pomocy kazus

• Autor wątku Autor wątku paulciastar17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paulciastar17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Proszę o sprawdzenie, ewentualnie poprawienie kazusu lub dopisanie czegoś (jestem studentką pierwszego roku i ciężko mi takie rzeczy jeszcze idą).

KAZUS 1
Dnia 28 lipca 2005roku Rada Gminy Szepietowo podjęła uchwałę Nr XXV/169/05, która w dniu 8 sierpnia 2008r. wpłynęła do Podlaskiego Urzędu Wojewódzkiego w Białymstoku. Rada Gminy na podstawie art. 18 ust.1 ustawy o samorządzie gminnym wyraziła zgodę na zbycie kamienia brukowego odzyskanego z przebudowy ulic w miejscowości Szepietowo, określając jednocześnie, iż zbycie powinno nastąpić w trybie pisemnego przetargu nieograniczonego po uprzednim ogłoszeniu w prasie regionalnej.
Proszę stwierdzić, czy w podanym przypadku zostanie wszczęte przez wojewodę postępowanie nadzorcze. W przypadku odpowiedzi pozytywnej jaka powinna być decyzja nadzorcza wojewody.

KAZUS 2
Rada Gminy i miasta B uchwałą Nr XXII/120/05 w sprawie darowizny wyraziła zgodę na przyjęcie od firmy F kopiarki o wartości 2000zł. Przedmiotowa uchwała wpłynęła do... Urzędu Wojewódzkiego w....
Proszę stwierdzić, czy w podanym przypadku zostanie wszczęte przez wojewodę postępowanie nadzorcze. W przypadku odpowiedzi pozytywnej jaka powinna być decyzja nadzorcza wojewody.

KAZUS 1
W podanym przypadku nie zostanie wszczęte przez wojewodę postępowanie nadzorcze. Zgodnie z art 18 ust 1 pkt9(a) wojewoda nie powinien uchylić decyzji rady gminy, gdyż rada gminy ma prawo podejmowania uchwał w sprawie nieruchomości.

KAZUS 2
W podanym przypadku zostanie wszczęte przez wojewodę postępowanie nadzorcze. Zgodnie z art18 ust1 pkt9(a) wojewoda powinien uchylić decyzję rady gminy, gdyż kopiarka jest ruchomością.

to jak podasz swoje wersje rozwiązania kazusu to możemy podyskutować i ewentualnie skorygować...bo prac domowych czy referatów nie rozwiązujemy za kogoś z zasady...

jeśli byś przeczytał co napisałam wiedziałbyś, że już podałam wersje rozwiązania!!! NIECH ŻYJE INTELIGENCJA

a przeczytała Pani ustawę o samorządzie gminnym?
Proszę zajrzeć do rozdziału 10 nadzór nad działalnością gminną.

czytałam ustawę... a Pani???? zajrzałam i??? :)

A mogłaby Pani być grzeczniejsza?

przepraszam, ale też za miło niektórych odpowiedzi nie odebrałam na moje zapytanie. A jeśli ktoś nie ma pojęcia na temat rozwiązania, nie umie pomóc to niech nie zamieszcza postów, które nic nie wnoszą.

kryterium uchylenia uchwały jest jest jej zgodność z prawem,

Art. 91. 1. Uchwała lub zarządzenie organu gminy sprzeczne z prawem są nieważne. O nieważności uchwały lub zarządzenia w całości lub w części orzeka organ nadzoru w terminie nie dłuższym niż 30 dni od dnia doręczenia uchwały lub zarządzenia, w trybie określonym w art. 90.
2. Organ nadzoru, wszczynając postępowanie w sprawie stwierdzenia nieważności uchwały lub zarządzenia albo w toku tego postępowania, może wstrzymać ich wykonanie.
2a. Przepisu ust. 2 nie stosuje się do uchwały lub zarządzenia o zaskarżeniu rozstrzygnięcia nadzorczego do sądu administracyjnego.
3. Rozstrzygnięcie nadzorcze powinno zawierać uzasadnienie faktyczne i prawne oraz pouczenie o dopuszczalności wniesienia skargi do sądu administracyjnego.
4. W przypadku nieistotnego naruszenia prawa organ nadzoru nie stwierdza nieważności uchwały lub zarządzenia, ograniczając się do wskazania, iż uchwałę lub zarządzenie wydano z naruszeniem prawa.
5. Przepisy Kodeksu postępowania administracyjnego stosuje się odpowiednio.

Powrót