Pomocy proszę...taka sama nazwa firmy

• Autor wątku Autor wątku Janiaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Janiaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Temat jest dla mnie trochę jak z kosmosu ale proszę poradzcie
Prowadzę małą działalność gospdarczą od 1998 r o nazwie np. Zakład Usługowy XXXX imie i nazwisko jestem osoba fizyczną , dzis otrzymałam pismo od kancelarii prawnej, że używam nazwy firmy która ma znak opatentowany i brzmi XXXX firma usługowa imię i nazwisko... ( ta sama branża) i prowadzi działalność od 1993 roku. ( od 2013r w spółce z o.o.) Pozywa mnie na 50000,00 tysięcy zadośćuczynienia.
Jestem po prostu zaszokowana , bliska palpitacji serca.
Firma jest dosyć duża na internecie sprawdziłam, ja lokalna wiejska firemka zlokalizowana o 500 km od tej firmy.
Co mam robić... 18 lat prowadzę działalność, płace podatki ... nie przyszłoby mi coś takiego do głowy. Czy mam zapłacić 50000,00 i sprzedać dom iść pod most? naprawdę nie wiem.

Janiaa napisał:
... nazwy firmy która ma znak opatentowany ...
Czy w owym piśmie podany został numer rejestru znaków towarowych lub dołączona została kopia świadectwa ochronnego?
Kiedy owa Firma uzyskała prawa ochronne na znak towarowy?
Przepis prawny:
Art. 160.
[Używanie znaku towarowego w lokalnej działalności gospodarczej]

1. Osoba, która, prowadząc lokalną działalność gospodarczą w niewielkim rozmiarze, używała w dobrej wierze oznaczenia zarejestrowanego następnie jako znak towarowy na rzecz innej osoby, ma prawo nadal bezpłatnie używać tego oznaczenia w nie większym niż dotychczas zakresie.

2. Prawo określone w ust. 1 podlega na wniosek zainteresowanego wpisowi do rejestru znaków towarowych. Prawo to może zostać przeniesione na inną osobę tylko łącznie z przedsiębiorstwem.
http://forumprawne.org/prawo-autors...-prawo-wlasnosci-przemyslowej.html#post664114

Ostatnia edycja:
Tak podał numer, ma od 2014 roku.
Na słowo XXXX
W nawie mojej działalności to słowo jest wzięte w cudzysłów "XXXX" czy to coś zmienia?
I żle napisałam : ten sam numer PKD ale branże w których działamy sa różne.
Jak napisałam działam lokalnie, nie mam swojej strony internetowej. Jestem również całkowice przekonana, że mamy różnych kientów.

Janiaa napisał:
Tak podał numer, ma od 2014 roku. ...
Zatem powołaj się na podany powyżej przepis prawny. Możesz równocześnie poinformować, że złożysz niosek o pisanie swojego prawa do rejestru znaków towarowych.

Powrót