Pomocy gewerbe

• Autor wątku Autor wątku patrycja199
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patrycja199

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam problem.Moj chlopak 2 lata temu tzn. we wrzesniu 2008 roku pojechal ze znajomym do Niemiec dokladnie do Berlina na prace budowlane tamten pomogl jemu i innym chlopakom zalozyc gewerbe,meldunek itd.Po czym tamten nie za bardzo placil i moj chlopak rzucil robote w cholere,ale nie zlikwidowal gewerby bo ten pracodawca powiedzial ze on sam to zrobi zeby sie nie martwil,ale wyszlo tak ze on nadal ma ta gewerbe i nie wiemy co zrobic...To wszystko robila Polka zajmujaca sie tym w Niemczech....radca czy cos...No i nie wiemy co dalej wiemy ze trzeba ja zlikwidowac bo chodzi o rozliczenie ale on ma juz ja 2 lata i moje pytanie jest takie.Gdzie trzeba ja zlikwidowac i czy osobiscie trzeba tam jechac?Czy moj chlopak bedzie musial zaplacic cos?Kare czy jakies inne zaleglosci?I co z rozliczeniem z podatkiem?Prosze o szybka pomoc

Chłopak udawał że prowadzi własną działalność, bo (faktyczny) pracodawca nie dostałby pozwolenia na wykonywanie prac budowlanych. Faktycznie żadnej działalności nie prowadził, był zwykłym pracownikiem (tzw. Scheinselbständigkeit). No ale wychodzimy z założenia, że o tym nikt nie wie i pozostaje tylko problem zarejestrowanej działalności. Wszystkie pisma urzędowe były doręczane na adres prowadzonej działalności (prawdopodobnie dziesiątki polskich niby-firm pod jednym adresem), więc nie wiadomo, co się dzieje w sprawie. Jeżeli nie miał żadnych dochodów, to podatków płacić nie musiał, więc z tym nie byłoby problemu. Ewentualnie nie złożył oświadczeń podatkowych, nie wiem, czy to jest w RFN konieczne, jeżeli się nie ma dochodów z działalności. Każda z dzielnic Berlina ma swój własny Gewerbeamt, więc nie wiadomo też do którego się zgłosić. Chłopak musiałby przynajmniej znać miejsce siedziby swojej działalności. Co ja proponuje? Jest niebezpieczeństwo, że wyjdzie na jaw, że pracował bez zezwolenia (bo faktycznie był zwykłym pracownikiem, nie prowadziła żadnej działalności). Więc najlepiej dać sprawę adwokatowi, który wie, co można napisać a co nie. Adwokat dowie się, jak wygląda sprawa z rejestracją i z podatkami. Z 4-6 godzin pracy adwokata po 150 EUR za godzinę, 600 do 900 EUR za sprawę.

no wlasnie tak bylo...A teraz okazuje sie ze te gewerby sa zawieszone...A czy jest mozliwe ze to ten pracodawca mogl je zawiesic?Bo moj chlopak i ci 3 pracownicy maja ta gewerbe zawieszona...

Zawieszenie (ruhen lassen) jest możliwe przez oświadczenie wobec urzędu skarbowego, że przez pewien czas nie będzie się wykonywać zarejestrowanej działalności. Nie trzeba się wtedy rozliczać z podatku dochodowego, bo urząd skarbowy i tak wie, że nie prowadzi się działalności, więc nie ma czego opodatkować.

Powrót