Dziękuje za odpowiedź. Prosiłbym jeszcze o zerknięcie na moje wstępne odwołanie od decyzji, czy jest prawidłowe i czy można coś dodać. Myślę, że przyda się ono paru osobą. Zastanawiam się jeszcze czy potrzebny jest tekst który podkreśliłem.
Miejscowość: Wrocław dnia: 16.06.2010r.
Do
Sądu Okręgowego
we Wrocławiu
Wydział Ubezpieczeń Społecznych
za pośrednictwem
Zakładu Ubezpieczeń Społecznych
Oddział we Wrocławiu I Inspektoral
Odwołująca się: xxx
zam. xxx
Strona pozwana: Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział we Wrocławiu I Inspektoral
Odwołanie od decyzji ZUS Oddział we Wrocławiu I Inspektoral z dnia 13 Maj w sprawie R-1137415/10 - Decyzji o zwrocie niezależnie pobranych świadczeń z ubezpieczeń społecznych. Zaskarżam w całości powyższą decyzję i wnoszę o:
1) zmianę decyzji i umorzenie zwrotu niezależnie pobranych świadczeń,
2) zasądzenie od strony pozwanej na rzecz odwołującej się kosztów postępowania według norm przepisanych.
Uzasadnienie:
Zakład Ubezpieczeń Społecznych domaga się ode mnie zwrotu niezależnie pobranych świadczeń za okres 01.09.2009r. do 31.01.2010r. w kwocie 3375 zł 50gr. Uzasadniając nadpłate powstałą na skutek nieuczęszczania na zajęcia szkolne. Rentę rodzinną uzyskuję po zmarłej matce na podstawie art. 68 ust. 2 pkt 2 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, który mówi, żę renta przysługuje mi do 25 lat życia, do ukończenia nauki w szkole. Nauka została podjęta w Policealnej Szkole Rozwoju Zawodowego Omega. Bylem ich uczniem od Września 2009r. do Stycznia 2010r., wiec świadczenie o nauce było pobrane należnie.
Pragnę jeszcze wytłumaczyć moją bieżącą sytuacje w szkole. Stycznia 2008r. do Września 2009r. uczęszczałem do wymienionej wyżej szkoły. W tym czasie ukończyłem II semestry. Niestety z braku osób chętnych do kontynuacji na III semestrze kierunek został rozwiązany. Postanowiłem zatem zapisać się od nowa na I semestr i z zamiarem dojścia do oczekiwanego III semestru. Niestety z przyczyn zdrowotnych opuściłem pierwsze zajęcia, więc postanowiłem uzupełniać wiedzę przez korepetycje i wykłady informatyczne, stąd moje późniejsze nieobecności w szkole.
Pozwolę sobie również zacytować Wyrok Sądu Apelacyjnego w Katowicach, III AUa1524/07:
"Prawo do renty nie jest uzależnione od frekwencji ucznia w zajęciach szkolnych. Świadczenie to przysługuje bowiem od dnia podjęcia nauki do dnia jej ukończenia w planowanym terminie lub utraty statusu ucznia (studenta) wskutek skreślenia z listy uczniów (studentów) przez właściwy organ określony w statucie szkoły. Przepisy o rencie rodzinnej nie uzależniają prawa do tego od pozytywnych rezultatów edukacji, ewentualnego powtarzania semestrów. Jedyny warunek to kontynuowanie nauki i ograniczenie wiekowe."
Status ucznia posiadałem do końca miesiąca w którym pobierałem rentę. Zostałem skreślony z dniem końca semestru, czyli 31 Stycznia 2010r.