Pomoc socjalna

• Autor wątku Autor wątku xveronica
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xveronica

Witam.

Piszę z zapytaniem o pomoc socjalną.

Mój brat mieszkający w Polsce ma obywatelstwo niemieckie. Wraz z żoną planują wyjechać do Niemiec. Niestety jego żona nie posiada obywatelstwa niemieckiego.

Jakie są szanse, że dostaną razem pomoc socjalną, w kształcie pieniędzy, mieszkania oraz opłacania rachunków domowych.

Proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie

Istnieje prawdopodobieństwo, ze Twoja bratowa nie dostanie żadnej pomocy socjalnej, a jeżeli nie będzie w stanie wykazać, ze moze się sama utrzymać moze dostać nakaz opuszczenia Niemiec. Poszukaj na forum - takie historie były już opisywane.

Bycie żona / mężem obywatela niemieckiego to nie przywilej, który zapewnia możliwośc korzystania z pomocy socjalnej.

Sugerowałoby rozpoczęcie życia w Niemczech od znalezienia pracy (a już na pewno w przypadku bratowej).

JagaHH15
Istnieje prawdopodobieństwo, ze Twoja bratowa nie dostanie żadnej pomocy socjalnej, a jeżeli nie będzie w stanie wykazać, ze moze się sama utrzymać moze dostać nakaz opuszczenia Niemiec.
Nie wprowadzaj w błąd-po 3 miesiącach ma socjal.
xveronica
U góry po prawej stronie jest funkcja <Prywatne Wiadomości>

Marian, to TY wprowadzasz w blad. Takie niebezpieczenstwo jak najbardziej istnieje i jest przewidziane przepisami, nazywa sie to "Regelausnahmegrund". Z reguly urzedy nie sa tak restrykcyjne, ale takie przypadki sie zadarzaja, i ludzie na forum juz o nich pisali

Pogodniak
Jeżeli mąż Niemiec –Polak osiedla się w Niemczech z rodziną .
Wtedy ma pełny socjal i Kindergeld na dzieci .Natomiast żona jest zameldowana
jako poszukująca pracy przez 3 miesiące po 3 miesiącach nabywa prawo do pełnego socjale o ile mąż jest na socjalu. Nic się w tym nie zmieniło obecnie. Jeżeli jest inaczej niech ktoś napisze że po 3 miesiącach nie otrzymał socjalu na 2 członka rodziny.
Pozdrawiam

marian1 napisał:
Pogodniak
Jeżeli mąż Niemiec –Polak osiedla się w Niemczech z rodziną .
Wtedy ma pełny socjal i Kindergeld na dzieci .Natomiast żona jest zameldowana
jako poszukująca pracy przez 3 miesiące po 3 miesiącach nabywa prawo do pełnego socjale o ile mąż jest na socjalu. Nic się w tym nie zmieniło obecnie. Jeżeli jest inaczej niech ktoś napisze że po 3 miesiącach nie otrzymał socjalu na 2 członka rodziny.
Pozdrawiam

No to wytłumacz jakim cudem wielokrotnie na tym forum pojawiały sie tematy typu "Moja zona zgłosiła sie po pomoc socjalna, ja mam obywatelstwo, a zamiast pomocy została poproszona o przedstawienie dowodów na to, ze jest w stanie SAMA sie utrzymać."?

JagaHH15
No to wytłumacz jakim cudem wielokrotnie na tym forum pojawiały sie tematy typu "Moja zona zgłosiła sie po pomoc socjalna, ja mam obywatelstwo, a zamiast pomocy została poproszona o przedstawienie dowodów na to, ze jest w stanie SAMA sie utrzymać."?
Wklej linka do takiej strony i dalszą wypowieć tej osoby.
Mam doczynienia z takimi osobami gdzie jedna osoba posiada obywatelstwo Niemieckie
a druga osoba otrzymuje po 3 miesiącach pełny socjal gdy wszyscy są zameldowani pod tym adresem pomimo takich artykułów w gazetach.

Autor artykułu w BILD-ZEITUNG zarzuca niemieckiemu adwokatowi, że pomaga Polakom dobrze urządzić się w życiu bez ruszania się z miejsca: mieszkać i żyć po polskiej stronie granicy, a kasować pieniądze na niemieckim pograniczu. Rzeczywiście, w Görlitz od dwóch lat odnotowuje się wzrost liczby osób pobierający zasiłek Hartz IV, które osiedlają się w tym mieście. Tłumaczy się to niskimi kosztami utrzymania i niskimi czynszami.
Autor artykułu w BILD-ZEITUNG podkreśla, że Agencji Pracy w Görlitz trudno jest stwierdzić, czy niemiecki odbiorca zasiłku Hartz-IV polskiego pochodzenia przebywa po niemieckiej czy polskiej stronie granicy, czy pracuje na czarno czy nie.

JagaHH15 napisał:

oczywiscie ze takie tematy byly tutaj

Pomoc socjalna - Poradnik - Forum MyPolacy.de
Czemu jesteście tacy wredni, nie znacie sytuacji tych państwa, ale już z góry wiecie, że nic im się "nie chce". A skoro jest obywatelem niemieckim to mu przysługuje, jego żonie również. O ile dobrze zrozumiałam pytanie, właśnie o to chodziło, nikt was nie prosił o osądzanie ich. Po co na siłę komentować, gdy nie ma się zamiaru odpowiedzieć na pytanie, czyżby chodziło o zrobienie komuś przykrości?

Marian, podalem ci nazwe przepisu prawnego "Regelausnahmegrund", powolywanie sie na indywidualne przypadki, nawet jesli ich bedzie 10 ze nie bylo problemu, nie znaczy, ze w przypadku 11 ten problem nie wystapi.

Ci Niemcy, maja w rzeczywistosci podwojne obywatelstwo polsko-niemieckie, zona polskie, i urzad ma prawo odmowic socjalu zonie, szczegolnie jesli dopiero co przyjechali z Polski, argumentujac wlasnie na podstawie Regelausnahmegrund, ze dzieki wspolnemu polskiemu obywatelstwu, malzonkowie moga kontynuowac malzenstwo w Polsce

marian1 napisał:
Pomoc socjalna - Poradnik - Forum MyPolacy.deCzemu jesteście tacy wredni, nie znacie sytuacji tych państwa, ale już z góry wiecie, że nic im się "nie chce". A skoro jest obywatelem niemieckim to mu przysługuje, jego żonie również. O ile dobrze zrozumiałam pytanie, właśnie o to chodziło, nikt was nie prosił o osądzanie ich. Po co na siłę komentować, gdy nie ma się zamiaru odpowiedzieć na pytanie, czyżby chodziło o zrobienie komuś przykrości?

a co to ma byc ? czy ja sie tam wypowiadałam niewłaściwe? zreszta na FP nie wstawiamy linkow do innego forum

Marian, podalem ci nazwe przepisu prawnego "Regelausnahmegrund",
przeciez on nie zna jezyka to jak ma ten przepis przeczytac :-)

Ostatnia edycja:
no najwidoczniej, ale strasznie lubi obiecywac ludziom gruszki na wierzbie,

Pogodnik
Wklej tekst <Regelausnahmegrund >
Niech ktoś się wypowie komu odmówiono wypłaty socjalu.
Pogodnik i belunia po co te złośliwości lżej wam sie robi nic nowego nie macie do zadanego pytania tylko krytyka.
Zadzwoń do bezrobocia a otrzymasz odpowiedz czy się należy po 3 miesiącach socjal.

Ostatnia edycja:
To nie ja neguje, ze taki przepis istnieje, tylko ty, wiec sam sobie poszukaj, a jesli nie znasz niemieckiego "Regelausnahmegrund" to "powod (odmowy) wynikajacy z wyjatku od reguly"

Wklejales linki do innego forum, to sobie tam poszukaj, tam juz osoby takie sytuacje opisywaly

Witam serdecznie,jestem tutaj nowa i proszę o odpowiedz,Mój mąz posiada obywatelswo niemieckie ze strony matki,lecz sztat i paszport mu sie skończył,chodzi mi o datę,mąż zamierza zameldować sie u siostry i tymczasowo tam mieszkać,dopóki nie znajdzie pracy,czy na tych papierach może wyrobić sobie dowód osobisty,czytałam na wielu forach ,ale nie mogę sie niczego doczytać,dziękuję za odpowiedz

Chodzi mi o Niemcy bo zle sprecyzowałam pytanie,czy w Niemczech może wyrobić sobie dowód osobisty na tych papierach

Witam,
nazywam się Ewelina. Mam prośbę ponieważ nie znam niemieckiego, a chcę napisać wniosek i pismo o zasiłek rodzinny do niemieckiego Familienkasse. Poinformowano mnie, że mogę się o ten zasiłek starać na podstawie art.74 Abs.1 EStG ponieważ mój ojciec, który powinien mi płacić alimenty tego nie robi. Korzysta on z najniższych środków socjalnych, z których komornik nie może ściągnąć alimentów. Chciałabym się dowiedzieć czy pomógł by mi ktoś w napisaniu takiego pisma i przetłumaczeniu go na język niemiecki??

Co do zasilku moja 5 rodzenstwa z zonami tez byli na socjalu i jakos nikt nie odmowil im pomocy mam poza tym duzo znajomych z taka sama sytuacja maz obywatel niemiecko polski i zona polka i oboje maja socjale wiec nie piszcie ze nie ma zasilkow bo moze komus odmawiaja ale to sa rzadkie wypadki wiem o tym doskonale od rodziny najblizszej mieszkajacej w niemczech od lat.Jest mozliwosc ze komus odmowia ale to musi miec wyjatkowego pecha takze dzialajcie pytajcie i jak jest mozliwosc korzystajcie po to jest ta pomoc aby z niej korzystac w życiu bywa roznie to nie jest sposob na zycie bo trzeba szukac roboty niestety ale zawsze socjal ratuje wam tylek i nikt na ulice nie wyrzuci w razie koniecznosci.

aneti22 napisał:
Witam serdecznie,jestem tutaj nowa i proszę o odpowiedz,Mój mąz posiada obywatelswo niemieckie ze strony matki,lecz sztat i paszport mu sie skończył,chodzi mi o datę,mąż zamierza zameldować sie u siostry i tymczasowo tam mieszkać,dopóki nie znajdzie pracy,czy na tych papierach może wyrobić sobie dowód osobisty,czytałam na wielu forach ,ale nie mogę sie niczego doczytać,dziękuję za odpowiedz

moze

witam, mam takie zapytanie a może proszę bardziej o wytłumaczenie (jak to jest możliwe) :) albo czy to jest możliwe?

Znajomej koleżanka w grudniu 2013 przeprowadziła się z dzieckiem do Niemiec. Mąż mieszkał i legalnie był zatrudniony od kwietnia 2013 w grudniu stracił pracę. Zarejestrowali się na bezrobotnym z prawem do zasiłku. Otrzymali dofinansowanie na mieszkanie pieniądze na dziecko, zasiłek dla bezrobotnych na 6 m-cy. Czy jest to możliwe że kobieta która nigdy nie pracowała w Niemczech mogła otrzymać taki zasiłek a poza tym jej mąż też nie pracował pełnego roku. Czy mogli jej obliczyć zasiłek z Polski (bo przed przeprowadzką pracowała w Polsce na najniżej krajowej)?? Pytam z ciekawości bo jakoś mi się w to wierzyć nie chce :)

Powrót