pomoc w sprawie spadku po tacie :/

• Autor wątku Autor wątku szperek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szperek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
witam
prosze o pomoc bo juz wariuje :/
moi rodzice rozwiedli sie jakis czas temu , ojciec mieszka z nowa kobieta a ja z brate i mamą, ojciec ma sporo kredytow ( polowe wzioł jak jeszce byl z mama a polowe juz po rozwodzie ) lacznie ma juz ponad 200 tys dlugow:/
teraz mam pytanie co sie stanie jak tata umrze kto to bedzie splacac ??

moze mi ktos wytlumaczyc jak dziala przyjecie spadku z dobrodziejstwem inwentarza ?? ojciec ma mieszkanie samochod itp , dobrze rozumiem ze mam 6 miesiecy po smierci ojca , zeby napisac podanie ze wybieram przyjecie spadku z dobrodziejstwem inwentarza , place komornikowi on przychodzi wycenia wszystko , banki sie tym dziela , a co jesli zabraknie z tego na te 200 tys kredytow ?? ja doplacam reszte ?? czy to juz mnie nie obchodzi ??

albo inaczej ... co zrobic ( teraz lub po smierci taty ) zeby tego nie placic ??

a co jesli osoba ktora umiera ma mase kredytow a nie ma mieszkania i tak dalej w sumie nie ma nic cennego na pokrycie tych kredytow :/ to jak wtedy dziala to "dobrodziejstwo inwentarza " ??

PROSZE O POMOC BO JUZ NIE MOGE.... :/

Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza polega na tym, że za długi spadkodawcy odpowiada się do tylko wysokości majątku znajdującego się w tym spadku (czyli w najgorszym wypadku wychodzi się na zero). Zawsze można też odrzucić spadek w całości; wtedy żadne długi (ale też majątek) nam nie przypadną.

PS. Tak by the way jeśli rodzice są po rozwodzie, Pana mama jest wyłączona z dziedziczenia ustawowego. Spadek dostaną dzieci + ewentualnie obecna żona

aha to jesli np mieszkanie jest warte ~~100 tys i auto ~~10 tys , ja to oddaje( i wszystko inne ) ale te brakujace ~~90 tys mnie nie obchodzi ??

a co jesli nie ma tego mieszkania ? i w sumie oprocz mebli i pary butow ojciec nie ma nic ?? bo nie wiadomo co bedzie za pare lat ??

dziekuje za odp :) wkoncu bede spac troszke spokojniej :) jeszcze raz dziekuje

witam mam kolejne pytanie dreczace mnie

jesli dostane sadownie alimenty od taty to czy potem to moze jakos wplynac na spadek po nim ?? znaczy czy jak dostane alimenty sadownie to potem bede musial placic jego dlugi ??

i jeszcze jedno co jesli tata ma komornika na glowie ?? sprawe o alimenty zaloazem mu w nastepnym tygodniu , co jesli on juz teraz ma komornika ?? jak pojde o alimenty to powiedza mi ze on juz nie ma z czego mi placic bo bomornik zabiera czy jak ??

Powrót