Pomoc w przerejestrowaniu motoroweru!!!

• Autor wątku Autor wątku vOire
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vOire

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

Kupiłem skuter 2 dni temu, OC wygasło dawno ponieważ właściciel nim nie jeździł i w zasadzie przedłużanie nie było mu potrzebne. Mam umowę kupna dowód rejestracyjny i "stare" OC. Rocznikowo mam 18 lat ale do ukończenia pełnoletności jeszcze trochę mam. Mam takie pytania, (1) otóż czy mógłbym na siebie zarejestrować skuter, (2) nie będę miał jakiejś kary jeśli chodzi o OC, (3) jeśli chciałbym go wyrejestrować to wcześniejszy właściciel musi zgłosić do Urzędu, że go sprzedał i dopiero wtedy mógłbym go zarejestrować?

Pozdro.

1. Zarejestrujesz pojazd na osobę, która jest na umowie sprzedaży. Jeśli jesteś to Ty to oczywiście będziesz i w dowodzie rej. Nie widzę przeszkód z powodu wieku.

2. Zanim na nowo ubezpieczysz, udaj się do siedziby ubezpieczyciela poprzednika i dowiedz się dokładnie czy aby ta umowa automatycznie się nie wznowiła. To, że przestał on płacić nie oznacza wcale, że umowa wygasła. Umowy niewypowiedziane oświadczeniem woli automatycznie się wznawiają.

3. Nie. Bezwzględu na to idziesz ze wszystkimi dokumentami i przerejestrowujesz. Pamiętaj, żebyś wziął tez tabliczkę rej. bo może będzie konieczna wymiana. Ale to już powiedzą Ci w starostwie.

Na umowie mam mieć wpisany swój pesel zamiast nr-u dowodu?

I jeszcze jedno. Mogę iść do tej siedziby w innej miejscowości byle do tej samej nazwy placówki, co wcześniej u niej właściciel ubezpieczył?

Powrót