POMOCY, podatek od spadku za późno zgłoszony w US

• Autor wątku Autor wątku katie80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katie80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
mam pytanie, czy istnieje jakaś możliwość nie płacenia podatku od spadku, jeśli chodzi o dziedziczenie w pierwszej linii?? nikt, nawet sąd, nie poinformował o konieczności złożenia PIT-u SD-Z1 w urzędzie skarbowym i kilka dni temu minął miesiąc od przyjęcia spadku. Czy można jeszcze coś zrobić, bo kwota podatku jest duża - ponad 10 tys. zł!!! proszę o pomoc

chyba nie jest to termin zawity ?
Prośba o przywrócenie terminu ! trzeba to uprawdopodobnić - jakaś podkładka

Chwileczke. Proszę podać datę śmierci spadkodawcy. Zobaczymy czy Twoją sytuację obejmuje art. 3 ust.1 ustawy z dnia 16 listopada zmianie ustawy o podatku od spadków i darowizn oraz ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych (Dz.U. z 2006 r. Nr 222 poz.1629), który stanowi że do rzeczy i praw majątkowych nabytych przed wejściem w życie tej nowelizacji, tj. do 1 stycznia 2007 r., nakazuje się stosować przepisy ustawy z 1983 r. o podatku od spadków i darowizn(tekst jednolity z 2004 r. nr 142, poz. 1514 ze zm.) w brzmieniu obowiązującym przed tą datą wejścia w życie nowelizacji. To po pierwsze.

Po drugie jaki był powód niezłożenia formularza (abstrahując od tego, że sąd o obowiązkach podatkowych nie informuje ani nie poucza)? Formularz należy złożyć w US w w terminie miesiąca od dnia uprawomocnienia się orzeczenia sądu stwierdzającego nabycie spadku. Czy na 100% ten termin upłynął. Postanowienie sądu o stwierdzeniu nabycia spadku uprawomacnia się 21 dni od dnia ogłoszenia go.

Zaznaczam też, że całkowite zwolnienie z podatku od spadku dotyczy wyłącznie osób określonych w art.4 a w/w noweli: małżonka, dzieci, wnuki i prawnuki (zstępni), rodziców i dziadków (wstępni) oraz rodzeństwo, pasierba, ojczyma i macochę.

Aha prosze o przerzucenie topicu do finansów i podatków

Ostatnia edycja:
Witam Lex`ior, serdecznie dziękuję za zainteresowanie moją sprawą. Już wszystko wyjaśniam, bo to dość skomplikowane.
Spadkodawcą jest mój tata, zmarły 22.12.2007 roku. Jego majątek (dom, samochód) dziedziczą: moja mama oraz trójka mojego rodzeństwa (czyli w sumie jest nas czworo rodzeństwa). Do tej pory jesteśmy w szoku po śmierci taty (stało się to nagle), w związku z powyższym chcieliśmy sprawę spadkową przeprowadzić później. Jednak wyszło inaczej, ponieważ do tej pory była nieuregulowana sprawa spadkowa po rodzicach taty, czyli moich dziadkach (babcia jako druga zmarła w 1984 r.). Siostra taty, czyli moja ciocia, która została na gospodarstwie po dziadkach, dopiero w tym roku zabrała się za regulowanie sprawy spadkowej, chcąc stać się pełnoprawną właścicielką. Piszę o tym dlatego, że podczas rozprawy sądowej po dziadkach, została dołączona sprawa spadkowa po moim tacie. Na tej rozprawie była tylko moja mama. Decyzją sądu nabycie spadku uprawomocniło się 09.10.2008. Ciocia zapewniała, że nie musimy się już o nic martwić, a postanowienie z sądu odbierze sama. w tym momencie nikt nie poinformował nas otym, że aby uniknąć płacenia podatku należy zgłosić się do US w okresie 1 miesiąca. Wyszło to dopiero, kiedy mama pojawiła się w urzędzie 12.11.08 z ciocią, a pani urzędnik wręczyła jej formularz SD-3. Wtedy poszperałam w necie i teraz jestem mądra, że trzeba było zgłosić się do US i wypełnić SD Z1. Właśnie piszę wyjaśnienie, z którym moja mama uda się jutro do urzędu. Czy można jeszcze zrobić coś innego? jest jakaś inna furtka, aby nie płacić podatku? proszę Cię o pomoc, bo nie wiem co robić. Jeśli możesz to proszę odpisz szybko, bo czas nas nagli, z góry dzięki za odp

Jeszcze raz dla pewności zapytam: kiedy sąd ogłosił postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku po tacie?

rozprawa odbyła się 16 września 2008 i z tego dnia jest postanowienie. na dole kartki jest pieczątka " Stwierdzam, że postanowienie niniejsze jest prawomocne. dnia 09.10.2008 "

Powrót