Pomoc skazanemu

• Autor wątku Autor wątku inquisitive1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

inquisitive1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W największym skrócie. Z powodów rodzinnych przez kilka lat nie miałam kontaktu z ojcem. Rodzice są po rozwodzie. 2 miesiące temu tata trafił do więzienia (kierowanie pod wpływem alkoholu). Wyrok opiewal na rok., ale obawiam się, że w rzeczywistości za inne sprawy mógł zostać przedłużony. Jego stan zdrowia jest bardzo zły. Alkoholik + cukrzyk + postępująca zaćma. Z dużą dozą prawdopodobieństwa ma depresję a także zaniki pamięci. Wystarczy powiedzieć, że nawet nie zdaje sobie sprawy, że to on wystąpił parę lat temu o rozwód (mówi, że nawet nie wie co podpisywał.)
Stąd parę pytań.
1. Jaka jest szansa na dozór elektroniczny/szpital zamknięty/odwyk?
2. W jaki sposób zablokować jego konto aby osoby postronne (pazerna rodzina) nie miała dostępu do jego rachunku. Chcę uzyskać pełnomocnictwo, aby opłacić adwokata.
3. Czy w księgach wieczystych udzielą mi informacji czy dom i inne ruchomości/nieruchomości faktycznie należą do niego czy może również coś podpisał i scedował wszystko na kogoś?
4. W jego domu znajdują się JEGO (raczej duże) pieniądza. Niestety mieszka tam aktualnie jego matka siostra i brat. Obawiamy się, że mogą wszystko zabrać i zostanie z niczym. Jak mogę je 'odzyskać'?
Należy podkreślić, że o skazaniu dowiedzialam się tydzień temu. Byłam wczoraj na widzeniu i stan jest tragiczny. Właściwie jest odcięty od rzeczywistości. Od niego samego za dużo się nie dowiem. Na 100% wypisze mi wszystkie upoważnienia, ale będzie miało to miejsce w czasie kolejnych odwiedzin (za 2 tygodnie). Co mogę zrobić do tego czasu? Jakie kroki podjąć?

Powrót