POMOCY!!!!!!!! Jak poprawnie wypełnić odpowiedź na pozew

• Autor wątku Autor wątku XPX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
nie wiem w której rubryce dpopisać fakt że weksel jest nieważny i jak to ująć
Proszę tylko o przeczytanie tego pisma

?Na odwrocie weksla jest napis bez obliga - podpis pożyczkodawcy czyli sprzedawcy długu, ja udowadniam, ze d.ługu nie ma, bo jest spłącony z nawiązką, ale ten weksel też musze poruszyć

JA to mam wypełnione,. chodzi o to, abym mogła przesłąć i aby ktoś porzeczytał
Tylko o to proszę

Chcę wiedzieć, czy napisałam dobrze
Poprzednio pomagał mio parwnik, ale tej chwili nie mam złotówki...
Dzwoniłąm do sądu, wysłąli mi druki, ściągnęłam takie same
I wypełniam, ale ja nie jestem prawnikiem.,...

To zamieść treść tutaj, co wiele głów to nie jedna.

6. Zakres zaskarżenia nakazu lub wyroku zaocznego
- w całości *
- w części * (dokładnie określić część zaskarżoną)
w kwocie 2500 złotych wraz z odsetkami 20% w skali roku za okres od 3 listopada 2009 do dnia złożenia przez stronę powodową pozwu w sądzie, jak również kosztów pełnomocnictwa poniesionych przez stronę powodową w wysokości 647 złotych

7. Zarzuty i wnioski pozwanego
W postępowaniu uproszczonym zarzuty i wnioski niezgłoszone w sprzeciwie (zarzutach) mogą być zgłaszane tylko wówczas, gdy strona wykaże, że nie mogła ich powołać wcześniej, lub gdy potrzeba ich powołania wynikła później.

Dokument powyższy nie jest wekslem, brakuje mu bowiem oznaczenia nazwiska remitenta. Element ten jest niezbędny, aby dokument był wekslem własnym, o którym wspomina powódka. Na tej podstawie nie powinien być wydany nakaz zapłaty w postępowaniu nakazowym, a nakaz już wydany należy uchylić.

Ponadto chcę podkreślić, że przedstawiony przez pozwaną weksel stanowił poręczenie pożyczki zawartej w dniu 4 listopada z Panem X, przelew pożyczki nastąpił 9 listopada, po otrzymaniu przez pożyczkodawcę listu poleconego, w którym wysłałam podpisaną umowę pożyczki wraz z wekslem stanowiącym zabezpieczenie. Wzór umowy i weksel otrzymałam drogą meilową do wydrukowania i podpisania (weksel musiałam dodatkowo wypełnić). Pożyczka była spłacana w ratach w postaci tzw. prolongaty, nie uwzględnionej w umowie. Spłaty były w następującej wysokości - 375 (15%) przez pięć miesięcy, dwa razy po 250 złotych (10 %) oraz jednokrotnie przelałam na konto powoda 500 złotych tytułem z weksla. Łącznie przelałam na konto powoda od momentu zawarcia umowy 2875 złotych (słownie: trzy tysiące sto pięćdziesiąt złotych) od dnia 4 listopada do czerwca 2010 roku, co daje w wyliczeniu matematycznym spłatę zobowiązania w wysokości 110% kwoty pożyczki, czyli znacznie przekraczającą dochodzone należności.

Z treści pozwu wynika, że powódka nabyła weksel w drodze indosu, jednak na kopii weksla brak indosowania.
Weksel jest wadliwy prawnie z tego tytułu, iż brakuje na nim nazwiska remitenta i w związku z tym nie jest dokumentem na podstawie którego można wydać nakaz zapłaty.

Proszę o:

 sprawdzenie ważności weksla świetle prawa wekslowego (brak remitenta)
 stwierdzenie faktu, iż było to zabezpieczenie pożyczki zawartej z Robertem Małota w dniu 4 listopada
 ocenę podpisanej umowy w świetle artykułu 388§ 1. k. c. - umowa zawiera rażąco niekorzystne zapisy dotyczące kosztów obsługi pożyczki - obchodzące zakaz oprocentowania ponad maksymalną stopę kredytu lombardowego
 zbadanie braku indosu na załączonym do pozwu dokumencie, określanym mianem weksla

- ponadto wnoszę o wstrzymanie samego nakazu zapłaty
- sprawdzenie kwestii regulowania spłaty w miesiącu lipcu na podstawie wyciągów bankowych powoda, na które przelewane były środki finansowe

9. Uzasadnienie
Należy wskazać kolejno:
- fakty, które pozwany przyznaje,
- fakty, którym pozwany zaprzecza,
- fakty, z których wynika, że zgłaszane przez pozwanego zarzuty są zasadne.
W postępowaniu uproszczonym okoliczności faktyczne, zarzuty i wnioski dowodowe niezgłoszone w sprzeciwie (zarzutach) mogą być zgłaszane tylko wówczas, gdy strona wykaże, że nie mogła ich powołać wcześniej, lub gdy potrzeba ich powołania wynikła później.

Sąd Rejonowy w Limanowej, Wydział I Cywilny nakazem zapłaty z dnia 11 lutego 2011 roku, doręczonym mi 15 lutego 2011 roku, sygnatura akt INC 77/11 nakazał mnie, ... i mojej matce, ... zapłacić solidarnie powódce, ... kwotę 2.500 zł (słownie: dwa tysiące pięćset złotych) wraz z odsetkami umownymi liczonymi wraz z odsetkami umownymi liczonymi w wysokości 20 % w stosunku rocznym od dnia zapłaty oraz kosztów postępowania sądowego.
W odpowiedzi na moje zarzuty Sąd Rejonowy w Limanowej, Wydział I Cywilny wezwał mnie do uzupełnienia braków formalnych w ciągu 7 dni od daty doręczenia, czyli od 15 kwietnia.
Przedstawiony przez powódkę weksel stanowił zabezpieczenie do pożyczki zawartej z ...w dniu 4 listopada 2009. Wszystkie działania związane z udzieleniem pożyczki odbywały się za pośrednictwem Internetu, tradycyjnej poczty oraz rozmów telefonicznych, czego powodem była znacząca odległość między pożyczkodawcą a pożyczkobiorcą, czyli mną.
W pierwszej kolejności chciałabym podkreślić, że dokument powyższy nie jest wekslem, brakuje mu bowiem oznaczenia nazwiska remitenta. Element ten jest niezbędny, aby dokument był wekslem własnym, o którym wspomina powódka. Na tej podstawie nie powinien być wydany nakaz zapłaty w postępowaniu nakazowym, a nakaz już wydany należy uchylić.

Z treści pozwu wynika, że powódka nabyła weksel w drodze indosu, jednak na kopii weksla brak indosowania.
Przyznaję, iż 4 listopada zawarłam umowę pożyczki z ..., reprezentowanym obecnie przez ... Umowa pożyczki opiewała na kwotę 2500 złotych - miała być pożyczką nieoprocentowaną w przypadku terminowej spłaty. W przypadku spłaty nieterminowej oprocentowanie pożyczki miało wynosić 20% w skali rocznej (1.6% miesięcznie). Pożyczka została przelana na moje konto w trzech częściach. Po przelaniu pierwszej części spłaciłam 10% kwoty – 250 złotych.
Zabezpieczeniem kwoty pożyczki miał być weksel na okaziciela na kwotę 2500 złotych.
Weksel wraz z umową zostały wysłane pocztą listem poleconym na adres pożyczkodawcy.

Podnoszę zarzuty:

Wskazana przez powoda kwota powództwa jest nieprawidłowa, ponieważ pożyczka w całości została udzielona po wpłacie 10% jej wartości, czyli 250 zł – słownie dwieście pięćdziesiąt złotych. W związku z tym zobowiązanie w momencie powstania wynosiło 2250 złotych i była to realna kwota pożyczki od której powinny być liczone umowne odsetki.
Wnoszę o uznanie powództwa za bezzasadne, ponieważ kwota pożyczki była przeze mnie spłacana w ratach miesięcznych w kwocie 375 (15%) przez pięć miesięcy, dwa razy po 250 złotych oraz jednokrotnie przelałam na konto powoda 500 złotych tytułem z weksla. Łącznie przelałam na konto powoda od momentu zawarcia umowy 2875 złotych (słownie: trzy tysiące sto pięćdziesiąt złotych) od dnia 4 listopada do czerwca 2010 roku, co daje w wyliczeniu matematycznym spłatę zobowiązania w wysokości 110% kwoty pożyczki, czyli znacznie przekraczającą dochodzone należności.
Gdyby uznać roszczenie powoda kwota należna na dzień złożenia pozwu wynosiłaby 2700 (słownie dwa tysiące siedemset złotych). Pomniejszenie tej kwoty o zapłacone przeze mnie 2875 złotych daje sumę 185 (słownie sto osiemdziesiąt pięć złotych) nadpłaty. W związku z czym uznaję dochodzenie powoda za całkowicie bezzasadne.
Kwota pożyczki została spłacona także niemożliwe w świetle prawa jest dochodzenie należności z tytułu zabezpieczającego wykonanie umowy weksla.
Dodatkowo wskazuję, iż treść umowy zawiera wiele zapisów sprzecznych z zasadami uczciwości i rzetelności handlowej. Brak jest na załączonej umowie podpisu pożyczkodawcy, co w świetle prawa czyni ją praktycznie nieważną i bezskuteczną (pożyczkodawca nie odesłał podpisanej umowy- trudno mi określić czy faktycznie ją posiada)
Koszty wskazywane przez powoda rażąco odstają od ich faktycznego wymiaru- przykładowo koszt powiadomienia został przez stronę umowy określony na 100 złotych. W rzeczywistości list polecony kosztuje 4,5 zł a rozmowa telefoniczna nie więcej niż 2 złote. Równie nieprzystające do rzeczywistości są wpisane koszty windykacji 250 złotych miesięcznie.
Kontrowersyjne jest umieszczenie zapisu w umowie stwierdzającego, iż nie znajdują do niej zastosowania przepisy o kredycie konsumenckim, co stawia pożyczkobiorcę w zdecydowanie niekorzystnej sytuacji- narażając na nieprzewidziane literą prawa koszty.
Spłaty regulowane były w formie tak zwanej prolongaty, czyli poręczenia za udzielenia pożyczki- konstrukcji stworzonej, by ukryć realne oprocentowanie udzielonej pożyczki. Spłaty były wykonywane za pomocą przesyłanych linków na konto Dotpay- co też stawia pod znakiem zapytania samą legalność prowadzonej przez powoda działalności. Konstrukcja prolongaty nie jest zawarta w umowie, tak że spłaty należy traktować jako spłatę pożyczki.
Cała konstrukcja umowy wskazuje na to iż mogą mieć do niej zastosowania znajdujące się w treści artykułu 388§ 1 dotyczące umów wyzyskujących trudną pozycję pożyczkobiorcy. Konstrukcja stworzona jest w ten sposób, by w praktyce uniemożliwić dłużnikowi wywiązanie się w całości ze zobowiązania. Co oznacza tyle, iż są powody do uznania całej umowy za prawnie nieskuteczną.

Jak tu się nie da, to umieść na jakimś imageshack.com i zalinkuj.

Pierszwsza strona:

Miejscowość, dnia 03 listopada 2009 roku Na 2,500,00 zł

za okazaniem zapłacę bez protestu za ten kaucyjny

weksel na zlecenie okaziciela
sumę dwa tysiące pięćset złotych
wraz z odsetkami 20 % od dnia wystawienia weksla

Płątny w (inna miejscowość)
Moj podpis

pod[pis mamy jako poręczyciela

a na drugiej stronie :

Bez obliga

imię i nazwisko sprzedawcy długu

wszystko opisałam dokladnie
nie wiem jak zalinkować, nie znam się na tym, mam zdjhęia, ale nie mogę ich tu umieścić

czy czyała Pani moją odpowiedź, jest dopbvrze?

Jeśli tak jest, to zarzut błędnego weksla jest poprawny.

Poza tym proszę wnieść zarzut braku legitymacji formalnej powoda, ponieważ powód nie legitymuje się nieprzerwanym szeregiem indosów. Szereg indosów jest przerwany, ponieważ pierwszego indosu ("bez obliga") nie dokonał remitent, którego po prostu w wekslu nie ma.

I właściwie tylko na tych dwóch zarzutach oparłabym zarzuty.

Powrót