to zajrzyj do k.c. Tam jest dokładnie opisane kiedy można kogoś ubezwłasnowolnić. Ubezwłasnowolnienie częściowe jest możliwe tylko wtedy gdy osoba nie spełniająca przesłanek ubezwłasnowolnienia całkowitego potrzebuje jednak pomocy w prowadzeniu swoich spraw.

Powrót