Pomoc w otrzymaniu pieniędzy socjalnych

• Autor wątku Autor wątku digit94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

digit94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Mam kilka pytań na temat otrzymania pomocy socjalnej w niemczech.
Mam 21 lat jestem zatrudniony w niemczech na zasadzi Mini-Job moje wynagrodzenie miesieczne wynosi 540euro. Wynajmuje mieszkanie od pracodawcy za ktore place miesiecznie 490euro. Wszystko jest udokumentowane. Posiadam dokumety zatrudnienia ja i dokumety wynajmu wiec wydaje mie sie ze wyzyc miesiecznie za 50euro to troche malo. znojomi powiedzieli mi ze moge sie starac o jakas pomoc socjalnoa Mam kilka pytan na ten temat.
Czy moge sie starac o ta pomoc
Jakie dokumety mi sa potrzebne
Gdzie zlozyc te dokumety

Weź nie rób ściemy. Tylko głupi przyjechałby pracować za 540 e, żeby prawie tyle za mieszkanie zapłacić. Poza tym mini job to 450 e. Sam(a) nie wiesz, gdzie i za ile pracujesz i jak żyjesz:(
Nic Ci się nie należy od państwa. Nalezy Ci się taką pracę poszukac, która umożliwi Ci życie na wiarygodnym poziomie.

Zależy jak długo tutaj pracujesz,żeby starac sie o pomoc z Jobcenter.Musisz się udac do Jobcenter w swojej dzielnicy miasta.Przy sobie musisz mieć dowod ,meldunek,czyli Meldenbescheinigung z Meldenamt w ktorym sie meldowalas,zarobki czyli umowa o pracę,mozesz miec tez konto bankowe z wydrukami z ostatnich trzech miesiecy,poniewaz mogą żądać od ciebie potwierdzenia czy nie masz jeszcze czegos na lewo.......ale tak jak napisałam ,wszystko zalezy od kiedy pracujesz tutaj.

Powrót