Pomocy !!!! Błagam !!!! To juz w środe !!!!

• Autor wątku Autor wątku exad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

exad

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Bardzo prosze o porade, sprawa wygląda nastepująco:

Zostałem zatrzymany z kolegą, przyznalismy sie do winy, wskazalismy osobę od której mielismy narkotyki, dobrowolnie poddalismy sie karze. Wyrok mial przyjsc do domu, bez zadnych rozpraw itd. Ostatnio przyszło mi pismo z sądu :

Wezwanie.

"Sąd Rejonowy (...) wzywa oskarżonego ( czyli mnie ) na POSIEDZENIE w sprawie (...) w przedmiocie rozważenia możliwości warunkowego umorzenia postępowania, które odbędzie się (...)"

W załączniku tego wezwania jest również akt oskarżenia w którym widnieje wpis:

" Lista osób podlegających wezwaniu na ROZPRAWE "

Oskarżeni :

- Ja
- Moj kolega

Świadkowie:

- Osoba którą wskazalismy ze nam sprzedala
- Jego świadek.

I w tym momencie nasuwają sie moje pytania :

1. Czy świadkowie ( czyli osoba którą wskazaliśmy ) będą na tym posiedzeniu ? Jezeli tak jak to możliwe ze osoba która wskazalismy bedzie tam razem z nami ? Nie ma jakiejs ochrony danych osobowych ? Przeciez tu chodzi o bezpieczeństwo !! P.s dzwonilem do osoby która prowadziła to śledztwo, ona powiedziala ze juz sprawe zakonczyla. Ale jeżeli dostalem takie pismo to raczej będą Ci swiadkowie...

2. Czy na tym posiedzeniu będą jakies zeznania, dodatkowe pytania, czytanie zeznań itd ? Czy będzie tylko wygłoszone czy umorzą czy nie ?

3. Jaka jest różnica w tym przypadku pomiedzy rozprawą, a posiedzeniem ?

4. Co się stanie jeżeli nie przyjde ? Stawiennictwo jest obowiązkowe... ale ze względu na bezpieczenstwo + nie chce sie widziec z osobą którą wskazalem, rozważam taką możliwosc...

Prosze o pomoc, naprawę nie wiem co o tym sądzic, a to już w tą środe. Prosze...

Na posiedzeniu Będziesz tylko Ty i Twój kolega.
Sąd ma rozwazyć, czy zgodzić się na warunkowe umorzenie postępowania czy nie.
Jeżeli Sąd zgodzi się na warunkowe umorzenie postępowania, i postanowienie to uprawomocni się, to żadnej rozprawy w której Ty z kolegą występujecie jako oskarżeni nie będzie, a co za tym idzie nie będzie przesłuchań żadnych świadków, etc.
Jeżeli Sąd nie zgodzi się na warunkowe umorzenie postepowania, to sprawa zostanie skierowana na rozprawę, i wówczas świadkowie będą przesłuchiwani - zgodnie z wykazem w akcie oskarżenia.

Na zadane pytanie co się stanie jak się nie stawisz odpowiem:
a) zaszkodzisz samemu sobie,
b) ryzykujesz że Sąd nie przychyli się do wniosku o warunkowe umorzenie (a to oznacza rozprawę),
c) pamiętaj, że oskarżony na wezwanie ma obowiązek się stawić. Jeżeli się nie stawisz, grozi Ci zatrzymanie przez Policję, i przymusowe doprowadzenie, a w skrajnym przypadku nawet aresztowanie,

Czy będą jakies wyjaśnienia, powtarzanie zeznan ? Czy rozstrzygana będzie tylko możliwosc umorzenia ?

Pozdrawiam

Powrót