pomocy prawnika potrzebuje na "gwalt"

• Autor wątku Autor wątku suluyarman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

suluyarman

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
bedac za granica moge udzielic prawnikowi wzglad do moich akt. pytanie: co musze zrobic, czy potrzebuje on mojego pisemnego oswiadczenia, ile to moze koztowac i czy jest moze ktos chetny aby sie tym zajac? woj. lubelskie
dzieki :ooo:

Prawnika dla pana może wynając panu ktoś z rodziny albo znajomy na miejscu w Polsce- on może podpisać pełnomocnictwo. To jest dziwne ale np osoba z rodziny nie ma wglądu w akta ale każdy może wynając adwokata w imieniu konkretnej osoby i on dostanie dostęp do akt.

znowu mi pomagasz wdzieczny ci bede na wieki... a wiesz ile moze takie cos kosztowac bo nie wiem na ile sie szykowac mam nadzieje ze w 1000 sie zmieszcze ?

To zależy od adwokata i pewnie od tego jak sprawa wygląda- co będzie trzeba zrobić- pełnomocnictwo myślę, że tak będzie ok 1000 zł- ale to jak mówię- zlaeży od konkretnego adwokata (może wziąć 500 zł a może i 2000)

tylko i wylacznie zalezy mi na tym zeby sie dowiedziec o co chodzi w mojej sprawie i nic wiecej. kurde do 2000 za zajrzenie w akta... no coz zyje sie tylko raz. czy adwokat po przejrzeniu moich akt bedzie wiedzial kto mnie oskarza jacy sa swiadkowie i czy duzy wplyw na sprawe jesli ma to ze prawdopodobnie swiadkowie i oskaryciele byli karani z wyrokami i to nie raz a ja jestem czysciutki? sorry ze cie tak mecze ale jak mozesz... :ooo:

W mojej opinii nikt nie może udzielić pełnomocnictwa oprócz Pana.Kodeks nie przewiduje takiej sytuacji.
Może to zrobić Pan i przesłać pełnomocnictwo pocztą do adwokata. Natomiast ktoś z rodziny może się dowiedziec,ile by chciał adwokat za samo spojrzenie w akta. Nie powinno to być strasznie dużo.

to juz sam nie wiem czyli tyko ja czy ktokolwiek moze go udzielic komu wierzyc hehe. najlepiej zapytac adwokata co i jak?

No kwestii wiary to ja na forum omawiac nie będę.
[cytat:1wcwbep7]
Art. 83 KPK
§ 1. Obrońcę ustanawia oskarżony; do czasu ustanowienia obrońcy przez oskarżonego
pozbawionego wolności, obrońcę może ustanowić inna osoba, o czym
niezwłocznie zawiadamia się oskarżonego.
§ 2. Upoważnienie do obrony może być udzielone na piśmie albo przez oświadczenie
do protokołu organu prowadzącego postępowanie karne.
[/cytat:1wcwbep7]

Jest dokładnie tak jak powiedzial Atmosphere.

Rodzina podejrzanego może podpisać adwokatowi tylko tzw. pelnomocnictwo zastępcze. Z przyczyn oczywistych, osoba ktora jest pozbawiona wolności (jest zatrzymana, tymczasowo aresztowana etc) nie może pójśc do kancelarii adwokackiej i sama ustanowić obrońcy. W tym przypadku pełnomocnictwo zastępcze podpisuje inna osoba - może to być rodzina podejrzanego, konkubina, przyjeciel, kolega, etc.

Aby jednak obrońca mógł dalej prowadzić sprawę tego właśnie podejrzanego, to w aktach musi się znaleść pełnomocnictwo podpisane przez podejrzanego.

Co się natomioast tyczy wglądu do akt postępowania przygotowawczego, to należy pamiętać, że w sytuacji kiedy to podejrzany ukrywa się przed organami ściagnia, to prokurator może odmówić wglądu do akt obrońcy.

[cytat:2ir18viy]
to juz sam nie wiem czyli tyko ja czy ktokolwiek moze go udzielic komu wierzyc hehe
[/cytat:2ir18viy]
Chodziło mi o to, że najpierw może iść osoba bliska, podpisać pełnomocnictwo, no a potem może pan przesłać swoje na piśmie. Ale adwoakt z pełnomocnictwem zastępczym może też iść już działać- wg mnie, bo miałam taki przypadek a osoba wcale nie była w areszcie tylko za granicą.
Ale co do tego, iż[cytat:2ir18viy]
to należy pamiętać, że w sytuacji kiedy to podejrzany ukrywa się przed organami ściagnia, to prokurator może odmówić wglądu do akt obrońcy.
[/cytat:2ir18viy]to niestety muszę się zgodzić- nawet gdy oskarżony nie ukrywa się to prokurator często dość długo nie daje adwokatowi wglądu w akta w postępowaniu przygotow.

Wg mnie takie pełnomocnictwo w ogóle nie powinno być brane pod uwagę.

[cytat="marta222"]
Chodziło mi o to, że najpierw może iść osoba bliska, podpisać pełnomocnictwo, no a potem może pan przesłać swoje na piśmie. Ale adwoakt z pełnomocnictwem zastępczym może też iść już działać- wg mnie, bo miałam taki przypadek a osoba wcale nie była w areszcie tylko za granicą.
[/cytat]

Zgadzam się z Atmosphere. Sytuacja w której prokurator lub sędzia akceptuje pełnomocnictwo zastępcze, w sytuacji kiedy podejrzany / oskarżony nie jest pozbawiony wolności, jest ewidentnym niedopatrzeniem.
No, chba że podejrzany był za granicą....w więzieniu.... :ok:

Powrót