Pomoc w odpowiedzi na pozew

• Autor wątku Autor wątku dragon512
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dragon512

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,

Otrzymałem pozew o zapłatę zaległej pożyczki. Chciałbym w odpowiedzi zgodzić się na uiszczenie zaległości i jednocześnie umorzenie dalszego postępowania. Co powinienem zrobić i co napisać w treści odpowiedzi na pozew?

Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam, Mateusz.

Kto Cię pozwał, czy były wezwania do zapłaty, skąd była pożyczka? Może warto zastanowić się nad taką odpowiedzią aby zapłacić jak najmniej? Sąd rejonowy jak mniemam.

dragon512 napisał:
Otrzymałem pozew o zapłatę zaległej pożyczki. Chciałbym w odpowiedzi zgodzić się na uiszczenie zaległości i jednocześnie umorzenie dalszego postępowania. Co powinienem zrobić i co napisać w treści odpowiedzi na pozew?
a z czego ta pożyczka?

Pożyczka pozabankowa firma Aasa. Sąd rejonowy, zgadza się. Wezwania do zapłaty także się pojawiały. W odpowiedzi chcę zgodzić się na zapłatę tę zaległości, ale chciałbym uniknąć dalszego postępowania. Co napisać w treści odpowiedzi na pozew i uzasadnieniu?
Z góry dziękuję za pomoc

Cokolwiek byś nie napisał nie unikniesz dalszego postępowania, a ściślej kosztów z tym związanych. Skoro jest wyznaczona data rozprawy to i tak koszty zastępstwa procesowego i koszty sądowe poniesiesz. Nie poniósłbyś ich jedynie wtedy gdyby nie było w kwitach wezwań do zapłaty a ty uznałbyś roszczenia. Natomiast skoro sąd przesunął to do C, to znaczy że istniały wątpliwości do wydania nakazu zapłaty. A skoro tak, należy spojrzeć w kwity, przeczytać co tam mają i się bronić. Gorzej nie będzie, a możesz doprowadzić do oddalenia powództwa bądź ograniczenia żądanej kwoty. Ale to już Twój wybór. Idziesz na rzeź, albo walczysz? Korzystanie ze swoich praw nie jest bezprawiem. Wszystko Ci pasuje? Koszty windykacji, odsetki, dodatkowe opłaty?

dragon512 napisał:
Co napisać w treści odpowiedzi na pozew i uzasadnieniu?
to piszesz "uznajesz powództwo w całości zgadzam się z treścią pozwu oraz wnosisz o wydanie wyroku na pierwszej rozprawie"

Chodzi o to, że nie jest to wielka kwota (poniżej 2000 zł), uniknąć płatności tego i tak się nie da, dlatego chciałbym to jak najszybciej zakończyć. Jakie mogą być koszta takiej sprawy?

możesz zmniejszyć koszty procesu:
Wielokrotnie też uznanie powództwa drugiej strony może oznaczać dla pozwanego mniejsze koszty procesu, w szczególności brak obowiązku zwrotu kosztów powodowi. Zgodnie z art. 101 Kodeksu postępowania cywilnego w przypadku uznania powództwa przez pozwanego przy pierwszej czynności procesowej, pozwanemu należy się zwrot kosztów procesu, jeżeli nie dał on powodu do wytoczenia sprawy. Jest to jeden z podstawowych wyłomów zasady, zgodnie z którą osoba przegrana ponosi koszty procesu strony zwycięskiej.

Ok, zrozumiałem. Jednak jak to ując w treści odpowiedzi na pozew?

Powrót