pomoc

• Autor wątku Autor wątku liroy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

liroy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
sygn. akt. II. kp 1271/08

chciałbym się dowiedzieć co to znaczy. przeszukałem wszystkie kodeksy ale nic na ten temat nie znalazłem

Oznaczenie sprawy.
Wydział, typsprawy nr_wpływu / rok

bo ostatnio zatrzymali mojego znajomego z podejrzeniu handlu i posiadaniem narkotyków. co za to może mu grozić? można mu jakoś pomóc ?

Podana przez Ciebie sygnatura oznacza najprawdopodobniej sygnaturę postanowienia o tymczasowym aresztowaniu.

Z sygnatury nie wyczytasz żadnych informacji jakie Cię interesują. te liczby to nie jest żaden kod, to po prostu kolejny numer sprawy. Aby w Sądzie wiadomo było że chodzi o sprawę pana XY, sprawie jest przydzielany numer. Ot i cała filozofia. Przełamanie przez /08 oznacza że chodzi o sprawę z 2008r., natomiast liczba 1271 to po prostu liczba porządkowa. Poprzedni doprowadzony do Sądu z wnioskiem o areszt miał numer 1270, a następny będzie miał 1272.

Co się tyczy zagrożenia karą za posiadanie i handel narkotykami, to zalezy od zarzutów jakie mu przedstawiono. Musisz podać trochę więcej szczegółów bo rozpiętość jest to bardzo duża.

nie wiem jakie postawiono zarzuty w tym piśmie co przyszło nie było żadnego paragrafu tylko ta sygnatura.

liroy napisał:
nie wiem jakie postawiono zarzuty w tym piśmie co przyszło nie było żadnego paragrafu tylko ta sygnatura.

Jak rozumiem, z Sądu przyszło powiadomienie o tymczasowym aresztowaniu.

Cóż - pozostaje Ci udać się do Prokuratury która nadzoruje sprawę, albo do jednostki Policji prowadzącej sprawę i tam się spróbować dowiedzieć czegokolwiek więcej - choć, jeżeli nie Jesteś osobą najbliższą dla podejrzanego, to masz dużą szansę że nic się nie dowiesz.

Nie jestem osoba najbliższa był jego brat ale nie udzieli mu żadnych informacji, w poniedziałek pojada jego rodzice, ale to starsi ludzie i nie wiedza jak maja rozmawiac zeby dowiedziec sie jak najwiecej moze czeba sie powołac na jakies paragrafy. Jak mozesz cos poradzic to proszę.

Czy w takich sprawach jak tak CBŚ albo policja może zrobić rewizje bez nakazu, jaki to jest stan wyższej konieczności

Może.
Co to było za pismo? Ten atreszt?Bo sama sygnatura nie przyszła.

Przyszło powiadomienie o tymczasowym aresztowaniu na 3 miesiące do wyjaśnienia sprawy, więcej nic tam nie było podane.

liroy napisał:
Przyszło powiadomienie o tymczasowym aresztowaniu na 3 miesiące do wyjaśnienia sprawy.

Jak rozumiem "do wyjaśnienia sprawy" jest własnym dopiskiem autora? :D
Nie ma czegoś takiego jak tymczasowe aresztowania do wyjaśnienia sprawy.

Nie wiem dokładnie co to było za pismo bo go nie widziałem napisałem tyle co mi powiedzieli.
Bardziej zależy mi na tym co jego rodzice maja się tam pytać żeby dowiedzieć się jak najwięcej w tej sprawie co mu grozi i jakie dokładnie postawiono mu zarzuty

Proponowałbym, aby rodzice aresztowanego udali się do:
a) Prokuratury nadzorującej postępowanie,
b) jednostki Policji prowadzącej sprawę,
i tam poprosili o rozmowę z Prokuratorem lub Policjantem prowadzącym sprawę.
Być może, cokolwiek uda im się dowiedzieć.
Zaznaczam jednak, iż zarówno Prokurator jak i Policjant, mogą odmówić udzielenia jakichkolwiek informacji, i mają do tego pełne prawo - rodzice podejrzanego nie są stroną w postępowaniu, a co za tym idzie nie przysługuje im "z urzędu" jakiekolwiek uprawnienia do uzyskiwania informacji o sprawie.
W Sądzie też nic się nie dowiedzą, gdyż Sąd tej sprawy nie prowadzi - jest ona w gestii Prokuratury.

Jeśli zarówno Prokuratura, jak i Policja nic nie powie, to pozostaje tylko starać się w Prokuraturze o zgodę na widzenie z aresztowanym, i być może on coś powie.....

Czy o taka zgodę mogą sami się starać czy powinni wynająć adwokata??

liroy napisał:
Czy o taka zgodę mogą sami się starać czy powinni wynająć adwokata??

Adwokat jest do uzyskania zgody na widzenie zbędny.
Jeżeli zachodzą przesłanki do udzielenia zgody (np osoba która ma dostać zgodę nie była przesłuchiwana jako świadek, minęło 14 dni od daty zatrzymania) to Prokurator powinien wydać zgodę.
Jeśli jej nie wyda, to powie dlaczego.

Powrót