pomoc socjalna w anglii

• Autor wątku Autor wątku zbignieww300
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zbignieww300

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Jestem samotnym ojcem, wychowuje dwunastoletnia córkę , od 3 miesięcy jest ze mną w Anglii. Jakiej pomocy socjalnej mogę się spodziewać i gdzie się po nią udać. Czy istnieją jakieś Polskie organizacje które pomagają, jeśli tak proszę o numer telefonu. Z góry dziękuje.

SYNTIA napisał:
To ty tam pojechałeś po pomoc socjalną?

Ja na Twoim miejscu odpuścił bym sobie ten sarkazm. Dobrze robi skoro w Polsce władze i ustawodawca ma za nic tak samotnych rodziców jak i ich dzieci, skoro duża grupa polaków pracuje w Anglii i tam płaci podatki, to dlaczego z Budżetu Anglii mają korzystać obywatele Anglii , Maroka, Ukrainy czy innych nacji a Polacy nie? Jestem jak najbardziej za , jednakże o innym kraju mógłbym coś powiedzieć , o wyspach nie wiem nic.

ale skoro jesteś w Anglii to tam sie dowiaduj o pomoc

To nie był sarkazm tylko pytanie. Skoro ktoś zabiera ze sobą dziecko do obcego państwa to powinien mieć odpowiednie warunki ku temu.Wiem,że jest dużo dodatków na dzieci,niestety nie wiem gdzie się to załatwia i rzeczywiście stwierdzam ,że tam dba się o dobro dziecka.

Zbignieww300 a po co Ci polskie organizacje???
Idz do najblizszego Job Centre tam Ci powiedza co i jak i gdzie lub do Citizen Advice Bureau.
Mozesz dostac zasilek jako samotny rodzic wychowujacy dziecko,moze tez dofinansowanie do mieszkania -zalezy jakie masz zarobki i czy pracujesz na pol etatu czy caly.

sa polskei organizacje badz polscy doradcy w brytyjskich organizacjach zajmujacyhc sie tego typu sprawami... To zalezy gdzie mieszkasz..tak jak londonerka pisze CAB pomoze (i to bezplatnie)..i nawet jak nie maja polskich doradcow to maja dostep do linii z tlumaczami.. Jesli krucho z jezykiem i nie masz kogos kto moglby posluzyc swoim to moze byc ciezko w jobcentre.. lokalne urzedy raczej nie dysponuja obcojezycznymi pracownikami - ale jsli zadzwonisz na ich linie to mozesz zarzadac takowego, to samo z child benefit, child tax credit...Napisz troche wiecej informacji o sobie, tzn. jak dlugo jestes w uk, czy pracujesz, jesli tak to ile godzin, czy zarejestrowales prace w wrs, jesli tak to kiedy itd... a sporobujemy cos pomoc Pozdro

Powrót