POMOC - Wysylka podrobek do Irlandii

• Autor wątku Autor wątku zero0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zero0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Mam pytanie dotyczace podrobek.
Jakis czas temu przyjechal do mnie znajomy z irlandii. Chcial w polsce kupic jakies prezenty na zblizajace sie swieta i przywiesc je do Irlandii wiec poprosil mnie o wysylke pocztexem na jago irlandzki adres zakupionych upominkow. Znalazl probki perfum okolo 15ml w ladnych opakowaniach po niskich cenach. postawowil kupic 100 sztuk i porozdawac jako prezenty po pare sztuk dla jednej osoby. Nie zastanawiajac sie wiele gdy wrocil do irlandi kupilem 100sztuk tych zapachow i wyslalem je na jego adres. Paczuszka byla bardzo mala, niewielkie pudeleczko. Opisalem co jest w srodku i wyslalem. Po paru dnaich moj kolega do ktorego paczka byla wyslana dostal awizo i poszedl na poczte. niestety pan ktory tam pracowal powiedzial ze paczka zostala zatrzymana poniewaz istenie podejzenie ze produkty w niej czyli te perfumy byly podrobione. powiedzial znajomemu ze wysla zdjecia do firm ktore zekomo byly podrobione perfumy czyli armani chanel itp zeby sprawdzic ich autentycznosc. po jakims czasie kolega dostal wiadomosc ze sparwa zostala przekazana na policje. i tu powstaje moje pytanie bio nie wiem przypadkiem czy ten kolega nie chce mnie oszukac. czy pocztex otwiera paczki i sparwdza zawartosc? bo niby jak mieli sie dowiedziec ze tam w srodku sa perfumy. i jezeli to prawda to jakie kary moga nam grozic?? Sprawa wtdaje mi sie o tyle podejzana ze paczka wyslana byla w listopadzie a kolaga mowi ze sprawa ma byc w marcu i sie wszystkiego dowiemy. Na moje prozby o przeslanie skanow dokumentow ktore dostal odpowiadal ze nic narazie nie dostal a teraz ze sa u prawnika. Czy ja tez nie powinienem jako nadawca dostac jakiegos pisma? ze paczka zostala zatrzymana?

Dziekuje bardzo za pomoc i wskazówki

Powrót