Pomoc w wypełnieniu sprzeciwu od nakazu zapłaty

• Autor wątku Autor wątku kasiawawa85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ok, dzięki za pomoc.

ok, pozostałe dokumenty to jakieś papiery o ich cesjach, opłatach itp.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnią edycję dokonał moderator:
A dostała kiedyś Pani Nakaz zapłaty na rzecz Idea albo Idea skierowała sprawę do komornika ? To by pomogło ustalić daty ale patrząc tak na to pismo ich to wszystko jest przedawnione.

Oni nie mogą opierać się na BTE bo to dotyczy tylko banków, aż dziwi że takie durnie siedzą w Sądach i wydają Nakazy na podstawie takich głupot.
Wyciąg z ksiąg funduszu to moga sobie w buty wsadzić

A najlepsze jest to jak żonglują miedzy powiązanymi firmami tymi wierzytelnościami.

A te informacje o cesji dotarły do Pani czy na zły adres wysłali?

Ostatnia edycja:
Nie durnie, tylko ekonomika postępowania. Kierowanie sprawy do C się po prostu nie opłaca, bo większość ludzi i tak ma to w nosie, a trzeba wyznaczać terminy rozpraw i tak dalej. A wszystko skończy się zaocznym. To - na logikę to weź - po co sądy obciążać? I tak sprawy trwają długo. A tak BTW, do skuteczności cesji nie musi być informowany klient

Idea nie kierowała sprawy do komornika, wezwania do zapłaty ani informacji o cesji nie otrzymałam, jeśli wysyłali to na stary adres. Od 2013 jestem zameldowana pod innym adresem.

Czy mogę w zarzutach napisać tak:
Stawiam zarzut że:
Cała wymagana pozwem wierzytelność uległa przedawnieniu.

Wnioskuję o:

- Uznanie całkowitego roszczenia za przedawnione.

- Przekazanie sprawy do Sądu Rejonowego w Zamościu – właściwego dla mojego miejsca zamieszkania.

- Zasądzenie od powoda na rzecz pozwanego kosztów procesu wraz z kosztami zastępstwa procesowego wg. norm przypisanych.

– Rozpoznanie sprawy również pod nieobecność pozwanego.

A w uzasadnieniu:
Powództwo firma Trigon Profit XVI Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Zamknięty powinno zostać oddalone, ponieważ powód domaga się w swoim pozwie zapłaty roszczenia przedawnionego.

Zgłaszam sprzeciw też z uwagi na brak prawidłowo doręczonego nakazu zapłaty.
Nie otrzymałam wezwania do zapłaty od firmy Trigon Profit XVI Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Zamknięty. Od 2013 r. jestem zameldowana pod innym adresem .

Czy to wystarczy??

Do Sądu kiedy wysyłałam pismo, żeby przesłali mi akta na mój nowy adres, dołączyłam też zaświadczenie z Urzędu Miasta od kiedy jestem zameldowana pod nowym adresem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
kasiawawa85 napisał:
Czy mogę w zarzutach napisać tak:
Stawiam zarzut że:
Cała wymagana pozwem wierzytelność uległa przedawnieniu.
- zgłaszam zarzut*: brak legitymacji czynnej jak i biernej powoda, brak udowodnienia istnienia zobowiązania, brak wykazania skutecznej umowy cesji, kwota pozwu nienależna, brak wyliczenia oraz rozliczenia kwoty głównej, brak sposobu naliczenia odsetek, brak udowodnienia stosunku prawnego między pozwanym a cedentem, przedawnienie całości roszczeń dochodzonych przez powoda, koszty procesu bezzasadne, brak oryginałów załączników do pozwu, brak wykazania umocowania osób do podpisania umowy cesji ze strony cedenta, brak wykazania umocowania osób do podpisania umowy cesji przez cesjonariusza, odsetki nie należne, brak wykazania ciągu czynności wskazujących na nabycie wierzytelności, odsetki uległy przedawnieniu

kasiawawa85 napisał:

- zgłaszam inne wnioski* (wskazać jakie)
- wnoszę o oddalenie wszystkich wniosków dowodowych powołanych przez powoda,
- wnoszę o oddalenie wszystkich wniosków dowodowych zgłaszanych przez powoda na dalszym etapie postępowania jako spóźnione, na podst. art. 207 § 6 kpc.,
- wnoszę o oddalenie pozwu w całości jako bezzasadnego,
- wnoszę o obciążenie wszystkimi kosztami procesu powoda,
- wnoszę o przeprowadzenie rozprawy pod nieobecność pozwanego,
- wnoszę o doręczenie orzeczenia wydanego w sprawie,
- wnoszę o zasądzenie od powoda na rzecz pozwanego kosztów sądowych według norm przepisanych
- wnoszę o zasądzenie od powoda na rzecz pozwanego kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych,
- nie wyrażam zgody na cofnięcie pozwu bez zrzeczenia się roszczenia,

Witam , proszę o pomoc . wzięłam jakiś czas temu chwilówkę i nie spłaciłam w określonym czasie całości . Nie chciałam jej przedłużać więc wpłaciłam na poczet spłaty kapitału raz 300 zł i za dwa tygodnie znów 300 zł . Do spłacenia zostało jeszcze 900 zł . Zwróciłam się do tejże firmy z prośbą o rozłożenie pozostałej kwoty na raty gdyż moja sytuacja finansowa uległa pogorszeniu , w odpowiedzi przysłano mi e-mail ,że to niemożliwe ponieważ sprawa jest w egzekucji. tydzień temu dostałam nakaz zapłaty w EPU. W pozwie jest napisane, że wysyłano do mnie wezwania do zapłaty , smsy , e-maile itp. nie dostałam od nich żadnego wezwania ani e-maila kompletnie nic . Przede wszystkim w/g umowy powinnam dostać wypowiedzenie umowy na nośniku twardym. A takiego również nie otrzymałam.Teraz moje pytanie : Jakie zarzuty powinnam podnieść w sprzeciwie od nakazu zapłaty bo taki chcę wnieść i co powinnam napisać jeżeli moja sytuacja finansowa się pogorszyła i chciałabym ewentualnie żeby rozłożono mi to na raty. Proszę o pomoc.

Ile jeszcze dublowanych tematów tu umieściesz?

O co chodzi z tym dublowaniem tematów ? Przecież napisałam tylko raz , jeśli nie chce Pan / Pni pomóc to nie ale proszę mi nie mówić o dublowaniu tematu.

Na razie podnieś nieistnienie roszczenia co do zasady i wysokości. Zastrzeż sobie prawo do podniesienia zarzutów po otrzymaniu dokumentów z sądu. Przedłużenia są niedozwolone, zatem roszczenie się da ograniczyć. Albo oddalić powództwo. Ale na razie z przedłużeniami nie wyskakuj. Poczekaj na kwity.

Dziękuję za szybką odpowiedź . A co jeśli chodzi o brak wypowiedzenia umowy czy to też może być argument?

Na razie to zostaw. Może być tak, że w ogóle nie podejmą tematu. Jak dostaniesz kwity z sądu, wówczas warto się temu przyjrzeć.

Dzięki. Czyli tak : zarzut to nieistnienie roszczenia co do zasady i wysokości. A co we wnioskach i uzasadnieniu ?Na drukach z sądu czy napisać samemu ? Przepraszam , że dopytuję tak szczegółowo ale będę pisać sama pierwszy raz i chciałabym żeby był skuteczny sprzeciw .

Do EPU możesz napisać samemu. A tam sprzeciw jest skuteczny zawsze

Jeszcze jedno pytanie , chodzi jeszcze o załączniki . jeżeli zarzut to nieistnienie roszczenia co do zasady i wysokości. Czy jeżeli takie są to należy je tylko wyszczególnić i napisać czy dołączyć do sprzeciwu w formie osobnych pism? zaczynam wariować , pogubiłam się zupełnie, już nie wiem co pisać a co nie.Dalej nie wiem co z powinno być we wnioskach i uzasadnieniu. POMOCY ?!

Nie dołączasz żadnych załączników. Złóż ten sprzeciw i nie powołuj dowodów.

Ok. Dzięki , i tak dalej jestem głupia z tego wszystkiego, może się uda. Wiem, że nikt mi tu nie da gotowca, zresztą niby dlaczego ,jeszcze za free. Jeszcze raz Dzięki.

Piszesz : " Zastrzeż sobie prawo do podniesienia zarzutów po otrzymaniu dokumentów z sądu. " ok. ale w której części to napisac przy zarzutach czy wnioskach czy może jeszcze gdzie indziej. I co napisać w uzasadnieniu ? Ludzi pomóżcie bo zwariuję , głowę to mam chyba 6na9

"Gotowców" na tym forum to, jeśli chodzi o sprzeciwy do EPU napisno sporo i to owszem "za free" - poszukaj. Powtarzać się raczej nikomu nie chce.

Co do tego pytania, to we wnioskach.

Powrót