pomoc "samotnej matce" za granica

• Autor wątku Autor wątku dzorka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dzorka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam. mieszkam w uk wraz z mezem i dwojka dzieci. prawdopodomnie pod koniec lipca mąz zostanie deportowany do Polski w celu odbycia kary 10mc wiezienia. poniewaz jestem na utrzymaniu męza bedzie to dla mnie i dla dzieci moment, w ktorym zostaniemy bez srodkow do zycia. prosze o pomoc w uzyskaniu informacji czy w wypadku, kiedy mąż odbywa kare w wiezieniu przysluguja mi jakiekolwiek zasilki (czy przysluguje mi status samotnej matki)- mam na mysli dalszy pobyt w uk...poprostu przeczekalabym gdyby to bylo mozliwe. byłabym wdzieczna za odpowiedz. dziekuje

Dzorka znalazlam sie wtej samej sytuacji.Oczywiscie ze potraktuja cie jako samotna matke i nie martw sie bo w Uk samota matka jest po "ochrona".Rozumiem ze nie pracujesz wiec najlepiej jak udasz sie do job centre.Oni dadza ci nr telefonow gdzie dzwonic.Na pewno przysluguje ci Child tax credit(ale nie working jesli nie pracujesz),support income i nie wiem czy kiedykolwiek pracowalas czy nie -job seeker allowance.Szczerze mowiac radzilabym znalezc cos na 16 godz(prace) wtedy pieniazki z dodatkow wieksze.No i jesli wynajmujesz to Housing Benefit.A jesli chcesz sobie wyliczyc dodatki to wpisz benefit calculator na internecie i tam mozna wszystko sobie policzyc.

Jesli moge cos doradzic ,rozumiem ze maz jeszcze jest w domu ,jesli child benefit jest na jego nazwisko to szybko to zalatwcie aby bylo na twoje.Trwa to potem ok pol roku a list z CHB jest potrzebny do Housing Benefit.Inaczej beda robic problemy.I nie odpuszczaj z urzedami jest to walka ale zycze powodzenia.

Dziękuję Ci serdecznie za rady. Składam powoli podania o prace ale wiem, ze to troche potrwa zanim cokolwiek złapię. faktycznie CHB jest na meza wiec postaramy sie zalatwic to najszybciej jak sie da. jeszcze raz wielkie dzięki!

Nie ma za co z tym ChB my tego nie zrobilismy i potem byly problemy Housing dostalam dopiero po 3 miesiacach a ciagle do nich wydzwanialam i pisalam.Nawet jak nie uda ci sie do tego czasu znalezc pracy to i tak dasz rade ,tylko napewno ciezej.

Jesli nie znajdziesz pracy moga byc problemy z zasilkami. Mydostajemy child benefit ale dostalismi list mowiacy ze jesli maz straci przce to tracimy przwo do CHB. Niewiem jakjest teraz bo mazciagle pracuje ale gdybys miala jakies problemy mozeszzawze zalozyc wlasna dzialalnosc. Zalozenie nic nie kosztuje a prowadenie kilka funtow tygodniowo n NIN i podatek jeslizarobisz wiecej niz £70 na tydzien

Powrót