Pomocy!!Pozbawienie wladzy rodzicielskiej!! Pomocy

• Autor wątku Autor wątku zalamana32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zalamana32

Użytkownik
Odpowiedzi
66
Witam,
mam pytanie i prosze o pomoc:
Mieszkam z corka w Niemczech od 4 lat, ojciec mojej corki (nie bylismy malzenstwem) wogole sie nia nie interesuje i pomimo moich prosb nie utrzymuje kontaktu z corka. Nie placi rowniez alimentow od 2007 roku. Ze wzgledu na to, ze jestesmy zameldowane i w Polsce i w Niemczech, zlozylam wniosek o pozbawienie wladzy rodzicielskiej w Polsce (ojciec dziecka ma od kilku juz ograniczona wladze przez polski Sad). Po 3ch miesiacach od zlozenia , dostalam odpowiedz z Sadu o odrzuceniu wniosku z powodu braku krajowej jurysdykcji. Nie wiem co to znaczy, wiec prosze o pomoc. Ojciec dziecka mieszka w Polsce, a my tu. Gdzie sie z tym zwrocic, gdzie zlozyc wniosek? W Jugendamcie, w Familiengericht, czy jeszcze gdzies indziej? Jak to wyglada tutaj? Mam rowniez problem z oryginalnymi dokumentami : wyrokiem Sadu poskiego w sprawie alimento i ograniczenia wladzy, poniewaz poski Sad wymaga tych oryginalow i watpie, ze je zwroci...
Serdecznie prosze o pomoc...:help:

Jakie ma Pani obywatelstwo? Jeśli polskie, to juz sobie Pani odpowiedziała, gdzie należy złożyć wniosek do Sądu.
pzdr

Mam Polskie obywatelstwo, corka rowniez. Ja juz skladalam wniosek do Sadu w Polsce, ale zostal odrzucony, ze wzgledu na brak krajowej jurysdykcji...
cyt: "Stosownie do art.8 rozporzdzenia Rady o numerze 2201/2003 dotyczacego jurysdykcji oraz uznawania i wykonywania orzeczen w sprawach malzenskich oraz sprawach dotyczacych odpowiedzialnosci rodzicielskiej, jurysdykcje maja sady panstwa czlonkowskiego, w ktorym w chwili wniesienia wniosku dziecko ma zwykly pobyt. Brak jurysdykcji krajowej Sad bierze pod rozwage z urzedu w kazdym stanie sprawy. W razie stwierdzenia braku jurysdykcji krajowej sad odrzuca wniosek (art. 1099§ 1 k.p.c) Majac na wzgledzie to, iz maloletnia ma zwykly pobyt w Niemczech nalezalo orzec, jak w sentencji"...

Tego wlasnie nie rozumiem...

No to znaczy po prostu, ze skoro dziecko ma "zwykly pobyt" (gewöhnlicher Aufenthalt) w Niemczech, to sprawe nalezy zalozyc w sadzie niemieckim.

Mozesz isc do Jugendamtu, zeby ci doradzili, gdzie konkretnie i jak zalozyc ta sprawe w Niemczech

Slicznie dziekuje :) Podejrzewam, ze tu bede miala nawet wieksze szanse pozbawic go tej wladzy, niz w Polsce...;)

Tak Beluniu, chce go pozbawic praw w Polsce. Moze bedzie lepiej, jak zadzwonie do Sadu i sie dowiem o co chodzi? Jak myslisz?

Powrót