Pomoc w napisaniu pozwu o nakaz zapłaty

• Autor wątku Autor wątku UNnamed_1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

UNnamed_1988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.Prowadzę hurtownię i próbuje odzyskać należności od klienta za sprzedany towar.Mam kopię wystawionych i podpisanych 4 faktur przez klienta,w których termin płatności wynosił 7dni,a ostatnia z nich jest z kwietnia bieżącego roku. W związku z tym chcę napisać pozew do sądu i mam kilka wątpliwości przy wypełnianiu formularza (gdyż wps wynosi poniżej 10tys.). Po pierwsze nie wiem dokładnie do jakiego sądu skierować ten pozew,będąć przedsiębiorcą chyba powinienem do sąu gospodarczego,ale co jeżeli w sądzie rejonowym właściwości pozwanego nie ma takiego wydziału? Po drugie pomiędzy mną a klientem nie ma żadnej umowy pisemnej (umowa jedynie przez sprzedaż towaru),więc jak mam uwzględnić ten dowód? Po trzecie mam tylko kopię faktury(oryginał znajduję się u klienta),czy zwykła kserokopia wystarczy,czy potrzebna jest kopia poświadczona przez notariusza??Po czwarte czy muszę dołaczyć swój KRS i pozwanego(którego nie posiadam). Proszę o pomoc.

Może i łatwiej,ale to jest dosyć nowatorskie rozwiązanie i jeszcze dużo o nim nie wiem,w związku z czym mam pewne obawy... poza tym przez e-sąd można chyba tylko uzyskać nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym,a raczej korzystniejsze jest postępowanie nakazowe...

O boże, odradzam e-sąd. Mimo dużego w sumie doświadczenia z tym sądem mam bardzo złą opinię o szybkości.
Odpowiedzi: proszę skierować do własnego sądu - właściwy jest sąd miejsca oddania długu, czyli wierzyciela.
Umowa nie musi być zawarta. Żeby udowodnić: świadkowie, zeznania powoda, podpisana FV, może jakiś WZ, proszę wnieść o zobowiązanie do złożenia przez niego ewidencji zakupów i rejestrów VAT. Na pewno zaksięgował FV.
Kopi (ksera) rejent nie poświadczy. Po zatym nie jest to potrzebne. Wystarczy oryginalna "kopia", czyli drugi egz. FV. Odpis KRS swój tak, pozwanego nie trzeba. Poza tym w sądach wystarczają już wydruki ze stron GUS. Szczegóły na moim blogu, zapraszam.

witam,tak pan karol ma racje Wystarczy oryginalna "kopia", czyli drugi egz. FV. Odpis KRS swój tak, pozwanego nie trzeba. Poza tym w sądach wystarczają już wydruki ze stron GUS.no i sad ,miejsca dluznika ,pozdrawiam

wioletta40 napisał:
no i sad ,miejsca dluznika ,pozdrawiam

No nie, miejsca WIERZYCIELA - dług pieniężny to dług oddawczy. A decyduje sąd właściwy dla miejsca spełnienia świadczenia.

Mam jeszcze jedno pyt.: w załącznikach jest podany pkt.3) dokument lub dokumenty wykazujące upoważnienie do działania w imieniu podmiotu innego niż osoba prawna. Nie jestem pewien co to dokladnie oznacza?? czy będąc osobą prawną(społka z o.o.) mogę sam wnieść pozew czy muszę skorzystać z pomocy pełnomocnika profsjonalnego??

Z pełnomocnika warto korzystać :), ale akurat w tej sprawie nie ma takiego obowiązku. Pozew mogą podpisać osoby reprezentujące spółkę z o.o. zgodnie z treścią wpisu w KRS, a oryginał odpisu z KRS należy dołączyć do pozwu.

Powrót