Pomoc

• Autor wątku Autor wątku XxXxXxX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

XxXxXxX

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dwa dni temu policja złapała mnie na kradzieży ciasteczek (lol2) a wczoraj na zakłócaniu porządku w domu (jakiś sąsiad zadzwonił) i do tego byłem tak pijany ze tego nie pamiętam. Mam 15 lat co mi grozi ?

nieładnie.
nie ten dział, prędzej prawo karne.

Poproś Administratora o przeniesienie.

Wg mnie dział jest odpowiedni, ponieważ:
1. gdzie powyżej zostało popełnione przestępstwo?
2. chłopak jest nieletni, a więc w rozumieniu Kodeksu Karnego nie popełnia przestępstwa, a co najwyżej czyn karalny (wyj. art. 10KK).

Zastosowanie będzie miała w tym wypadku ustawa z dn. 26 X 1982 r. o postępowaniu w sprawach nieletnich

noo - niekoniecznie tylko to...- możliwe również postępowanie przed Sądem Rodzinnym w sprawie postępowania w sprawach o czyny karalne z Ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich

ja wiem ze mogę pójść do sądu. ale chodzi mi ze najłagodniejsza kara jaka będzie? i najcięższa jaka będzie?

np. w celu zapobiegania i zwalczania demoralizacji, o ile taką demoralizację swoim zachowaniem przejawiasz.

Może poczytaj sobie tą ustawę, o której z Markizem wspomnieliśmy, to będziesz wiedział?

niechodzi o to Xd już czytałem ten temat. chodzi mi o to że raczej za te 2 rzeczy nie pójdę do poprawczaka. więc z tej listy jaka kara może być największa i czy może się skończyć tylko na upomnieniu.

proszę o odpowiedź. ta sprawa jest dla mnie ważna

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót