Pomoc z Antrag auf Ausstellung einer Bescheinigung für den Lohnsteuerabzug 2012

• Autor wątku Autor wątku MartaEwa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MartaEwa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

mam 19 lat i dostałam pracę w Niemczech na wakacje. Mój pracodawca przysłał mi taki formularz Antrag auf Ausstellung einer Bescheinigung für den Lohnsteuerabzug 2012, żebym go wypełniła.
http://www.fa-freiburg-stadt.de/servlet/PB/show/1354321/1354321.pdf

Problem w tym, że nie mogę dojśc do tego co to jest steuernummer i identifikationsnummer i skąd mam je wziąć. Nigdy jeszcze nie pracowałam, więc nie mam w ogóle rzadnych danych co do podatków.
Proszę o pomoc, skąd mam wziąć te numery i w jakiej jestem klasie podatkowej?

dziękuję :roza:

Steuer-Identifikationsnummer
http://www.finanztip.de/recht/steuerrecht/persoenliche-steuernummer.htm
składający sie z 11 cyfr , teraz każdy zaraz po zameldowaniu w DE otrzymuje ,nawet male dzieci.Ten numer jest na cale życie a przysyłają go z Bundeszentralamt für Steuern Bonn,o ile pamieć mnie myli to można złożyć wniosek online na ich stronie

teraz zaskoczyłam dopiero ,ty mieszkasz w Polsce?

to nie wiem jak masz załatwić ten numer identyfikacji podatkowej , może ktoś inny poradzi
I klasa podatkowa – w skład której wchodzą: kawalerowie, panny, osoby rozwiedzione i owdowiałe pod warunkiem, że przez cały rok podatkowy byli rozwiedzeni lub owdowiali oraz nie posiadają na utrzymaniu dzieci.

II klasa podatkowa - obejmuje jak w przypadku I klasy podatkowej osoby stanu wolnego lecz samotnie wychowujące dzieci. Są to zatem kawalerowie, panny, wdowy itp. w gospodarstwie których zameldowane jest co najmniej 1 małoletnie dziecko na które otrzymuje świadczenie rodzinne (Kindergeld) lub zasiłek opiekuńczy ewentualnie kwotę pomniejszenia podatku.

III klasa podatkowa– to osoby żyjące w związkach małżeńskich, lecz także osoby owdowiałe w trakcie roku podatkowego w którym nastąpił zgon małżonka.

IV klasa podatkowa - oboje małżonków uzyskujących wspólnie dochody z pracy.

V klasa podatkowa – otrzymuje jedno z małżonków w przypadku gdy współmałżonek w trakcie roku kalendarzowego przynależał do III klasy podatkowej.

VI klasa podatkowa – kwalifikuje pracowników którzy w jednym okresie mają dochody z kilku źródeł zatrudnienia.
http://www.intertax24.com/blog/81-podatek-niemcy-steuerklasse.html

Ostatnia edycja:
dziękuję, rzeczywiście zapomniałam napisać, że mieszkam w Polsce :)
hm, Steuer-Identifikationsnummer, na formularzu są osobno?

No właśnie , czy potrzebny jest meldunek w DE, aby otrzymać Steuernummer?
Znajomy z Polski podjął pracę i musi mieć ten numer podatkowy, co ma zrobić?

I jeszcze jedno pytanie, w której klasie podatkowej jest osoba pozostająca w związku małżeńskim i mająca dziecko oraz co zrobić, aby przejść na tą klasę?

Ostatnia edycja:
Jak podjal prace, to chyba jest gdzies zameldowany w Niemczech?
Musi pojsc do Finanzamtu swojego miejsca zamieszkania i dostanie od reki Steuernummer

Zmiana klasy podatkowej tez w Finanamcie, ale zona musi mieszkac tez w Niemczech, zeby to sie oplacalo

Jest zameldowany w Polsce, i jak w tej sytuacji załatwić Steuernummer?

Podjal prace na terenie Niemiec i jest tu niezameldowany? To jest niezgodne z przepisamy meldunkowymi. Nawet jesli to praca przejsciowa, musi sie zameldowac, nikt mu do tego nie kaze wymeldowywac sie z Polski, mozna miec dwa zameldowania.

W takim razie powinien isc, tam gdzie jest zarejestrowana jego firma

Z meldunkiem nie ma problemu, ale myślałam, że jest on nie konieczny, no... przynajmniej do KG. Czyli na okres pracy musi mieć meldunek w DE, nawet pracownicy tzw. transgraniczni?
Jak będzie mieć meldunek w DE, to nie będzie kolidować z KG, nie ma wtedy wspólnego gospodarstwa domowego.

jeżeli rodzic- nie przebywa na stałe w Niemczech może otrzymać Kindergeld tylko wtedy, gdy będzie nieograniczenie podlegał opodatkowaniu podatkiem dochodowym w Niemczech, tzn. pracuje w Niemczech a mieszka w Polsce. Decyzję taką wystawia Finanzamt.
SozPol.com - Kindergeld

z ta zmiana klasy podatkowej to tez coś się zmieniło,zona nie musi mieszkać na terenie DE,tylko jakies zaswiadcznie z PL potrzebne.Kilka osob juz to potwierdzilo ale nie moge tu wstawic linka na forum:(
http://www.fin-rlp.de/uploads/tx_ofdpreprint/lst5g_polnisch_ab_2010.pdf
Jak będzie mieć meldunek w DE, to nie będzie kolidować z KG, nie ma wtedy wspólnego gospodarstwa domowego.
jest ,bo są małżeństwem i w PL zameldowani pod tym samym adresem

Ostatnia edycja:
jak ktos jest pracownikiem przygranicznym to nie musi sie tu meldowac, jesli codziennie wraca do domu do Polski po pracy, wtedy trzeba sie skontaktowac z Finazamtem wlasciwym za siedzibe zakladu pracy, oni udziela informacji, jak i gdzie uzyskac Steuernummer

Pracownikom, posiadającym obywatelstwo jednego z krajόw członkowskich UE/EOG, nie posiadającym w Republice Federalnej Niemiec miejsca zamieszkania ani miejsca
zwykłego pobytu, wydaje się na podstawie niniejszego wniosku zamiast karty podatkowej zaświadczenie o osobistych warunkach opodatkowania będących miarodajną podstawą
potrącenia podatku od wynagrodzenia. Zaświadczenie należy przedłożyć pracodawcy. Organem wystawiającym zaświadczenie jest urząd skarbowy zakładu pracodawcy.Zostanie Pan/i uznany/a za podatnika podlegającego nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w zakresie podatku dochodowego, jeżeli suma Pana/i dochodόw przynajmniej w 90% podlega niemieckiemu podatkowi dochodowemu lub jeżeli dochody nie podlegające niemieckiemu podatkowi dochodowemu nie przekraczają kwoty 4.002 €.
Jeżeli jest Pan/i żonaty/zamężna, wtedy do sprawdzenia, czy podlega Pan/i opodatkowaniu wspόlnie z małżonkiem, z ktόrym nie żyje Pan/i trwale w separacji i wobec tego
należu Panu/i przyznać klasę podatkową III, kwota ta zostaje podwojona z 4.002 € na 8.004 €. W tym wypadku niniejszy formularz musi zostać podpisany rόwnież przez Pana/i
małżonkę/małżonka. Poniższe dane powinien potwierdzić - w części D - właściwy dla Pana/i zagraniczny organ podatkowy.
W celu uzyskania dalszych ulg podatkowych - łącznie z wolnymi od opodatkowania kwotami przeznaczanymi na dzieci - należy użyć dodatkowo formularza „Wniosek o przyznanie ulgi w podatku od wynagrodzenia”

Antrag
http://www.fa-baden-wuerttemberg.de/servlet/PB/show/1363302/EU_EWR_polnisch_309(21).pdf

Ostatnia edycja:
Wraca do domu co tydzień, względnie 10/14 dni. Nadal jest pracownikiem granicznym?

To nie jest kwestia pierwszej wagi, czy on jest pracownikiem przygranicznym czy nie, jesli chodzi o otrzymanie Lohnsteuernummer

Typowy pracownik przygraniczny mieszka w Zgorzelcu i chodzi przez most na Nysie do pracy w Görlitz wracajac wieczorem do domu w Zgorzelcu

Powrót