Pomocy! Pilne.Oszustwo

• Autor wątku Autor wątku Paszkwilek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Paszkwilek

Paszkwilek

Użytkownik
Odpowiedzi
131
Nie wiem czy dobrze trafiłam,ale mam jak dla mnie poważny problem.Mama kiedyś założyła konto na Allegro,ale z niego nie korzystała.Od niedawna korzystałam z niego ja i mój chłopak.Wyszła taka "akcja",że wystawił przedmiot,wziął kasę na moje konto bankowe a przedmiotu nie wysłał.Ktoś kto został oszukany zgłosił to na policję i dziś u mojej mamy była policja (mieszkam w innym mieście) choć tłumaczyło się temu komuś żeby zakładał sprawę na moje dane.Co mam zrobić żeby mama nie miała kłopotów? (w końcu to nie jej wina).Próbowałam się z tym kimś kontaktować,ale zero odzewu.Bo chciałam zaproponować żeby wycofał oskarżenie a ja odeślę pieniądze w przyszłym tygodniu,bo tak dopiero będę miała.Czy jeśli np on się nie odezwie,ja mu odeśle pieniądze i zachowam dowód przelewu to jakoś mi to pomoże? Albo chociaż co mam zrobić żeby mama miała zero problemu? I jeśli już uda mi się jakoś to załatwić żeby było to na mnie,że tak to określę to co mi grozi? Bardzo proszę o odp,wręcz błagam... Jakby co,jestem pełnoletnia,nie karana a kwota na jaką dokonane zostało "oszustwo" nie przekracza 200zł.

Za oszustwo może odpowiedzieć osoba, która korzyści majątkowej nie osiągneła - wystarczy, że miała taki cel - więc kwota może co najwyżej przekonać sąd do uznania Art. 286. § 3. KK (w wypadku mniejszej wagi - do 2 lat pozbawienia wolności).

Spróbuj przekonać poszkodowanego żeby Ci wybaczył i pozwolił naprawić szkodę jaką doznał. Mama niech mówi prawdę, że to nie ona, a Ty czy Twój chłopak, przyznajcie się do winy.

Pozdrawiam :cool:

Ostatnia edycja:
Dzięki za szybką odpowiedź :)

Powrót