pomoc znajomemu z najprawdopodobniej kradzionym autem

• Autor wątku Autor wątku grzesiek_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzesiek_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Moj problem polega natym, iz zastanawiam sie, jakie moga byc wyciagniete konsekwencje wobec mnie, jesli w niewyjasnionych okolicznosciach znajomy nabyl samochod (odbylo sie to przez kilka osob na zasadzie 'dajmy temu na piwo, to zgodzi sie, zeby umowa kupna byla na niego' co wiem z relacji osob conieco orientujacych sie w sytuacji). Znajomy ten, zadzwonil do mnie kiedys, proszac mnie, oraz kilku znajomych o to, abym mu pomogl przypchnac zepsuty juz samochod na parkinkg w poblizu miejscowosci w ktorej mieszkam. Zapewnial mnie i znajomych, ze samochod nie jest kradziony, ze jest to wyrejestrowana kupa metalu. Policja zaczela sie interesowac sprawa, gdyz sprawa jego kupna (nie wiem z jakiego powodu) okazala sie dla policji interesujaca, teraz wezwali znajomego na przesluchanie i staraja sie dojsc, w jaki sposob auto nabyto.

Czy jesli nie wiedzialem, ze auto jest kradzione, pomoglem w jego przypchaniu (ale nie z miejsca kupna, z miejsca w ktorym auto mu sie rozkraczylo) moge popasc w konflikt z prawem?

z gory dziekuje za odpowiedzi.

Tak możesz mieć zarzut paserki nieumyślnej. Ale z tego co napisałeś trochę mało wynika i dużo niejasności które będą wyjaśniane podczas prowadzonego postępowania przez policję. Jak dobrze pójdzie to będziesz tylko świadkiem. Ale pamiętaj, żeby było dobrze nie możesz na przesłuchaniu ściemniać co do okoliczności o które będzie pytać policjant. Rada: jak zostaniesz wezwany na policję to raczej w charakterze świadka i aby taki status utrzymać do końca to zeznawaj prawdę i raczej nie korzystaj z art. 183 kpk no chyba, że faktycznie masz coś na sumieniu:o.

W tym przypadku raczej nie mozna sie dopatrzec przestepstwa z art 292 kk.Przepchnac na parking to nie jest pomoc w ukrywaniu czy zbywaniu, nawet jezeli samochod pochodzi z przestepstwa.Gdyby w jakies miejsce typu osobisty garaz, czy cos takiego to byc moze,ale nie na parking.

Powrót