pomocy, potrzebuje rady 2995 euro !

• Autor wątku Autor wątku taksówkarz1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

taksówkarz1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
W skrocie wyjaśnię mój przypadek:
Na początku zeszłego roku trafił mi się kurs taksówką z obcokrajowcami do Berlina na dworzec. Po przekroczeniu granicy zostałem zatrzymany do kontroli i okazało się źe pasaźerowie nie mieli prawa wjechać do Niemiec.
Zostałem oskarźony o przemyt cudzoziemców. Pod koniec tamtego roku dostałem pocztą nakaz karny z wyrokiem pozbawienia wolności sześć miesięcy w zawieszeniu na okres próby( nie mogę się doczytać na jaki okres). Obecnie nie mieszkam w miejscu na który mi przychodzi korespondencja więc kiedy odebrałem tem list bylo juź za późno na ewentualne odwołanie się od tego wyroku. Było teź tam napisane źe po uprawomocnieniu się wyroku dostanę do zaplaty grzywnę w którym znajdują się równieź obliczenia kosztów postepowania.
Miesiac temu otrzymalem LEISTUNGSBESCHEID -wezwanie do odszkodowania w wysokości 2995 euro. Jak to sobie jakoś przetłumaczyłem są to koszty m.in koszty osobowe, aresztu, przewozu, deportacji bądź ewentualnej deportacji jednego z pasaźerów ktorego wiozłem. Jest jego nazwisko równieź podane jako zeznania świadka w moim nakazie karnym.
Moje pytanie brzmi:
1. Czy to jest kara grzywny?, czy jakieś inne koszty, czy mogę się spodziewać jeszcze następnych listów tego typu ( wiozlem 6 osób - moja taksówka to van)?
2. Juź minął termin zapłaty, czy będą naliczane od tego odsetki?
3. Nie mam tyle pieniędzy, Co się stanie jak nie dam rady spłacić tej kwoty, czy będę za to ścigany w niemczech czy równieź w polsce ( komornik, policja ), a moźe bedzie zamienione na karę pozbawienia wolności( nie mogę w tym pismie znaleźć takiej informacji )
4. Czy bedę widniał w niemieckim i polskim rejestrze o niekaralności?

Bardzo proszę o odpowiedź.

4

Przede wszystkim to bardzo źle, wręcz fatalnie, że nie odwołałeś się od tego nakazu karnego, którym ukarano Cię karą pozbawienia wolności w zawieszeniu. Przecież prokuratura musiałaby Ci udowodnić, że działałeś umyślnie i w zamiarze pomocy tym ludziom w nielegalnym wjeździe do Niemiec. Przecież takich spraw toczyło się kilka przeciwko polskim taksówkarzom i innym przewoźnikom, i tylko jeden został skazany, ponieważ cudzoziemcy, których przewoził. potwierdzili przed sądem, że wiedział co robi. Ta kara - skoro piszesz, że się nie odwołałeś, stała się prawomocna - będzie wpisana do niemieckiego rejestru skazanych (Bundeszentralregister) i będzie także ujawniana w polskim zapytaniu o karalność.
Od tego "Leistungsbescheid" możesz się jeszcze odwołać, jeśli nie minął termin odwołania; sprawdź, kiedy to zostało Ci doręczone. Jeśli chodzi o tę kwotą 2.995,- Euro, to chociaż nie pisszesz jasno, nie jest to kara, która mogłaby być zamieniona na areszt; to jest żądanie zrotu kosztów spowodowanych przestępstwem. Niestety, ta kwota może być egzekwowana od Ciebie także poprzez komornika polskiego Urzędu Skarbowego. Niezapłacenie tej kwoty lub jej niewyegzekwowanie przez komornika nie oznacza, że zostaniesz uwięziony; to jest po prostu dług administracyjny wobec niemieckich urzędów.

Ostatnia edycja:
Problemem jest komunikacja,poniewaź nie mieszkam pod adresem zameldowania na który przychodzi korespondencja. Mieszka tam moja chora babcia , która czesto jest na leczeniu w szpitalu bądź w sanatorium. A mieszkanie w tym czasie jest puste.
Jezeli chodzi o nakaz karny to znalazlem go w skrzynce miesiąc po wypisaniu( data wystawienia pisma). Na odwolanie było 2 tygodnie.
Napisałeś/aś źe od dnia doręczenia listu - to są polecone listy bez potwierdzenia odbioru i znajduję je w skrzynce pocztowej. Nie wiem dokładnie kiedy one przychodzą.
Jezeli chodzi o zaplatę, to list znalazłem w zeszłym tygodniu a data na piśmie to 02 październik. Na odwołanie jest ostatnia chwila, bo napisane jest tam miesiąc. Nie mam pojecia co w tym odwołaniu napisać. Czy na jest jakiś druk bądź wzór?.
Dziekuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.

Sprzeciw od decyzji administracyjnej wydanej w Niemczech jest także skutecznie złożony, jeśli nie zawiera jakiegokolwiek uzasadnienia. W praktyce składa się sprzeciw bez uzasadnienia, aby zachować termin, natomiast samo uzasadnienie przesyła się później, ponieważ przepisy nie przewidują jakiegoś terminu na złożenie usadanienia złożonego wcześniej sprzeciwu. Podkreślam, że sprzeciw urząd musi rozpoznać także, jeśli nie było żadnego uzasadnienia sprzeciwu. Dopóki nie ma rozstrzygnięcia o sprzeciwie, zawsze można przesłać pisemne uzasadnienie sprzeciwu. A zatem: Możesz złożyć po prostu sprzeciw, tzn. przesłać Twoje pismo zawierające zdanie: "Gegen den Bescheid vom ...(data zaskarżonej decyzji)..., AZ. ...(sygn. aktsprawy) ..... lege ich Widerspruch ein. Mit freundlichen Grüßen ....(podpis)". Oczywiście należy porządnie zaadresować to pismo, tzn. wpisać urząd, do którego jest adresowane; tz. urząd, który wydał tę decyzję. Ten sprzeciw można skutecznie złożyć także faksem. Uzasadnienie można napisać i przesłać później. Jeśli skarżący długo nie przesyła uzasadnienia sprzeciwu, to urząd zapytuje pisemnie, kiedy i czy w ogóle może oczekiwać uzasadnienia sprzeciwu. W razie jeśli skarżący nie nadeśle uzasadnienia lub milczy, to urząd wydaje decyzję o oddaleniu sprzeciwu, i uzasadnia tę decyzję w ten sposób, że brak w sprawie podstaw do zmiany zaskarżonej decyzji. To co tu teraz napisałem, dotyczy tego "Leistungsbescheid", czyli decyzji o obciążeniu kosztami deportacji itd.ludzi, których przewoziłeś. Natomiast zastanawiam się nad możliwością zaskarżenia nakazu karnego, który wydał sąd skazując Cię na karę pozbawienia wolności w zawieszeniu. Tam termin do zaskarżenia wprawdzie upłynął, ale nie piszesz dokładnie, kiedy otrzymałeś ten nakaz karny (Strafbefehl). Piszesz także, o przeszkodach z doręczeniem (zmiana miejsca zamieszkania itd.). Być może byłaby szansa na przywrócenie terminiu do wniesienia sprzeciwku od tego nakazu karnego (Wiedereinsetzung in den vorigen Stand=przywrócenie terminu). Musiałbyś jednak w najdrobniejszych szczegółach wyjaśnić we wniosku o przywrócenie terminu, dlaczego nie byłeś w stanie złożyć go w terminie; poza tym musiałbyś ten wniosek o przywrócenie terminu złożyć natychmiast po ustaniu przeszkód, które spowodowały Twoje spóźnienie. W każdym razie, jeśli chodzi o decyzję o obciążeniu Cię kosztami (Leistungsbescheid), to możesz złożyć sprzeciw (Widerspruch/Einspruch) w taki sposób, jak Ci tu wyżej opisałem.

Ostatnia edycja:
Dziekuję za szybką odpowiedź. Czy mogę Tobie wysłać to pismo co ja dostalem do zaplaty. Zerknął byś okiem czy czegoś nie pokręciłem. Jest tam język " sądowy" i mialem duźy problem z przetłumaczeniem.

Dzien dobry ...
Mam podobna sytuacje jak Nick taksowkarz1 .Kopia tego co u Niego z tym ze u mnie wyszlo 14 000 Euro -4 lata po zdarzeniu .Bylem mega zaskoczony kiedy dostalem pismo od Niemcow .Zgodnie z tym co napisal uzytkownik Erkorda skladam zazalenia ..ale wiem ze to dopiero poczatek drogi .Mieszkam poza Polska ulozylem sobie zycie -przylatuje tylko sporadzycznie a tu taki klops Czy jest jakas szansa ze uzytkownik Erkorda moglby sie ze mna skontaktowac ?Bardzo prosze o porade i pomoc .Nie wiem do kogo mam sie zwrocic .Serdecznie pozdrawiam ...

Powrót