Pomoc z prostym zadaniem z zakresu prawa autorskiego.

• Autor wątku Autor wątku graforlock
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

graforlock

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Zwracam się z prośbą o pomoc, ponieważ dostałem zadanie, które wydaje mi się się dosyć trudne, a nie jestem w żadnym stopniu prawnikiem, ani osobą znającą się na prawie autorskim. Treść zadania: "Czy stworzenie gry komputerowej na podst. wenezuelskiego serialu będzie zgodne z, i przy spełnieniu jakich zasad z obowiązującego prawa autorskiego. Uzasadnij odpowiedź przepisami prawa."

Proszę o pomoc, a nawet o samo nakierowanie na odpowiednie przepisy w prawie oraz na proste wytłumaczenie/uzasadnienie... Z góry dziękuję!

Pozdrawiam.

Witaj,

#.1 jeśli gra wiernie odtworzy ten wenezuelski serial, to być może mogłoby to być potraktowane jako opracowanie utworu (serialu, czyli poszczególnych odcinków) - na rozpowszechnianie którego należy się posiadać zgodę autorów serialu - Art.2. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku.

#2. w ogólności prawami autorskimi chronione będą poszczególne odcinki serialu (jako film) - niezależnie od tego, jaką toż wartość artystyczną niesie za sobą ten wenezuelski serial. Nie będzie natomiast posiadać ochrony prawnoautorskiej fabuła filmu czy wizerunki poszczególnych postaci.

#2. a żeby powiedzieć coś więcej, to trzeba by znać zamysły autorów gry.. lub pytającego... ;)

Powrót