Pomocy POCZTA POLSKA

• Autor wątku Autor wątku wasilek6320
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wasilek6320

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam otóż mam pewne pytanie czym różni się list ekonomiczny priorytetowy od listu poleconego priorytetowego,działa to na tej samej zasadzie co list zwykły ,a list zwykły polecony.Czy aby słowo polecony jest potwierdzeniem że przesyłka musi dojść,,Proszę o szybką i klarowną odpowiedź,,,,

loco1 napisał:
Wysyłając list polecony otrzymujesz potwierdzenie jego nadania.

Oprócz tego listowi zostaje nadany numer identyfikacyjny w postaci kodu kreskowego. Na każdej poczcie, sortowni na którą trafi jest skanowany i można śledzić jego trasę w razie zaginięcia, lub potwierdzić status odebranego itp.

List polecony nie może być jednocześnie i priorytetowy i ekonomiczny bo te pojęcia się wzajemnie wykluczają :) List polecony priorytetowy jet za dodatkową opłatą za szybkie doręczenie. Natomiast list polecony ekonomiczny idzie "normalnym" trybem.

Ogólnie są listy zwykłe i polecone, jeden i drugi z nich może być ekonomiczny, bądź priorytetowy, zwykły to jest taki, który wrzucasz do skrzynki i nikt nie kontroluje jego drogi, a polecony to list, na który otrzymujesz dowód nadania i jego droga jest kontrolowana. Ekonomiczny, czy priorytetowy, to czas, w którym powinien dojść do odbiorcy- priorytet 48 h, a ekonomiczny nawet 1 tydzień.

Czyli mam rozumieć że list ekonomiczny priorytetowy nie daje mi pewności dojścia towaru,,,

wasilek6320 napisał:
Czyli mam rozumieć że list ekonomiczny priorytetowy nie daje mi pewności dojścia towaru,,,

Smutna prawda jest taka, że żadna usługa Poczty Polskiej, poza kurierską przesyłką, nie gwarantuje dojścia towaru. Wtedy przysługuje odszkodowanie. W przypadku przesyłek z towarem o wartości zdaje się ponad 200zł jest to nie opłacalne. Można przeczytać warunki wypłaty odszkodowania/zadośćuczynienia na stronach poczty.

Ja osobiście, jak sprzedam coś na allegro wysyłam tylko i wyłącznie kurierem. Czasami różnica w cenie paczki to tylko 2zł (nadanie kuriera to koszt ok 17zł dla osoby prywatnej), ale mam pewność, że dojdzie i to na następny dzień, a klient sprawdzi towar przy odbiorze bez dopłat jak na PP.

List polecony (wszystko jedno ekonomiczny czy - teoretycznie szybszy - priorytetowy) daje "prawdopodobieństwo graniczące z pewnością". Ja w każdym razie pewniejszego sposobu nie znam. Poza tym w niektórych sprawach jako dowód doręczenia liczy się TYLKO list polecony. Przy okazji znacznie tańszy niż kurier. Ale może iść i tydzień (choć czasem przyjdzie następnego dnia!).
A list zwykły priorytetowy - to taka obietnica poczty "ze sie postara", ale jak się nie uda, to nie masz nawet jak reklamować...

A np.które wysyłki mają potwierdzenie nadania czy np. list zwykły priorytetowy ma potwierdzenie nadania,,,,,

wasilek6320 napisał:
A np.które wysyłki mają potwierdzenie nadania czy np. list zwykły priorytetowy ma potwierdzenie nadania,,,,,

Postaraj się zrozumieć to, co Ci tu piszemy.

List zwykły może być ekonomiczny albo priorytetowy - żaden nie ma potwierdzenia nadania.
List polecony może być ekonomiczny albo priorytetowy - każdy ma potwierdzenie nadania.

witam czy awizo listu poleconego na którym nie ma numery nadania jest prawnie ważne

dostałem awizo listu poleconego bez naklejki na której znajduje się numer nadania przesyłki czy jest ona ważna czy jednak musi być numer

Na awizie nie ma żadnej naklejki z nr nadania. Awizo jest tylko informacyjne.

Na awizach są naklejki z nr nadania.
Na awizie może nie być naklejki. Naklejka nie jest obowiązkowa.

W ciągu ostatniego roku miałem z 7 awiz i na żadnym nie miałem naklejki.

W ciągu ostatniego roku miałem 20 awiz i na kazdym byla naklejka ||| duze miasto - stolica wojewodztwa.

Zależy pewnie też sporo od placówki i jak przykładają się do tego.

Powrót