[Pomoc] ustawy z 16 kwietnia 2004r

• Autor wątku Autor wątku Maxtor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maxtor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam kilka pytań odnośnie ustawy z 16 kwietnia 2004r o Ochronie Przyrody, dokładniej o bezkręgowce. Spotkałem sie już z wieloma przypadkami kiedy to policja pukała do drzwi, rekwirując pająki objęte CITES. Takie pająki faktycznie są na takiej liście ale czy Policja ma takie prawo? Policja stawia argumenty że na takie pająki trzeba mieć dokumenty o urodzeniu w niewoli i ze trzeba je rejestrować. Przeczytałem wszystkie ustawy z 16 kwietnia 2004r o Ochronie Przyrody ale mogłem znaleźć takowej informacji ze potrzeba jakichkolwiek dokumentów lub konieczności rejestracji bezkręgowców. Czy policja ma prawo zabrać takie bezkręgowce? Proszę o objaśnienia w tej sprawnie jakiegoś eksperta a nie gotowe linki bo tyle zdołałem przeczytać.

Prawo gospodarcze nie zajmuje się pająkami, ani innymi "robalami". Ekspertem być może jest Pan poseł prof. Stefan Niesiołowski. :what: :?:

Także gdzie mogę zamieścić takie zapytanie?

To wynika z Konwencji o międzynarodowym handlu dzikimi zwierzętami i roślinami gatunków zagrożonych wyginięciem która została ratyfikowana przez Polskę.

Polecam stronę http://www.mos.gov.pl/cites-ma/

No ale to to ja wiem:) Chodzi mi o odpowiedz jakiegoś eksperta w tej sprawie, jak to wygląda ze strony prawnej, bo wszyscy tylko mówią i nic więcej. Znam na pamięć ustawy z 16 kwietnia 2004r o Ochronie Przyrody ale tak to wygląda ze przepisy zaprzeczają same sobie. Niech ktoś mi odpowie czy bezkręgowce objęte CITIES trzeba rejestrować czy tez nie, jak, gdzie to zrobić??

Kolejne pytanie jest takie ze trzeba mieć dokument o urodzeniu w niewoli który niby wystawia powiatowy lekarz weterynarii, który tego podobno nie może wystawić a w ustawach pisze ze trzeba to robić tam. Jest to tak wszystko nie jasne a potrzebuje pewnej odpowiedz osoby która sie zna na tym, nie szukam gotowych linkow bo te wszystkie juz przeczytałem.

Powrót