POMOCY!!!!!!!! Jak poprawnie wypełnić odpowiedź na pozew

• Autor wątku Autor wątku XPX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
dopisać
podnoszę zarzut braku legitymacji formalnej powodki, ponieważ powódka nie legitymuje się nieprzerwanym szeregiem indosów. Szereg indosów jest przerwany, ponieważ pierwszego indosu ("bez obliga") nie dokonał remitent, którego po prostu w wekslu nie ma

To był nakaz w nakazowym, czy upominawczym? Pamiętaj o złożeniu w sądzie 2 egzemplarzy zarzutów + 1 potwierdzenie dla ciebie.

no tak, a jeśli będą się czepić, że reminentem jest pożyczkodawca, to ja udowodniam,że pożyczka jest spłacona, co prawda w postaci prolongat, ale wysłałam link, gdzie jest określenie 'poręczenie spłaty pożyczki z dnia 4 listopada"
a w umowie tego nuie było, czyli moge traktować jako spąłtę

XPX napisał:

W takim razie na końcu uzasadnienia napisz:

"w związku z wydaniem nakazu zapłaty w postępowaniu nakazowym i w związku z zarzutami pozwanej, dowodzącymi, że nakaz taki nie powinien być wydany (dokument nie jest wekslem) składam wniosek o wstrzymanie wykonania nakazu zapłaty".

Czy sąd wzywał do uiszczenia opłaty od zarzutów?

mam pokryć koszty sądowe 647 zł, przy czym 600 zł to opłata za pełnomocnika powódki, ale ja piszę wniosek o zwolnienie - mogę ja jestem aktualnie bezrobotna, a matka nie ma żadnego dochodu, jest na utrzymaniu ojca rencisty, matka ma nieruchomoiść obciążoną hipoteką

nie dostałam wezwania do uiszczenia opłaty od zarzutów

647 w tym 617 tytułem zwrotu koztów zastępstwa procesowego

Ło matko, to z drugiej strony też adwokat klepnął taki weksel.

Nieuki.

to już drugi
pierwsza pożyczka 3 tysiące
podstawiol mi weksel nma 6 tysięcy
do tego weksel 1250 zl na spalte prolongat 7250 zl, koszty prawnika 1250
podpisalam ugodę, splacam po 456 zł
pierwsza rata 3 tysiące
ale tutaj splacilam tylko czesc pozyczki i nie mam umowy :( prawnik powiedzial, ze jesli jest nakaz to musze placic
teraz bylam u innego prawnika i on radzil mi walczyc

ale ktos mowil, ze nawet jesli wyrok jest prawomocny i splacam moge zwrocic sie do rzecznika praw ochrony konsumenta

Proszę nie mącić bardziej niż jest to konieczne, sprawa i tak jest zagmatwana. To, co zostało prawomocnie zakończone, trzeba płacić.

Teraz skup się na obaleniu tego weksla. Powodzenia.

jeszcze pytanie formalne
ściągnmełam wzór do wypełnienia w wordzie, ale sypei mi się, a ja nie znam, się na edycji

Uzasadnienie nie mieści się na jednej stronie
skąd mogę ściągnąć?
i czy wniosek o zwolnienie z kosztów moze być wypełniony ręcznie?

Może być ręcznie. Jeśli uzasadnienie nie mieści się na 1 stronie, to na końcu się pisze - ciąg dalszy na osobnej kartce, a na osobnej kartce się pisze - ciąg dalszy pola nr ... i oczywiście na końcu podpis.

W zwolnienia z kosztów się nie baw, bo to maksymalnie 70zł. Zapłać (naklej znaki sądowe na zarzuty) i z głowy.

Zwolnienie z kosztów obejmuje całe 647 zł
koszty prawnika powódki też, tak mi w sądzie powiedzieli
ze jesli sąd zgodzi sie na zwolnienie z kosztów to omija mnie 647 zł

Powrót