pomoc przy wypełnianiu PIT-u 37

• Autor wątku Autor wątku tadzik-m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tadzik-m

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
dzień dobry

chciałem sam wypełnić PIT 37

jestem żonaty od roku

wiec sposób opodatkowania - wspólnie z małżonkiem

dużo nie zarobiliśmy gdyż tylko ja w wakacje bo jeszcze chodzę do szkoły ale byłem zarejestrowany, zona pracowała a potem na macierzyńskim gdyż urodziła dziecko

czy można uzyskać pomoc

jeśli tak to podaje dane
moje dochody

należności ze stosunku pracy dochód 914,00 koszty uzyskania przychodów 278,12 zaliczka pobraniowa 0 zł

wiec dochód wynosi 635,88

składki na ubezpieczenie społeczne 125,31
składki na ubezpieczenie zdrowotne 44,01

i jeszcze jedno nie wiem do czego doliczyć to

jestem honorowym dawca krwi i naliczyli mi ze po oddaniu krwi 1350 ml wynosi 175,50 zł do czego to doliczyć właśnie nie wiem

i to wszystko

podaje dane zony

z pracy

należności ze stosunku pracy przychód 450,10 koszty uzyskania przychodów 381,54 zaliczka pobraniowa 0 zł

wiec przychód wynosi 68,56

składki na ubezpieczenie społeczne 45,21
składki na ubezpieczenie zdrowotne 0,0

informacja o dochodach uzyskanych od organu rentowego pit 40a/11a

dochody podatnika

emerytury 0,0
zasiłki pieniężne z ubezpieczenia społecznego przychód 596,40 zaliczka na podatek pobrana i odprowadzona przez płatnika 108,00

i resztę tez nic czyli 0 zł

czy wiecie jak się z tym rozliczyć

z góry dziękuję i za poświęcony czas

szczególnie mi chodzi do czego mam doliczyć te z honorowego dawcy krwi

Oddawanie krwi jest darowizną, którą może Pan sobie odliczyć od dochodu. PIT 0 poz 13 jest to darowizna o której mowa w art 26 ust. 1 pkt 9

Witam;)

Obecnie pracuje za granica ale w 2008 roku pracowałam w PL w dwóch zakładach pracy. Z obydwóch zakładów otrzymałam PIT11. I teraz pojawia sie problem jak ja mam to rozliczyc... czy przy wypełnianiu PITu 37 w danych rubrykach mam zsumowac dochody itd. z obu pitów 11 czy wypełnic dwa osobne zeznania podatkowe??? Prosze o pomoc:)
Natalia

Ojeju!
Dorosły człowiek nie wie, że składa się JEDEN JEDYNY PIT?
US nie obchodzi z ilu źródeł bedą to dochody - ważne, by były wpisane do odpowiednich rubryk. A rubryki są podpisane, więc w przypadkach prostych (renty/emerytury, dochody ze stosunku pracy, umów cywilnoprawnych itp.) PIT sam prowadzi!

I o co to halo?? Grzecznie zapytałam... Jest to moje pierwsze rozliczenie i stad to ptanie

natalie-s1959 napisał:
Ojeju!
Dorosły człowiek nie wie, że składa się JEDEN JEDYNY PIT?
US nie obchodzi z ilu źródeł bedą to dochody - ważne, by były wpisane do odpowiednich rubryk. A rubryki są podpisane, więc w przypadkach prostych (renty/emerytury, dochody ze stosunku pracy, umów cywilnoprawnych itp.) PIT sam prowadzi!
Nie jest to całkowita prawda.
Są przypadki, że trzeba złożyć dwa roczne zeznania o wysokości osiągniętego w roku dochodu.
Przykładem niech będzie PIT-28 + PIT-37 gdy trzeba rozliczyć i ryczałt i dochody uzyskane na zasadach ogólnych.

Natomiast na86 może mieć kłopot z prawidłowym uwzględnieniem kup z dwóch miejsc pracy, radziłbym przeczytać broszurkę dostępną w US i na stronach internetowych.

Panie Januszu,
Pan chyba nie zauważył, że pytanie dotyczyło 2 PIT11 od 2 pracodawców! I nie chodziło o ryczałt.
Wg mnie po to w szkole uczą (?) czytania ze zrozumieniem, by dorosły człowiek, nim o coś zapyta, pierw przyjrzy się dokumentowi i go przeczyta. I wtedy - jezeli rzeczywiście powstaną pytania - bedzie pytał.
A tak to tylko zaśmieca się forum.
Nieraz z nóg zwalają nie sytuacje przedstawiane w postach, lecz rozumowanie (z często jego brak) pytajacych.
Infantylizm w naszym kraju po prostu przeraża!

Racja, racja. Wiele jest takich pytań i takich odpowiedzi, że czyta się je z zażenowaniem.
Co do wypełniania PIT-ów - ja bym nie potępiał pytających, bo nawet biura księgowe mają czasem kłopoty. Nie mówiąc już o stażystach zatrudnionych w US, którzy przyjmują w okienkach zeznania podatkowe.

Powrót