Pomocy - nie mogę się zarejestrować w UP

• Autor wątku Autor wątku CherryMay
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

CherryMay

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Mam problem z rejestracją w Urzędzie Pracy. Otóż cała sprawa wygląda w ten sposób że w ubiegłym roku podjęłam kilku dniową pracę (3dni) bez umowy i wstępnie na zastępstwo.
Praca polegała na ankietowaniu ludzi i głupim przeznaczeniem jej, było wykonanie jej właśnie w UP.
Panie pracujące, widziały mnie że czasem gdzieś się tam pojawiam, siedzę czy spaceruję z papierami, wiedziały o akcji bo to była akcja ogólnopolska.
I teraz tak, za tą pracę co prawda dostałam wynagrodzenie, natomiast oscylowało w granicach kilkudziesięciu złotych. Umowy nie było bo chciałam mieć cały czas ubezpieczenie z UP.
Kilka dni po zakończeniu tej akcji miałam spotkanie w UP to w którym pomagają znaleźć jakieś oferty pracy. Wtedy podczas rozmowy spytano mnie co wtedy robiłam i czy czasem dla dobra sprawy nie powinnam się wyrejestrować?
Tak też zrobiłam, dobrowolnie się wyrejestrowałam bo miałam wrażenie że pracownicy UP nałożyli na mnie lekki nacisk. Ale to chyba był mój błąd.
Teraz nie byłam tam zarejestrowana chyba pół roku. Byłam niedawno z nowymi umowami zlecenie które się skończyły - żeby się zarejestrować.
Pani w UP mówi że nie może tego zrobić bo nie mam umowy która wykarze moją pracę (z tych nieszczęsnych ankiet) z ubiegłego roku bo ma w systemie że jestem wyrejestrowana z powodu podjęcia pracy. Wysłała mnie do domu.
Ok rozumiem sytuację, ale chciałabym złożyć oświadczenie że faktycznie nie podjęłam wtedy pracy, nie dostałam pieniążków, bo nie rozliczyłam tego też w PIT no i z takiej głupoty jak PRACA W ZASTĘPSTWIE za koleżankę, nie mogę uzyskać ubezpieczenia z UP..Co mam robić ?:roll::roll::roll::roll:

Powrót