POMOCY!!!!!!!! Jak poprawnie wypełnić odpowiedź na pozew

• Autor wątku Autor wątku XPX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

XPX

Użytkownik
Odpowiedzi
123
Miałam prywatną pożyczkę, 2.500 zł. Weksel na tę samą kwotę jako zabezpieczenie. Spłacałam po 15 % miesięcznie, ale w charakterze tzw. prolongaty, otrzymywałam link PayPal i płaciła, w tytule było "opłata za poręczenie pożyczki z dnia..." Niedawno otrzymałam sądowy nakaz zapłaty, pożyczkodawca sprzedał weksel żonie. Na wekslu brak indosu. Napisałam zarzuty, ale okazało się , że na złym formularzu. Poprawiłam, muszę odesłać najpóźniej w środę (miałam na to 7 dni), czy ktoś mógłby to przeczytać i mi pomóc?

Co do pożyczki: mam umowę, ale nie jest ona podpisana przez inwestora, ja mu odesłałam podpisaną, on mnie nie (kopia umowy, zachowałam)
mam potwierdzenia wpłat, w umowie nie było mowy o żadnych opłatach za poręczenie

Czy jest sens, by walczyć? Mam szansę wygrać?
Zauważyłam, ze data na umowie jest 4 listopada a na wekslu 3 listopada
Wszystko było przesyłane przelewem

POMOCY!!!!

Podaj treść weksla, treść umowy wekslowej podpisanej przez pożyczkodawcę oraz treść twojej odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
Miejscwość, dnia 3 listopada 2009 roku na 2,500zł
za okazaniem zap[łacę bez protestu za ten kaucyjny
weksel na zlecenie ..............
sumę 2,500 zł (słownie)
wraz z odsetkami 20 %od dnia wystawienia do dnioa zapłaty
Płątyny w (inna miejscowość)

Umowy wekslowej nie było. Mam umowę pożyczki, ale na umowie pożyczki jest data 4 listopada, a przelew pożyczki był 9 listopada
Mogę wysłać te dokumenty meilem

Czy mogąłby PAni / mógłby Pan podac jakiś kontak meilowy. prześlę te dokumenty, tzn moją odpowiedź

w pozwie jest napisane, ze powodka nabyla weksel w drodze indosu, ale na wekslu jest tylko npis "bez obliga" + podpis pożyczkodawcy, nie ma żadnego indosu

Gdzie jest na wekslu napis bez obliga? Kto jest wpisany jako remitent?

Jak będziemy się bawić w taką ciuciubabkę, to żadnej sensownej rady nie uzyskasz.

NApisałam wszystko jak jest
"bez obliga" jest vna drugiej stronie, na odwrocie
t\nie ma mowy o żadnym reminencie

napisałąm wszystko jak jest
to było zabezpieczenie do umowy pożyczki, ale weksel z 3 a umowa z 4 listopada

na pierwszej strnie tk jak napisalam, we
miekjscowosc, data na 2,500 zł
za okazamniem zapłącę za ten kaucyjny weksel na z;lecenie okaziciela

nic więcej nie ma

moj podp[is i mamy jako poręczyciela

Mnie bardziej zależy nma spradzeniu zarzutów, czuy ja to dobrze napisałam
poprzednio pomagał mi prawnik i było żle, zły dtruk i błędy formalne

Ale sąd uznał... Dostałam nakaz zapłaty ...
Już jeden jak się okazało był nieważny i płacą, a teraz chcę walczyć
Czy mogłabym przesłać te zarzuty i mogłaby mi Pani pomoc uwzględnić ten fakt? Sprawdzić, czy dobrze napisałam zarzuty?

Skoro sąd uznał, to trzeba wnieść zarzuty.

Jeśli weksel jest płatny "okazicielowi", to nie jest to weksel i taki zarzut trzeba podnieść. Zajmowanie się innymi zarzutami to strata czasu.

Ja napisałam zarzuty, ale na złym druku. Proszę mi pomoc, przeczytać i powiedzieć, gdzie wpisać to, że weksel jest nieważny, w której rubryczce. To moja ostatnia szansa...

JA chcę też podnieść inne zarzuty, ten człowiek mnie wykorzystał, już za jeden weksel placę więcej niż powinnam, długa histroria. Teraz chcę mu udowodnić, że nie ma racji.
Sąd ma wcześniejsze zarzuty, więc nie mogę ich pomijać
Chcę zaznaczyć, ze weksel jest nieważny, proszę o pomoc

aha, to jest weksel kaucyjny
czyli wynika ze stanowi zabezpieczenie pożyczki, którą formalnie spłąciłam

Czy sąd zobowiązał do wniesienia zarzutów na formularzu urzędowym, czy z innego powodu były one nieprawidłowe?

Takich spraw nie rozwiązuje się na forum, czy w mailu, potrzeba się spotkać z prawnikiem, który zna się na prawie wekslowym.

Powrót