Pomoc

• Autor wątku Autor wątku oliwia2006
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oliwia2006

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam moja sytuacja wygląda następująco mieszkam w Polsce i pracuje w Niemczech już 18 miesięcy dojeżdżając codziennie .Mam umowe do połowy listopada trzy miesiące przed zakończeniem umowy zaszlam w ciąże. Obecnie jestem na chorobowym o co mogę się ubiegać lub co mi się należy jeżeli mi nie przedłuża umowy. ?

Ponieważ - jak rozumiem - masz umowę o pracę na czas określony, nie chroni Cię przed wypowiedzeniem § 9 Mutteschaftsgesetz (niem. ustawa o ochronie macierzeństwa); ten przepis zakazuje wypowiedzenia umowy o pracę kobietom w ciąży, ale nie w przypadkach jak Twoim, czyli w przypadku umów na czas określony. Jednakże przysługuje Ci tzw. "Mutterschaftsgeld", ponieważ w Twoim przypadku umowa kończy się w okresie ochronnym, tzn. podczas trwania tej umowy o pracę zaszłaś w ciążę. To świadczenie pieniężne wypłacane jest przez "kasę chorych" (Krankenkasse) 6 tygodnie przed do 8 tygodnia po rozwiązaniu.

Jeszcze jedno pytanko czy potrzebuje do tego melduknu w Niemczech. ?

Warunkiem otrzymywania Mutterschaftsgeld (zasiłek dla matek), zgodnie z § 13 Mutterschutzgesetz (niem. ustawa o ochronie matek), jest przynależność do jednej z ustawowych kas chorych, np. do AOK (są też inne jeszcze ustawowe kasy chorych, jak np. Barmer, IKK, Techniker Krankenkasse i inne). Skoro pracowałaś w Niemczech u niemieckiego pracodawcy, to zgodnie z przepisami pracodawca ubezpieczył Cię w jednej z kas chorych, gdzie odprowadzał za Ciebie składki. A zatem spełniasz warunek. Nie jest zatem warunkiem zameldowanie miejsca pobytu w Niemczech.

A co dokładnie potrzebuje jakie papiery żeby to załatwić i gdzie się z tym udać. ?

Sprawdź, w jakiej kasie chorych ubezpieczył Cię pracodawca; tzn. do jakiej kasy odprowadzał za Ciebie składkę. Może to było AOK (?), może jakaś inna ustawowa kasa chorych. Być może masz taką plastikową kartę, z którą chodzisz w Niemczech do lekarza; na tej karcie zobaczysz co to za kasa. Pojdź do tej kasy i powiedz, że chodzi Ci o "Mutterschaftsgeld". Tam dokładnie Cię poinformują. Powinnaś wziąć ze sobą zaświadczenie od lekarza, z którego wynikać będzie przewidywany termin porodu (to świadczenie "Mutterschaftsgeld" przysługuje od 6-tego tygodnia przed porodem).

Ostatnia edycja:
A od listopada do kwietnia bo w maju przewidywalny termin porodu mogę się o coś starać.

Jeśli pracodawca nie przedłuży Ci umowy o pracę, to jeszcze przed jej zakończeniem powinnaś pójść do Arbeitsamt-u (obecnie nazywa się to JOB-Center) i się tam zarejestrować. Stamtąd możesz dostać jakieś świadczenie. Jednak tu nie jestem zbyt kompetentny, aby Ci dokładnie napisać jakie świadczenie.

Ogólnie rzecz biorąc to też mi się należy zasiłek dla bezrobotnych jak się nie myle po 18 miesiącach przepracowanych tylko tu wchodzi w gre meldunek czy można to ominąć?

Powrót