POMOCY! Kurs sfinansowany z UP, a podjęcie pracy

• Autor wątku Autor wątku Lulu9220
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lulu9220

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam! Nie mogę znaleźć w necie żadnych informacji na tan temat... Dokładniej chodzi mi o to, że mam w planach wybrać się na kurs, który chciałabym żeby sfinansował mi UP ( wiem ze długa drogą przede mną). Jak to jest z tym wymogiem, gdzie trzeba miec pracodawce, który po danym kursie mnie zatrudni. Jak UP to później weryfikuje? Czy to chodzi tylko o ubezpieczenie? Czy muszę pozniej jeszcze jakieś dokumenty przedstawiać?czy jest jakiś określony czas przez który muszę być zatrudniona po takim kursie? POMOZCIE

Wszystkie ww. Kwestie reguluje zwykle umowa pomiędzy Pup a twoim przyszłym pracodawcą

Aha, czyli w zasadzie nic sie nie dowiem

Dlaczego, wzór umowy oraz warunki nie są tajemnicą. W swoim pup dowiesz się szczegółów

Ok, dzięki. Myślałam, że bez wizyty w PUP czegoś wiecejnsie dowiem, że jest to jakoś prawnie regulowane dla wszystkich :) Dziekuje

Jeśli chodzi o tzw. szkolenie indywidualne, urząd nie podpisuje umowy z pracodawcą. Do wniosku o szkolenie bezrobotny dołącza deklaracje zatrudnienia od pracodawcy. Co do pozostałych pytań, sprawdź w wewnętrznym regulaminie właściwego urzędu pracy. Wymogi w urzędach mogą się różnić.

W Gdańsku jest podpisywana umowa trójstronna

Też, ale są też szkolenia indywidualne, w Gdańsku.

Właśnie przy szkoleniu indywidualnym

Szkolenie indywidualne (art. 40 ust. 3) a szkolenie finansowane w ramach trójstronnej umowy szkoleniowej (art. 40 ust. 2e), to dwie odrębne formy wsparcia.

Kiedy ja staralam się o takie dofinansowanie we wrześniu 2016 był jeszcze przyznawany tzw.profil bezrobotnego ktory mial wpływ na uzyskanie dotacji. Ja sie nie zakfalifikowalam. Miało to sie zmienic. Trzeba zadzwonić PUP

Powrót