POMOCY - Decyzja orzecznika ZUS

• Autor wątku Autor wątku mariusz50
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariusz50

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam potrzebuję pomocy, a mianowicie dziś stanąłem na komisji ZUS lekarz orzecznik wydał decyzję że zostaje zabrana mi renta którą pobierałem od dwóch lat. Dokumentacja medyczna potwierdza że mój stan zdrowia od ostatniej komisji (2 lata temu) znacznie się pogorszył, mam na to komplet dokumentów potwierdzających a mimo to lekarz stwierdza że renta mi się nie należy.
Czy jego decyzja jest słuszna skoro mój stan zdrowia znacznie się pogorszył od ostatniej komisji lekarskiej na której prrzyznano mi rente?
Czy powinienem się odwoływać?
Czy jest jeszcze jakaś szansa na wypłatę świadczeń rentowych?

I jeszcze jedno pytanie, czy osoba która utraciła prawo do pobierania renty kwalifikuje sie do pobierania zasiłku dla bezrobtnych?

Bardzo prszę oodpowiedz.

Ostatnia edycja:
Morena dzięki za odpowiedz, co do ostatniej odpowiedzi to dzieki za link ale nie za bardzo się tam mogę połapać czytając:
cytuje
"nie nabyła prawa do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy, renty szkoleniowej, renty socjalnej, renty rodzinnej w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę albo po ustaniu zatrudnienia, innej pracy zarobkowej, zaprzestaniu prowadzenia pozarolniczej działalności nie pobiera zasiłku przedemerytalnego, świadczenia przedemerytalnego, świadczenia rehabilitacyjnego, zasiłku chorobowego, macierzyńskiego lub wychowawczego"

mam rozumieć że taki zasiłek mi się należy?

pracowałem przez 30 lat, następnie po zwolwolnieniu przebywałem na świadczeniu rechabilitacyjnym po którym dostałem 2 - letnią rentę którą dziś mi zabrano. Czy należy mi się zasiłek czy nie?

Należy się.

Warunkiem koniecznym do przyznania osobom bezrobotnym świadczeń pieniężnych ( zasiłek dla bezrobotnych) jest udokumentowanie przez nie, co najmniej 365 dni pobierania renty z tytułu niezdolności do pracy w 18 miesiącach poprzedzających dzień zarejestrowania.

Ostatnia edycja:
Dzien Dobry :(
Moja mama miala podobnie jak Pan Mariusz50 jej tez zabrali rente miala operacje glowy.Zostala bez niczego owszem moj tata pracuje ale to nie starcza na zycie ,niewiem jak moge jej pomoc czy jest jeszcze jakis ratunek dla moich rodzicow .Pisala do opieki ale tam powiedzieli ze moj tato ma taka wyplate ze powinna im starczyc .Ale niestety tak nie jest .Bardzo prosze o jakas pomoc czy moze sa jakies instytucje .Pozdrawiam :(

Proszę przeczytać powyższe odpowiedzi. Może zasiłek dla bezrobotnych?

Powrót