Pomocy!!!!!! jeski znasz Kodeks karny to odpisz mi Prosze Czekam

• Autor wątku Autor wątku 18monisia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Czy mozna miec dwa wyrok w zawieszeniu?za kradziez na2lata i za obrazenia cielesne?

• tak

Głosów: 2 100,0%
  • Nie

Głosów: 0 0,0%

• Łącznie głosujących
    2
1

18monisia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam mam takie pytanie moj chłopak dostał 5lat w zawieszeniu na 2 lata,kuratora za kradziez. Ostatnio pod swoim domem pobil sie z jednym kolega i ten wiedzac ze on ma wyrok w zawieszeniu poszedl z tym na policje na policji przyjeli zgloszenie ale nie jest jako pobicie tylko jako uszkodzenie ciala ponoc to jest lzejsze.... czy teraz jesli bedzie sprawa jest pewne ze pojdzie juz siedziec do wiezienia czy jest mozliwosc dostac kolejny wyrok w zawieszeniu. Bardzo tego załuje a tym bardziej ze spowiewamy sie za 3 miesiace coreczki niestety oboje mamy po 18 lat i mieszkamy osobno on tylko pracuje i chodzi do szkoly ja tylko sie ucze. jest mozliwosc chodzby nawet odrobienie tej kart ze bedzie pracowal dla miasta czy panstwa za darmo?? Prosze odpiszcie mi bo niestety ten jego kurator jest taki ze nam nie powie prawdy tylko od poczatku nas straszy ze tu juz smierdzie wiezieniem to sa slowa kuratora :(

Z gory dzieki pozdrawiam

Niewiem ale moj kolega np. ma wyrok w zawieszeniu za kradziez i 2 na rok i poł roku temu dostal wyrok za uczestnictwo w organizacji przestępczej, o charakterze handlu narkotykami. I dostal druge zawiasy, ale do wiezienia nie poszedl. Wiec mysle, ze grupa przestępcza to duzo bardziej powazniejsze niz pobicie. Mysle, ze dostanie zawiasy nastepne, ale ja to bym sprobowal na jego miejscu sie dogadac z tamta osoba zeby wycofala wniosek nie wiem niech zaproponuje jakas kase moze sie zgodzi, niech sprobuje. Szkoda sobie mieszac tak w papierach. Ale do wiezienia nie pojdzie jak nawet pojdzie sprawa do sądu.

Dzieki :*:*:*
Chcielismy zeby wycofal oskarzenie on sie zgodzil wziasc kase ale jego dziewczyna powiedziala ze nie bo ona bedzie miec wieksza swatyswakcje jak pojdzie siedziec niz glupia kasa..chlopak sie trzymal decyzji dziewczyny nie umielismy mu przemowic do rozumu ani jej.... Ale jeszcze raz dzieki za odp

Nie ma za co tylko jak ona tzn. ta dziwczyna jest taka msciwa a on sie jej tak slucha to niech mu nie podsunie pomyslu zeby powiedzial ze jeszcze ku cos Twoj chlopak ukradl w czasie pobicia bo wtedy to lezy jak siemasz... Ps. w sadzie jak sie spytaja czemu go pobil to niech powie ze tamtem powyzywal Ciebie i dlatego tak zareagowal a nie inaczej. Dzialanie w afekcie, czyli bez wlasnej swiadomosci. czasami sie przychylaja do tego sędziowie i mniejsza kare stosuja. Takie rzeczy sa na porzadku dziennym wiec to nie jest zadna rewelacja..

Tez wlasnie o tym myslalam ze ona moze wszystko teraz zrobic nawet wymyslac rozne bajki zeby tylko poszedl siedziec.. Z tego co sie orietuje to na komisariacie nie zglosil zeby mu cos zginelo tylko to pobiocie i co moze w sadzie powiedziec ze mu zgina tel np?? a o tym nie powiedzial na komisariacie na zeznaniach?

tak, moze powiedziec w sadzie dlatego, wystarczy ze powie cos takiego ,,gdy skladalem zeznania na komisariacie jeszcze bylem w szoku po zajsciu i nie mialem pelnej swiadomosci tego co sie stalo z moimi rzeczami ktore przy sobie mialem" a jak Twoj chlopak ma juz sprawe o kradziez to moga mu w to uwierzyc, ale do tego bedzie potrzebne dodatkowe postepowanie wszczynac, zeby podswiadczyc zeznania, jak tamtemu faktycznie nic nie zginelo i zacznie sie motac mo moga umozyc cala sprawe ;) ale juz po takim czasie sad moze w to nie uwierzyc, ale to wszystko zalezy od sedziny. Mowie niech powie ze pobil go bo Ciebie tamten nawymyslal i wogole bardzo zaluje tego co sie stalo,ale bronil Twojego dobrego imienia - tak bedzie nejlepiej, ja bym tam mowil bo wiarygodny argument.

Co do tej poprzedniej sprawy moj chlopak siedziel 3 miesiace az do rosprawy po rosprawie dostasl ten wyrok a jego kolega ktory byl z nim przyznal sie do wszystkiego i wzia wine tak jak by na siebie i siedzi w poprawczaku czy cos bo mial juz wiele spraw. Moj tylko wlasnie dostal tego kuratora warunek kontynuowania szkoly no i musial zaplacic za sprawe jak i poszkodowanej i to zaplacil i uczy sie. Co do tej bujki to bylo jakis czas temu juz z miesiac a jakies 2 tyg temu wlasnie mieli sie spotkac na komisariacie ze moj mial zlozyc zeznania swoje i tamten i no pierw bylo ze byl oskarzony za pobicie teraz dzwonili do niego zeby przyszedl i podpisal papiery ze zmniejszaja mu zarzuty na obrazenia cielesne czy cos takiego to jest kara od 3 miesiecy pozbawienia wolnosci.... no ale nie chodzi o to tylko chodzi mi czy po takim okresie czasu od tej bujki do tak dlugiego czasu zlozenia zeznan na komisariacie on zapomnial powiedziec niby ze mu cos zginelo a w sadzie takie cos powie to bedzie brane pod uwage..??

po takim czasie juz nie :) wiec sie o to juz nie musicie martwic. Moim zdaniem Twoj chlopak dostanie grzywne ok 2tys i bedzie po sprawie.

Czesc bylem dzis na komendzie w swojej sprawie. i dowiedzialem sie przy okazji co grozi Twojemu chlopakowi. Słuchaj nie ma sie czym przejmowac max co dostanie do jakas grzywna, a tamta sprawa to wogole oddzielna sprawa i nie ma bata zeby mu odwiesili te zawiasy. Niech powie ze przeprasza za to co zrobil wyrazi skruche i juz. Grzywna i do domu. Pozdrawiam ;)

18monisia- a czy twój chłopak nie dostał wyroku- 2 lata w zawieszeniu na 5? Poza tym jesli chłopak otrzyma kolejny wyrok za pobicie lub inny z innego art niż kradzież- to odwieszenie tego pierwszego wyroku za kradzież będzie możliwe ale nie obligatoryjne. oczywiście można mieć nawet 5 wyroków w zawieszeniu każdy z innego art- ale wtedy naprawdę trzeba się bradzo pilnować, bo jedna mała sprawa może spowodować lawinę odwieszeń i zrobi się wyrok np 7 lat odsiadki...

Proszę się nie sugerować tym co pisze pan zeus..."Czesc bylem dzis na komendzie w swojej sprawie. i dowiedzialem sie przy okazji co grozi Twojemu chlopakowi. Słuchaj nie ma sie czym przejmowac max co dostanie do jakas grzywna, a tamta sprawa to wogole oddzielna sprawa i nie ma bata zeby mu odwiesili te zawiasy. Niech powie ze przeprasza za to co zrobil wyrazi skruche i juz. Grzywna i do domu. Pozdrawiam" - co z tego, że oddzielna sprawa- jak dostanie wyrok za prsestępstwo w okresie próby to mogą mu odwiesić pierwszy- owszem to może długo trwać ale myslę, że ten okres to 5 lat a nie 2 zawieszenia- chłopak musi się teraz bardzo pilnować- bo może sobie teraz nazbierać sporo spraw itd a odwieszą mu to np za 4 lata i pujdzie siedzieć...

Ostatnia edycja:
marta222- dzieki Bardzo za odp na moje pytanie:))) nie bede ukrywac ale Ulżyło mi troszQ :)) Jeszcze raz dzieki :*:*:*

Powrót