Pomocy, Mandat. wezwanie do zaplaty

• Autor wątku Autor wątku domikk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

domikk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam,
Dostałam w zeszlym tygodniu wezwanie do zaplaty na kwotę 376zl od Kolei Mazowieckich, jednak mandat zostal mi wystawiony w 2009 roku. Czy ktos moglby pomoc? Z tego co czytalam mandat jest przedawniony i pytanie do kogo mam wyslac jakie pismo? Z gory dziekuje za pomoc.

Z sadu jeszcze nic nie dostalam. Tylko to wezwanie i informacje ze mandat byl wystawiony w grudniu 2009.

co piszą w wezwaniu, są podane jakieś sygnatury akt sądowych,
wrzuć te wezwanie na stronę.

nora47 napisał:

W tym momencie nie mam go przy sobie. Opisze dzis co napisali. Z tego co pamiętam byla informacja ze jesli nie zaplace skierują mnie do BIG i skierują sprawę do sadu w razie nie uiszczenia oplaty.

domikk napisał:
W tym momencie nie mam go przy sobie. Opisze dzis co napisali. Z tego co pamiętam byla informacja ze jesli nie zaplace skierują mnie do BIG i skierują sprawę do sadu w razie nie uiszczenia oplaty.

zakładam, że nie było żadnej sprawy po drodze ani komornika - to wierzytelność uległa przedawnieniu.

nora47 napisał:
zakładam, że nie było żadnej sprawy po drodze ani komornika - to wierzytelność uległa przedawnieniu.

Hm..Pod koniec zeszłego roku komornik zajął mi konto z tytulu niezaplaconego mandatu. Ale rozumiem ze ta sprawa nie może dotyczyć jednego i tega samego mandatu? Czy może?

domikk napisał:
Pod koniec zeszłego roku komornik zajął mi konto z tytulu niezaplaconego mandatu. Ale rozumiem ze ta sprawa nie może dotyczyć jednego i tega samego mandatu? Czy może?

tego to ja nie wiem, to twoje zobowiązanie, a dokumentów nie widziałam więc nie wiem czego tyczyło się postępowanie komornicze z zeszłego roku.

nora47 napisał:
tego to ja nie wiem, to twoje zobowiązanie, a dokumentów nie widziałam więc nie wiem czego tyczyło się postępowanie komornicze z zeszłego roku.

W porządku dziekuje za pomoc

Sprawdziłam, chodzili o zupelnie inny mandat. Nie dostalam żadnego pisma z sadu tylko to wezwanie do zaplaty za mandat z 2009 czy mogę do nich napisać o przedawnieniu? W jaki sposób mogę to zrobić? Z góry dziekuje za pomoc.

domikk napisał:
czy mogę do nich napisać o przedawnieniu?
Zaruzt przedawnienia podnosi się w sądzie, jeśli pozew tam trafi. Pisanie "do nich" niczego nie zmieni ani nie ma większego sensu

amelia2013 napisał:
Zaruzt przedawnienia podnosi się w sądzie, jeśli pozew tam trafi. Pisanie "do nich" niczego nie zmieni ani nie ma większego sensu

Juz rozumiem. A kiedy taki zarzut mam podnieść? Kiedy dostane wezwanie sadowe do zaplaty? Wtedy mam napisać pismo? Jestem zielona i dziekuje za chęci.

nora47 napisał:
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

Jedyna sygnatura jaka jest na tym wezwaniu do zapłaty to MWW. 5j-3141-4-B298727-2015

"Wezwanie od zapłaty z ostrzeżeniem o możliwości przeazania informacji o zaległym zadłużeniu do Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor"

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
Sytuacja się zmienia. W rubryce stoi jak byk: koszty sądowe i data pozwu.
Teraz kwestia czy "data pozwu" to data wniesienia pozwu do sądu (roszczenie było wówczas już przedawnione) czy data nakazu zapłaty (o przedawnieniu trudno coś powiedzieć).
Pytanie zasadnicze: przychodziło coś z sądu zimą/wiosną 2011 roku? Zadzwoń do Kolei, zapytaj o sygn akt i sąd jaki wydał ten nakaz, następnie w sądzie uzyskaj informacje na jaki adres wysłano nakaz i kto odebrał.
Mając powyższe informacje, wróć tu

amelia2013 napisał:
Sytuacja się zmienia. W rubryce stoi jak byk: koszty sądowe i data pozwu.
Teraz kwestia czy "data pozwu" to data wniesienia pozwu do sądu (roszczenie było wówczas już przedawnione) czy data nakazu zapłaty (o przedawnieniu trudno coś powiedzieć).
Pytanie zasadnicze: przychodziło coś z sądu zimą/wiosną 2011 roku? Zadzwoń do Kolei, zapytaj o sygn akt i sąd jaki wydał ten nakaz, następnie w sądzie uzyskaj informacje na jaki adres wysłano nakaz i kto odebrał.
Mając powyższe informacje, wróć tu

Dzwonilam do sadu, okazali sie ze sprawa byla już w sadzie i otrzymalam z tego tytulu komornika a teraz przyszlo kolejne wezwanie do zaplaty za ten sam mandat. Czy jest to możliwe?

amelia2013 napisał:

Wyslano na mój adres zameldowania gdzie nie mieszkam a nikt nie odebral po prostu za którymś razem nie odebrane jest jako przyjęte.

W takim razie gdzie wtedy mieszkałaś i jaki masz na to dowód?

Powrót