I
idzik24
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam, w miesiącu grudniu 2008 pracowałam przez 2 tygodnie jako sprzedawca w galerii handlowej. Pracodawca nie chciał podpisać ze mną umowy (chodziło mu o pracownika "na czarno") wiec zrezygnowałam z takiej pracy (byłam zarejestrowana w Urzędzie Pracy jako bezrobotny i nie chciałam mieć problemów). W dniu 1 marca otrzymałam od tego pana PIT11 (wynagrodzenie 860zł brutto, netto 660zł-obie kwoty się nie zgadzają ponieważ na konto otrzymałam wynagrodzenie wysokości 700zł netto)... moje pytanie jest następujące: czy Pracodawca który nie podpisał ze mną jakiejkolwiek umowy (nie ma żadnego dokumentu potwierdzającego że byłam jego pracownikiem!!!) miał prawo/obowiązek wystawić PIT11??? nadmienie ze ów pracodawca NIE MA NAWET ZAREJESTROWANEJ DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ (z tego powodu wraz ze mną zrezygnowały z pracy jeszcze 2 koleżanki bo nie opłacał im składek ubezpieczeniowych!!!). W chwili obecnej jestem w kropce, nie wiem czy rozliczając się z podatku brać pod uwagę ten PIT czy nie... BARDZO PROSZĘ O JAKĄKOLWIEK WSKAZÓWKĘ. Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję